2021. 02. 23.

Pápaként is találkozott Jorge Bergoglio Jálics Ferenccel

Pápaként is találkozott Jorge Bergoglio Jálics Ferenc atyával – derült ki abból az interjúból, amelyet Sajgó Szabolcs atya adott a 777-nek a magyar jezsuita szerzetes halálát követően. Mint ismert, 1976-ban Jálics Ferencet és rendtársát Argentínában egy nyomornegyedben szélsőséges gerillák fogták el, majd közel hat hónapig egy sötét pincében tartották fogva. Ekkor az argentin jezsuita közösség vezetője Jorge Bergoglio volt – azaz a későbbi Ferenc pápa – akinek bocsánatkérését a magyar szerzetes elfogadta, kapcsolatukat teljesen rendezni tudták. Jálics karaktere “A két pápa” című filmben is megjelenik. Az ő életéről, lelkiségéről szól a 777 ONLINE legújabb része.

Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója volt a 777 ONLINE vendége, a beszélgetés témája Jálics Ferenc élete és lelkisége volt. A 94. évében elhunyt szerzetestárs élete egyszerre megrendítő és felemelő: hazáját 1948-ban volt kénytelen elhagyni, majd később Argentínába került, ahol rendtársával egy nyomornegyedbe költözött. Szélsőséges gerillák ezt követően elrabolták, öt hónapig egy ágyúgolyóhoz kötötték egy sötét pincében, fejére zsákot húztak.

Nem tört meg, sőt: minden korábbinál közelebb került Istenhez. Kiszabadulása – amely minden bizonnyal Jorge Bergogliónak is köszönhető – után Németországban telepedett le, ahol lelkigyakorlatokat tartott. Élete utolsó éveiben Magyarországra költözött, a Farkas Edith Katolikus Szeretetotthon lakója volt. Számtalan lelki könyv szerzője, műveit több nyelvre is lefordították.

Karaktere “A két pápa” című filmben is megjelenik, hiszen előbb Jorge Bergoglio lelkivezetője volt, majd később a nála 9 évvel fiatalabb társa lesz az elöljárója. Ebben az időszakban történik elrablása is:

hirdetés

„Jálics Ferenc az élete utolsó éveiben talán kevesebbet mesélt a megpróbáltatásairól mint korábban. Ő megtapasztalt valami nagyon nem jó dolgot, amelyben véleménye szerint valamilyen szerepe volt a jezsuita közösségnek, illetve az elöljárójának is. Ha valaki bizonytalanságban van, akkor könnyen előfordulhat, hogy különböző elképzeléseket alkot, ugyanakkor voltak tényei és tapasztalásai. A közel hat hónapos fogságból való kiszabadulása utáni időszakban nem volt lehetősége erről beszélnie Jorge Bergoglióval, hiszen azt tanácsolták neki hogy hagyja el Argentínát. Ekkor még nem tudta rendesen feldolgozni a történteket.

A pontos választ csak a Jóisten tudja, mi csupán találgatunk, és a meglévő információk alapján próbáljuk építgetni azt, amit mi igazságnak nevezünk. Ferenc pápa mindig is mondta, hogy sokat változott az életében, minden emberhez hasonlóan neki is voltak botlásai és bűnei. Azt is leszögezte, hogy mindent igyekezett elkövetni azokért, akiket üldöztek, elfogtak. Bújtatott embereket – nem csak katolikusokat -, „kilincselt” a foglyokért. Nyilván lehet mondani, hogy többet vagy máshogy is tehetett volna, de csak a Jóisten tudhatja pontosan mi történt.

Jálics Ferenc mesélt nekünk arról is, hogy hogyan alakult a kapcsolata a korábbi tartományfőnökével. Elmondta, hogy találkoztak, kibékültek és hogy ő megnyugodott. Rómában is találkozott az akkor már Ferenc pápával, de erről sosem árult el részleteket. Azt hangsúlyozta mindig, hogy ő teljesen megbékélt és rendezték a történteket. Nagy teher volt rajta, sokáig hordozta, de letette és béke volt benne.”

Teljes beszélgetés:

 

Borítókép - Fotó: jezsuita.hu
777 ONLINE
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás