2021. 03. 10.

“Inkább engem lőjetek le” – a rendőrök elé térdelve könyörgött a mianmari apáca

Hatalmas a káosz Mianmarban, ahol február 1-jén, az új parlament megalakulása előtt pár órával a katonaság átvette a hatalmat. A puccs óta rendszeres tüntetések zajlanak, melyek ellen a rendőrök egyre erőszakosabban lépnek fel. Ann Rose Nu Tawn nővér emberi életeket szeretett volna menteni a felfordulás közepette.

Hatalmas szenzációt keltett a világsajtóban annak a mianmari nővérnek a fényképe, aki kitárt kezekkel térdel a rohamrendőrök előtt. A katonai puccs ellen tüntető fiatalok életéért könyörgő Ann Rose Nu Tawn nővér az AFP beszámolója szerint azt kérte a rendőröktől, hogy

inkább az ő életét vegyék el, csak ne bántsák a tüntetőket. 

Bár Mianmar többségében buddhista ország, mégis sokan dicsérték a római katolikus apácát bátor kiállásáért a közösségi oldalakon.

hirdetés

Mianmarban február 1-jén vette át a katonaság a hatalmat, arra hivatkozva, hogy a novemberi választásokon szabálytalanságok történtek. A polgárok ezt másként látják, és azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések az országban, melyek egyre erőszakosabbak, a rendőri fellépéseknek pedig már több tucat áldozata is van. 

Hétfőn Myitkyina városban zajlottak a tüntetések, amikor a rendőrség elkezdte bekeríteni az ellenállókat. Ann Rose Nu Tawng két másik apácával ment oda a rendőrökhöz és kérlelte őket a távozásra. A 45 éves nővér elmondása szerint aggódott a gyerekekért és ezért borult térdre. Az apáca beszámolója szerint nemsokkal később a rendőrök a tömegbe lőttek, ő pedig látta, ahogyan egy férfit fejbe lőttek és holtan esett össze. Ekkor elmondta, hogy nem tudott mást tenni, mint imádkozni. 

Ann Rose Nu Tawng nem először áll ki a rendőrök elé a civilek védelmében. Ahogyan arról korábban a Magyar Kurír is beszámolt, az apáca február 28-án is hasonlóan lépett fel a rendőrök ellen. A nővér elmondta, a jövőben is folytatni fogja békés kiállását a rendőri erőszak ellen, hiszen képtelen arra, hogy ne tegyen semmit, amikor ilyen események zajlanak a szeme előtt. 

Borítókép: (Myitkyina News Journal / AFP)
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás