2021. 03. 04.

Isten a hitet keresi benned

Akárhány éve is szenvedsz valaminek a fogságában, Jézus készen áll megszabadítani, meggyógyítani téged, ha te is akarsz jól lenni. Az Arrivera blogon olvasható egyik remek írást szemlézzük. 

Képzeld el, hogy 38 éve élsz teljesen bénán. Egy medence szélén fekszel egyedül, a családod és a barátaid már sehol sincsenek és csak hasonszőrű szenvedő emberek vesznek körül. Aztán odajön hozzád egy vadidegen alak, és azt kérdezi tőled, „akarsz jól lenni?”

Kegyetlen kérdésnek tűnik, nem? „Áh, dehogy, csak poénból fekszem itt, remélem, hogy itt is halok majd meg. Amúgy, köszi a kérdést”- válaszolhatott  volna ez az ember.

Miért kérdezett be Jézus mégis egy ilyet? Azért, mert Ő egy igazi úriember. 

Sosem fog helyreállítani semmit, amit te nem akarsz, hogy helyreállítson. Sosem megy oda, ahol nem látják szívesen.

Ezért csak udvariasan megkérdez: „Szeretnéd, hogy megérintsem az életedet?”

Nagyon érdekes, hogy Jézus kérdése a béna ember vágyaira irányul, egy igennel vagy nemmel kéne válaszolni, ő mégis a képességeinek a hiányával válaszolt: „Nem tudok.” Aztán magyarázkodásba kezd : „Nincs senkim, aki bevihetne a medencébe, amikor megmozdul a víz. Mire odaérnék, már más lép be helyettem.”

Látszik, hogy a béna ember azt hiszi, Jézus csalódott benne, hiszen lehetett volna gyorsabb, jobb, ügyesebb, szentebb. Sokszor mi is így vagyunk ezzel, nem?

De Jézus nem magyarázkodást várt. Tőled sem azt kérdezi, hogy miért nem voltál képes magadtól megszabadulni vagy meggyógyulni. Ehelyett azt kérdezi, hogy „akarsz jól lenni?”.

Mert Jézus kész volt arra, hogy a béna ember helyett Ő maga cselekedjen. Ez ugyanúgy igaz a te életedre is.

Miért érezzük olyan gyakran, hogy Isten elvárja tőlünk, hogy mindent jól csináljunk? Hogy tökéletesek legyünk? Azt hisszük, Jézus elvárja tőlünk, hogy magunktól váljunk tökéletessé. Amikor ez nem jön össze, akkor meg képesek vagyunk eltávolodni tőle, elmenekülünk a vele való őszinte kapcsolatból, a gyülekezeti életben való részvételtől és a szolgálattól.

Egy komplett listánk van arról, hogy milyen dolgok miatt nem tartunk még ott, ahol „kéne”. Isten nagyon jól látja ezt az örök körforgást, hogy küzdünk, megígérjük, hogy soha többé, aztán újra elbotlunk, a reménytelenségbe süllyedünk és azt hisszük, soha nem fogjuk legyőzni azt, ami ellen harcolunk. Az agyunk mélyén meg ugye ott motoszkál, hogy Isten csalódott bennünk.

Mindeközben Jézus csak azt kérdezi tőlünk, hogy „akarsz-e jól lenni?”, „akarsz-e megszabadulni?”, „akarsz-e meggyógyulni?” Isten azt akarja megtenni érted, amire te magadtól képtelen vagy.

 

A teljes cikk elolvasható az Arrivera blog honlapján. 

Borítókép - Fotó: Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás