2021. 03. 11.

Fiatalon kellene házasodnom?

A házasság egy meghatározó döntés – itt van néhány szempont, amit keresztényként érdemes észben tartanunk, mielőtt fiatalon elköteleződnénk.

A világ nagy részével összehasonlítva, a keresztények hajlamosabbak fiatalon házasodni. Ha az egyházban nőttél fel, valószínűleg már észrevetted, hogy néhány barátod jegyben jár már húszéves kora körül.

Én is egy voltam ezek az emberek közül. Amikor a (most már) férjem feleségül kért, én húszéves voltam és ő huszonegy. Kevesebb, mint egy évvel azután összeházasodtunk, egy hónappal a huszonkettedik születésnapom előtt.

Ennek már három éve! Amióta házasok vagyunk észrevettem, hogy a pár évvel ifjabbak gyakran érdeklődnek arról, miért döntöttünk olyan fiatalon. Az elkötelezett keresztény kapcsolatban élőknek bátorításra és útmutatásra van szükségük, mielőtt megtennék ezt a lépést.

Szóval íme néhány tanács egy fiatalon házasodott feleségtől, melyek talán segítenek bölcs döntést hozni!

A fiatalon házasodás előnyei

Számtalan előnye van annak, ha fiatalon házasodsz. Vegyünk is egyet a legnagyobbak köszül: a szex.

Pál apostol korintusiakhoz szóló levelében írja: „A nem házasoknak és az özvegyeknek pedig ezt mondom: jó nekik, ha úgy maradnak, mint én is. Ha azonban nem tudják magukat megtartóztatni, házasodjanak meg, mert jobb házasságban élni, mint égni.” (1Kor 7,8-7,9). Ebben egy nagyon jó észrevételt tesz: ha te és a párod küzdötök a szexuális tisztasággal, megpróbálhattok ellenállni a kísértésnek, de össze is házasodhattok. Ez helyénvaló és sokszor a legjobb döntés.

Természetesen csak a szex kedvéért házasodni nem a legnagyszerűbb ötlet.

Viszont nagyszerű Isten tervét követni a szexualitásban – élvezni a párkapcsolat ezen részét a házasság biztos szövetségébn. De nem minden a szexről szól. Fiatalon házasodni számos más csodás dologgal is jár – olyanokkal, amelyek évről évre fontosabbakká válnak, mint a szex!

Például együtt tudtok felnőni. A legtöbb tanulmány szerint a huszas éveink közepére érünk meg csak igazán, ami sokaknak ok arra, hogy ne házasodjunk fiatalon. De én azt gondolom, hogy fiatalon elköteleződni azt is jelenti, hogy egy erős alapot építetek együtt. Ahelyett, hogy te és a házastársad külön életet éltek, amit aztán kell egyesítenetek, lényegében ti egymás mellett kezditek a felnőtt életet. Ez nem mindig könnyű, de én úgy gondolok erre a gyönyörű tapasztalatra, mint egy lehetőségre, amely megengedte, hogy én és a férjem egy igazi csapat legyünk.

Mi a végső előnye a fiatalon való elköteleződésnek? Rengeteg időd van, mielőtt a hanyatló termékenységedről kellene gondolkoznod! Nekem és a férjemnek még nincsenek gyerekeink így volt (van) időnk különböző hivatásokat felfedezni, utazni és együtt szolgálni az egyházközségben. Boldog évek ezek és izgalommal várjuk, hogy Isten hogyan alakítja a házasságunkat az ő dicsőségére.

A fiatalon házasodás kihívásai

Ezek után azt gondolhatod, hogy fiatalon házasodni csupa napfény és öröm, de ez – természetesen – nem így van, számos kihívással is szembe fogod találni magad.

Elsősorban ott van, amit az érettségről mondtam az előbb. Igen, annak a hátulütőjét is láthatod. Fiatalon még ki kell tapasztald, hogyan tudod megállni a helyed a világban, a szüleidtől függetlenedve. Ez nem mindig  könnyű, főleg ha a házasságodon belül is helyt kell állnod.

Ráadásul, ha a szüleid, vagy főiskolai szállásod után egyből a pároddal laksz, meg kell tanulnod az ezzel járó feladatokat is megoldani. Emlékszem az első nagy mosásra a házasságunk után, véletlenül a férjem legtöbb pólója összement a mosási programnak köszönhetően, mert nem igazán tudtam, mit csinálok!

Annak ellenére, hogy számos barátunk fiatalon házasodott, a férjem és én határozottan kisebbségben vagyunk a kortársaink között. A legtöbben még egyedül vannak és az életük tükrözi is ezt. Szabadabban kezelik a pénzüket és az idejüket, a döntéseiket anélkül hozzák meg, hogy mást is számításba vennének. Így néha nehéz megtalálni a közös hangot, mert annak ellenére, hogy egyidősek vagyunk, nagyon különböző életet élünk.  Időnként magányosnak érezzük magunkat emiatt, bár úgy tűnik egyre több barátunk ér utol minket!

Kész vagy?

A házasság egy gyönyörű ajándék Istentől, nem meglepő, hogy számtalan ember nagyon hamar megházasodik! Ha te is ezt választod, légy biztos benne, hogy az összes kihívás tudatában bölcs döntést hozol.

Ha a házasságot választjátok, Isten áldjon mindkettőtöket. Három év után, szívből mondhatom, hogy házasságot kötni a férjemmel a második legjobb elhatározás volt az életemben – ezt csak az a döntésem győzi le, hogy Jézust követem.

 

Fordította: Sebestyén Eszter

Forrás: fervr.net

Borítókép: Maffboy | Dreamstime.com
Nagy kérdések
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Andrea 2021. 03. 11. 11:31

    „Ha a házasságot választjátok, Isten áldjon mindkettőtöket.” Ha??? És ha nem azt válasszák,akkor ne áldja az Isten?

  • Válasz F 2021. 03. 11. 22:33

    Vak vezet világtalant!!!
    1)
    A házasság első számú előnye a szex? Ha van valami, amihez pont nincs szükség a házasságra, mert anélkül is kiválóan működik, na akkor az a szex. Aki nem hiszi, az nézzen körül egy kicsit a világban, főleg a nemkeresztények körében! Van még kérdés?
    Ami nem működik (vagy legalábbis sokkal kevésbé biztonságos és kevésbé hatékony) a házasság nélkül, az a gyerekek (sikeres) felnevelése. Mert lelkileg is egészséges gyereket leginkább teljes családban lehet nevelni, ahhoz meg a legjobb garancia még mindig a házasság, bár sajnos ma már az sem szentírás, mióta a világi jogrend nem ismeri el az egyházi házasságot.
    2)
    „Mi a végső előnye a fiatalon való elköteleződésnek? Rengeteg időd van, mielőtt a hanyatló termékenységedről kellene gondolkoznod! Nekem és a férjemnek még nincsenek gyerekeink így volt (van) időnk különböző hivatásokat felfedezni, utazni (…)”
    Na ez egy nagyon súlyos tévedés! Ha belegondolunk, ezzel gyakorlatilag azt mondja, hogy a gyerekvállalást azt lehet tologatni a házasságban is, hiszen van még rá idő. Ez azt sugallja, hogy a házasságban a felek jogosultak arra, hogy a szexuális élettől függetlenül szabályozzák, hogy mikor legyenek gyerekeik. Ez azonban nem igaz. Konkrétan az Egyház is tanítja (pontosabban tanítaná, ha nem szégyellné maga is), hogy a szexből a gyermekáldás lehetőségét mesterségesen kizárni BŰN. Csak mondom, hogy ezzel a házasság a lényegét veszti el, és tényleg csak egy „darab papír” lesz.
    Itt megvan a magyarázat arra is, hogy miért érzik magányosnak magukat olyankor, amikor a többi kortársaik buliba mennek. Ha lenne 3 gyerekük, akkor nem éreznék magukat magányosnak!
    3)
    „Fiatalon még ki kell tapasztald, hogyan tudod megállni a helyed a világban, a szüleidtől függetlenedve.”
    Na mármost olyan férjet kell találni, aki mellett nem nehéz megállni azt a bizonyos helyet. Mert ha egy lány nem egy kisfiúhoz megy feleségül, hanem egy érett férfihez, akkor azért az lehet hogy tudni fogja akár még a mosógép kezelését is. Jó dolog fiatalon házasodni, de azért nem árt, ha legalább egy felnőtt van a családban. Különben az lesz, hogy vak vezet világtalant, és mindketten gödörbe esnek.