2021. 03. 12.

5 jel, hogy Isten gyermekei vagyunk

Egy gyerek fejlődése és a hitéletünkben való előrehaladás között több hasonlóság van, mint gondolnánk. Nem véletlen, hisz mi magunk is Isten gyermekei vagyunk! Az Igeidők Magazin írását szemlézzük. 

A napokban gondolkoztam el azon, hogy mennyi hasonlóság van a saját másfél éves gyermekem fejlődése és a lelki úton való előrehaladás között. Rá kellett jönnöm, hogy az Úr sokkal több mindent megmutatott a gyermekkel való párhuzamban, mint gondoltam volna. Íme 5 ilyen hasonlóság: 
 
1. Szülésélmények

A szülés nehéz, vérrel, fájdalommal, vágással, sírással és maradandó emlékekkel jár. Ezt az utat nem lehet megspórolni, még akkor sem, ha valakit kiemelnek az édesanyja hasából. De a végén valami csoda, valami új kezdődik el. Pont, mint az újjászületésnél. ,,Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.” (2Kor. 5,17)

Valakinek fájdalmasabb, hosszabb folyamat, tovább vajúdik, valakinek másfél óra alatt megvan. Valakin életmentő műtétet kell végrehajtani, mert komplikációk adódnak. Pont, mint az életben.

A megtérést és újjászületést nem lehet séma szerint végrehajtani, mert Jézus mindenkinek egyénileg akar belépni az életébe más és más módon.

Ahogy a születésünk körülményei meghatározhatják az életünket, a világhoz való kapcsolódásunkat, úgy a megtérésünk is egyedi. Nem kell mindenkinek sírnia, vagy hatalmas érzelmi amplitúdókat megélnie. Vagy ha nem látványos bűnökből szabadít meg az Úr, akkor már nem is tértél meg igazán? Szerintem a rejtett bűnöket megvallani és elhagyni sokszor nehezebb, mint megállni egy drogkarrier lejtőjén. Szóval a születés az születés, ez az első lépés az új élet felé.

2. Anyatej, hozzátáplálás, vagy keményebb eledel?

,,Mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre, mivel megízleltétek, hogy jóságos az Úr.” (1 Péter 2:1-3)

Az újszülött felsír, majd követeli, hogy adjanak neki enni. Ez egy veleszületett reflex, és az egészséges fejlődéshez szükséges a táplálás. Emlékszem, hogy az én kisbabám is mennyire vágyott az anyatejre, ordítva követelte magának. Belső késztetése volt rá, és mindent megtett érte, amit csak a teste és az agya engedett neki.

A hamisítatlan lelki tej, jól tudjuk, hogy Isten Igéjét jelenti.

Vágyunk-e rá, szomjazunk-e arra, hogy megízleljük, rúgkapálunk-e, hogy a közelébe jussunk? Ahogy az anyatej tartalmaz minden hasznos ásványi anyagot, nyomelemet és energiaforrást, ugyanúgy kellene tekintenünk a Bibliára is. Minden nap. Mi pedig mit teszünk sokszor? Mindenféle pótlékot, tápszert és nem egyszer moslékot fogyasztunk, ami nem épít, csak rombol odabent.

És mi a helyzet a keményebb eledellel? Válogatunk és kiköpjük, ami nem ízlik, mint a kisgyermek, aki nem azt kapta, amire vágyott? Igaz, hogy az anyatej könnyen csúszik és nem kellenek még fogak hozzá, de a keményebb táplálékot meg kell rágni. Az melósabb. De csak úgy tudunk növekedni, ha ezeket is beépítjük a lelki életünkbe. Vannak nehéz és nemszeretem részek a Bibliában, de nagyon sok áldást tartalmaznak, ha mégis magunkévá tesszük őket.

3. Az első mosoly és szeretetmegnyilvánulások

Annyira jó érzés, amikor egy szülő végre kap visszajelzést a gyermekétől, hogy értékeli a sok gondoskodást és szeretetet, ami feléje áramlik. Ezeket az átélt istenélményekhez tudnám hasonlítani. „De nekem olyan jó Isten közelsége!” (Zsolt 73,28)  – mondja az Ige. A gyermeknek jó a szülő közelében lenni, sőt, igazán csak ott érzi magát helyén a világban. A Jóatya velünk együtt örül, ha látja a sikereinket és végig azon szurkol, hogy ha célt is tévesztünk, vagyis bűnt követünk el, visszataláljunk hozzá.

Ő egyetlen mosolyunkat, egyetlen könnycseppünket vagy imánkat sem szalasztja el.

Mi, földi szülőként sokszor lemaradunk a fontos pillanatokról, mert a szerintünk fontos dolgokkal foglalkozunk (lásd pénzkeresés, háztartás, ügyintézés). A Jóatya nem ilyen, hiszen mindenre kiterjedő figyelme nem téveszti szem elől gyermekét!

4. Első lépések

„Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (Zsolt. 119,105.) Ez az ige jutott eszembe, amikor a fejlődés ezen szakaszára gondoltam. Az első lépések bizonytalanok, kell, hogy legyen ott valamilyen támasz, amiben a kisgyermek megkapaszkodhat. Nagyon új neki az élmény, hogy kinyílt számára a világ és más perspektívából szemlélheti az eseményeket. Újra és újra próbálgatja az erejét, mert látja, hogy a szülők mennyire örülnek ennek és biztatják.

Amikor megtesszük az első lépéseket az Úr felé, jó, ha van ott valaki, aki tapasztaltabb, már régóta műveli a járást és megerősödtek a lábai, hiszen lesz ereje ahhoz, hogy elkapjon minket.

A megtérés után nagyon fontos a tanítványozás, hiszen a megszentelődés útja még csak ott kezdődik el. Kellenek a társak, de ha nem visszük magunkkal a Bibliát, mint világítóeszközt, akkor csak botorkálunk a sötétben, és előbb vagy utóbb elveszítjük a lelkesedésünket és a hitünket abban, hogy tovább tudunk haladni. Ahogy a gyermeknek megfelelő cipőt, esetleg járássegítőt és terepet biztosítunk arra, hogy gyakorolhassa új tudományát, úgy a hívő életben se feledkezzünk meg azokról, akik most teszik meg az első bizonytalan lépéseket!

A járásról még annyit, hogy sosem gáncsolnám ki direkt a gyermekemet, hogy elessen, vagy nem raknék életveszélyes akadályokat az útjába és sosem fordítanék neki hátat, ha kinyújtott karral fut felém. Miért gondoljuk sokszor mégis Istenről, hogy mennyei Atyaként ő megteszi velünk ezeket?

5. Nyitott szív

A saját gyermekünknél egyértelmű, hogy jöhet hozzánk piszkosan, sárosan, kócosan, taknyosan, már bocsánat, de teli pelenkával, összeragadt szemekkel és nem kell előtte semmilyen elvárásnak megfelelnie. Jézus Krisztus is így vár minket magához. Korán reggel, amikor még nem vagyunk beszámítható állapotban és a kinézetünk sem szalonképes, akkor is mehetünk hozzá. Ha belegondolunk, hogy mennyi mindent megtennénk a gyermekünkért, talán jobban megérthetjük Jézus felénk való motivációját is.

 

Szabó-Pausz Patrícia

A teljes cikk az Igeidők Magazinban olvasható. 

Borítókép - Fotó: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás