2021. 03. 23.

„Nem az a fontos, amit alkottam az életben, hanem az, akivé én közben váltam”

Miért példaértékű Szent József a mai édesapák számára? Mit lehet tőle tanulni a gyereknevelés során? Többek között ezekre a kérdésekre is kereste a választ Farkas László atya videós elmélkedésében. A legfontosabb gondolatokat szemlézzük most.

A médiában Farkas László atya szerint mostanában a férfias tulajdonságok lejáratása történik, a női erények vannak kihangsúlyozva, ezzel együtt pedig „vérszegénnyé teszik az evangélium üzenetét”.

„Egy szőke, kék szemű, ’minden mindegy’ Jézust csinálunk az asztalokat felborítgató Jézusból, akinek nagyon nem volt mindegy minden. Egy szent harag volt benne, amikor az igazság sérült vagy az Atya szentségét sértették.”

László atya arra következtet, ezt a szent haragot nem mástól tanulta, mint Józseftől, a nevelőapjától, hiszen ő egy nagyon erős férfi volt. Ezen tulajdonsága legfőképpen akkor rajzolódott ki, amikor Heródes elküldte katonáit, hogy minden 2 év alatti fiúgyermeket kutassanak fel és öljenek meg, neki pedig a családját kellett menekítenie.

Fontos momentum a történetben, hogy Isten Gábriel arkangyalt Józsefhez küldi, nem Máriához:

„Ez nem véletlenül így történt. (…) Ha éjszaka ezt az üzenetet megkapta volna a Boldogasszony, lehet, hogy a női pszichés alkata nem segítette volna abban, hogy gyorsan cselekedjen (…). Annyit olvasunk a Szentírásban Józsefről, hogy fogta a gyermeket és anyját még azon az éjszakán és elment Egyiptomba.”

Pedig a nevelőapának sem volt könnyű a helyzete. Mindenét egyetlen éjszaka alatt elveszítette, ott kellett hagynia szülővárosát és a saját kezével felépített otthonát, a menekülés után pedig évekig hajléktalan életmódra kellett családját kényszerítenie.

Ezek után személyesebb gondolatokkal folytatta a plébános atya. Az apaság fontosságáról beszélt, hogy Isten minden családfőhöz szól, csak meg kell érteni az imádság csendjében az ő üzenetét. Bízni kell benne, hiszen felruházott minden férfit azokkal a képességekkel, amelyekre szükségük van, legfőképpen azzal, hogy biztonságot adnak családjaiknak – éppen e miatt a biztonságérzet és bizalom miatt nem panaszkodott egyszer sem Mária.

„Isten tudja, hogy vannak olyan üzenetek, amelyeket csak a férfi szíven keresztül tud elhozni a világ számára.” 

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a materiális dolgok háttérbe szorulnak, inkább a személyiségünk és cselekvéseink, valamint hitünk a legfontosabb tényezők a közösségünk, szeretteink számára.

„Légy igazságos! (…) Birkózz a fiaiddal, legyen közös tevékenységed a lányaiddal! Testközelből érezzék az alkotó erődet, a kreativitásod, amit József közelében érezhetett Jézus.”

Zárógondolatként kiemelte László atya, hogy tanuljuk meg Józseftől a kreativitást:

„hogy Istenre figyelve minden lehetetlen helyzetben megtaláljuk a biztonságot nyújtó megoldást.”

A teljes videó itt nézhető vissza.

Borítókép - Fotó: Chakrapong Worathat | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás