2021. 03. 16.

Te hogyan viszonyulsz a böjthöz?

Bár manapság is előfordul, hogy akár az év minden péntekén böjtöl valaki, de talán ez többnyire kikopott már a köztudatból. Azonban a nagyböjti időszakban mindenképp megemelkedik a valamiről lemondók tábora. Számodra mekkora kihívást jelent ez az önmegtartóztatás?

Bár még ma is hallhatjuk nagyszüleinktől, hogy régebben az év minden péntekén megtartották a húsmentességet, ezt a böjti formát manapság már kevesen alkalmazzák a nagyböjti időszakon kívül. Így az idei szent negyven nap első felén túl azonban érdekes lehet kicsit elgondolkoznunk, hogy vajon mi hogyan viszonyulunk a böjthöz? A hamvazószerdán tett lelkes fogadalmunkkal vajon hogy állunk, egyre jobban közeledve húsvét ünnepéhez?

Jézus ezt üzeni nekünk a böjttel kapcsolatban:

„Amikor böjtöltök, ne öltsetek olyan ábrázatot, mint a képmutatók, akik komorrá változtatják arcukat, hogy lássák böjtölésük! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg fejedet és mosd meg arcodat, hogy ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a rejtekben is ott van! Akkor Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.” (Mt 6,1618)

hirdetés

Bármiről lemondani, legyen az hús, édesség, Facebook, vagy éppen tv-zés, mindenképpen nagy kihívást jelenthet számunkra. De vajon mi hogyan éljük meg ezt az önmegtartóztatást? Saját tapasztalatból tudom, hogy ha lemondok a nassolásról, akkor a boltok polcától kezdve az otthoni fiókokon át mindenhonnan ezek az édességek néznek velem farkasszemet. De amikor az elektronikáról mond le az ember, akkor biztos, hogy sok gondolatát elvonják a „kütyük”.

Azonban kérdés, hogy ezeket a kihívásokat hogyan éljük meg a velük járó nehézségek ellenére.

Mennyire tudunk szabadon kitartani az elhatározásaink mellett és mennyire látszódik rajtunk ez az önmegtartóztatás?

Vajon tudjuk úgy csinálni a böjtölést, hogy csak Atyánk lássa ezt rajtunk? Az biztos, hogy a böjtöt nem véletlenül „találták ki” régen, mert ezáltal még inkább odafigyelhetünk Istenkapcsolatunkra, és az is fontos, hogy a lemondáson túl imáinkban is hordozzuk elhatározásainkat és kérjük Istent, hogy segítsen minket ezen az úton…

Borítókép - Fotó: Pixabay
#csakegygondolat Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás