2021. 03. 14.

9 tévhit a házasság előtti szexről

Kevés témáról forog annyi tévhit a közbeszédben, mint a házasság előtti szexualitásról. Igazság szerint az egész téma tabu: ha te nem úgy gondolkozol, ahogyan a “modern” emberek, akkor bigottnak leszel bélyegezve. Pedig kimondottan racionális érvek szólnak amellett, hogy házasság előtt ne arra törekedjél, hogy szexuális tapasztalatokat gyűjts!

1. A hosszútávú kapcsolatok már a múlté

Számos huszas évei elején járó fiatal fejében két kép feszül egymásnak: a szexuális kísérletezés értékes, azonban mégsem szabad megcsalni a partnerünket. Valójában butaságnak és egészségtelennek tartják, ha valaki nincs szexuálisan aktív kapcsolatban. A legtöbben mégis tartós, kizárólagos kapcsolatra vágynak. Egy kutatás szerint a házasságok legalább ötven százaléka egy életen át tart, annak ellenére, amit erről a legtöbb felnövő fiatal gondolni szokott. Nem igaz tehát, hogy a hosszútávú kapcsolatokban nem hisznek az emberek.

2. A szex szükséges, hogy fenntartsunk egy hadilábon álló párkapcsolatot

Az igazság az, hogy a legtöbb házasság előtti párkapcsolat félresikerül és minél előbb “bevezetjük” a szexet egy kapcsolatba, annál nagyobb az esély a kudarcra. A szex nem arra való, hogy egy rossz párkapcsolatot megpróbáljál megmenteni, viszont könnyen előfordulhat, hogy  a szexuális kötelék miatt később egy olyan kapcsolatban ragadsz, amely semelyik félnek sem jó, ezzel éveket elvéve a másiktól.

3. A fiúk szexuális beállítottságú teremtmények és nem lehet tőlük elvárni, hogy a szexuális “szabályokat” kövessék

Ez a tévhit egyben hamis és ártalmas. is A fiatal férfiak ha megértik az értelmét a szexuális önmegtartóztatásnak és felismerik, hogy az az ő érdeküket szolgálja – például a házasságban való hűség terén – akkor már nem dogmaként, hanem célként tekintenek erre. A férfiak pedig szeretik a kihívásokat, főleg azokat, amelyeknek a teljesítésével fejlődhetnek.

hirdetés
4. Egyedül te vagy felelős a saját szexualitásodért; mások véleménye nem számít

Az énközpontú gondolkodásmód ellenére – ami uralja a fiatalok szexről alkotott képét – a döntéseinket alapvetően befolyásolják más emberek szexuális döntései. Ugyanúgy, ahogyan mások választása hatással van ránk pénzügyileg, érzelmileg, kapcsolatilag – így a szexuális viselkedésre vonatkozó elvárásaink szempontjából is.

5. A pornó nincs hatással a kapcsolataidra

A valóság az, hogy a pornóhasználat elképesztően romboló hatással van a kapcsolatokra. Erről a témáról sokat olvashattál már a 777-en, ajánljuk cikkeinket!

Így eszi meg a pornó a lelkedet

6. Mások többet szexelnek, mint te

A legtöbb fiatal jelentősen túlbecsüli, hogy mennyi szex zajlik körülöttük, jelentősen túlbecsülik a környezetükben lévő emberek szexuális életét. Ennek eredményeképpen inkább e hamis felfogás alapján cselekszenek, semmint a valóságot figyelembe véve. Alapvetően fontos, hogy ne másokhoz próbálj igazodni – habár ahogyan a 4. pontban már írtuk ez egy bizonyos szintig elkerülhetetlen. Ne feledd, ha túl sokat figyelsz a körülötted lévőkre, akkor nem lesz időd felfelé tekinteni!

7. A szex nem kell sokat jelentsen

A szex egy nagyon is jelentős kérdés. Semmi mást nem csinálnak az emberek, ami a szexnél jobban igénybe venné az elmét, a szívet, az érzéseket, az emlékeket, az önképet és a testet. A szexuális döntéseink velünk maradnak egy életen át, belénk rögződnek. Ezért is kulcskérdés, hogy milyen döntéseket hozol meg. Újra és újra hangsúlyozzuk: ne miattunk próbálj önmegtartóztató életet élni a házasság előtt, hanem saját magad miatt. Nem velünk szúrsz ki, ha szabados életet élsz, hanem saját magaddal. 

8. A házasság ráér később is

Az általános felfogás ellenére a legtöbb fiatal meg akar házasodni. De leginkább várni akarnak, mielőtt így tennének. Valójában ezt könnyebb mondani, mint megtenni. A terveink nem mindig alakulnak úgy, ahogy azt előre elgondoltuk.

9. Az együttélés egy jó lépés a házasság felé

A felmérések szerint a párok 50-70 százaléka él ma együtt. Azonban öt ilyen párkapcsolatból csak egy végződik házassággal, azaz a házasság előtt összeköltözött párkapcsolatok nyolcvan százaléka szakítással végződik. Ehhez képest viszont sokkal kevesebb azoknak az aránya, akik házasságig nem éltek együtt és később mégis elváltak. 

(Alapvető forrás: fervr.net)

Fordította: Sebestyén Eszter

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Bori 2023. 05. 21. 17:33

    És mi van akkor ha valaki úgy teszi meg ( akár töbször is ) házasságon belül, hogy fogamzásgátlót használ , mert még nem tervezi a gyermeket ..az bűn?