2021. 03. 01.

Sátánista dallal indul Ciprus az Eurovíziós Dalfesztiválon

Hatalmas botrány tört ki Cipruson, miután kiderült, hogy az ország egy olyan dalt indít az Eurovíziós Dalfesztiválon, amely sátánista szöveget tartalmaz. A helyi ortodox egyház szégyenteljesnek nevezte a történteket, több mint tízezren írták már alá azt a petíciót, amely a nevezés visszavonását követeli. Az indulatokat jól jellemzi, hogy egy férfi dühében betört a közmédia épületébe.

A ciprusi RIK televízió február 24-én jelentette be, hogy Elena Tsagrinou fogja képviselni az országot a fesztiválon – amelyen Magyarország nem indul. A görög származású énekesnő „produkciójának” címe is provokatív, hiszen az „El Diablo” jelentése „Az ördög”.  A dal szövege még ennél is botrányosabb, többek között ilyen sorokat tartalmaz:

„Beleszerettem, átadtam a szívem az ördögnek. Azt mondta nekem, hogy én vagyok az angyala.”

A ciprusi közmédia szerint a szöveg a jó és a rossz csatájáról szól, illetve egy Stockholm-szindrómás nő történetét meséli el. Érdekes kérdés, hogy ez vajon milyen módon jelenik meg, mert sem a szövegben, sem a klipben semmilyen ilyen jellegű utalás nincsen. Az Eurovízió szabályzata nem tér ki külön vallással kapcsolatos kitételekre, azonban azt leszögezi a fesztivált rendező EBU, hogy a „káromkodás vagy más elfogadhatatlan nyelv nem megengedett a dalszövegekben”.

Az Index 2019-ben egyik cikkében így mutatta be a hajdanán még szebb napokat megélt fesztivált: „Az Eurovízió félhivatalosan a világ legnagyobb melegbulija, a nemzetközi LMBTQ-közösség éves kedvenc eseménye, ahol mindenek felett áll az elfogadás, a tolerancia és a bazári giccs iránti túlzó rajongás.” Kétségtelen tény, hogy ebbe a sorba tökéletesen beleillik a ciprusi dal, amely zeneileg egy teljesen átlagos modern pop szerzemény. A teljes dalszöveg ide kattintva elolvasható.

Magyarországon az elmúlt években „A Dal” című műsor győzteseként lehetett kijutni az Eurovízióra, azonban a közmédia idén senkit nem indít a versenyen. Érdekesség, hogy az idei tehetségkutatóban Jota révén egy olyan dal is bekerült a legjobbak közé, amelyben a hitéről tesz tanúságot:

Forrás: Reuters, Telex

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Hírek
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz F 2021. 03. 02. 00:37

    Az eurovíziós dalfesztivál eleve sátánista. Aki nem emlékszik esetleg hogy mi történt ott 2014-ben, az keressen rá arra, hogy „Conchita Wurst”.

  • Válasz I. László 2021. 03. 04. 08:58

    Egyetértek. Az ilyen álbotrányok miatt mondják, hogy „bigott”. Miközben a nagyképen 30 vagy akár 150 éves skálán elképesztő sátáni ideológiák, támadások buknak le. Ezek miatt az Egyháznak, hitvallói, vértanúi voltak, vannak és lesznek, és engesztelnek, és kiáltanak az oltár alól. Bár adna erőt az Úr csak utolsó segédként is kitartani a harcban és közöttük lenni.

    Ugyanakkor gyakran gondolkodom ezen: „Véres áldozataikban nincsen részem, még csak nevüket sem veszem ajkamra”
    A körmönfont káromlások, és a görbeutak száma végtelen. Elég lenne, ha Isten segítségével a keskeny úton tudnánk maradni.
    „a Te arcodat kutatom”