2021. 02. 16.

Szabad-e politizálnia egy papnak/lelkésznek?

A Kettőskereszt podcast egy izgalmas – és kétségtelenül megosztó – témával foglalkozott: az egyház és a politika kapcsolatával!

Hogyan álljon a közéleti kérdésekhez egy pap és egy lelkész? Szabad-e véleményt megfogalmaznia közéleti kérdésekről? Miért ír blogot amerikai politikai kérdésekről Bese Gergő? Mit gondol a lelkészek politikai szerepvállalásáról Bedekovics Péter? Kimondottan nehéz kérdéseket tett fel Martí Zoltán műsorvezető a podcast állandó két vendégének. Bese Gergő a Kettőskereszt legújabb adásában leszögezte, hogy a papok ugyanúgy a társadalom részei mint bárki más, ezért magától értetődő, hogy közéleti kérdésekben is elmondja a véleményét:

“A pap és a lelkész is a társadalom része, abban él. Ami fáj a társadalomnak az ugyanúgy fáj a papnak és a lelkésznek is. Attól még hogy valaki ezt a hivatást választotta még nem kell a plébániára vagy a parókiára bezárnia magát. Sokszor vádolnak bennünket azzal, hogy mi közünk ezekhez a kérdésekhez, pedig mi is ugyanezt a levegőt szívjuk, ugyanazokat a sárga csekkeket fizetjük be, ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk.”

Bedekovics Péter szerint nem az egyház sodródik közelebb a pártokhoz, hanem pont fordítva. Az egyetemi lelkész szerint kimondottan fontos, hogy a közügyekkel foglalkozzanak a papok és a lelkészek:

hirdetés

“El kell választanunk a politikát a pártpolitikától, habár tudom hogy összemosódik. A politika azt jelenti, hogy közügyekkel való foglalkozás, szerintem kifejezetten fontos hogy minél többen foglalkozzanak ezekkel. A korábbi püspököm fogalmazta meg azt a gondolatot, hogy egy olyan félreértés van a köztudatban, miszerint ha az egyház megszólal közügyekben, akkor valamelyik párt felé húz, mert hol ide – hol oda csapódik. Miközben az igazság az, hogy az egyház képvisel egy irányt, a politikai pártok pedig ehhez képest egy hullámzó álláspontot képviselnek. Sajnos időnként egyik vagy másik politikai közösséghez közelebb húzódik néhány egyházi vezető, de szerintem azt kell megvizsgálni, hogy valaki egy konkrét ügyről beszél vagy pártpolitikáról.”

Teljes beszélgetés:

Az adás elérhető a Spotify, a Google Podcast , az Anchor és az iTunes felületén is. Iratkozzatok fel ránk az általatok kedvelt platformon, hogy ne maradjatok le a legújabb epizódokról! Ha tetszett az adás, akkor pedig hagyjatok értékelést és osszátok meg, hogy mások is könnyen megtalálhassák!

 

777 PODCAST Kettőskereszt
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Szikszainé Éva 2021. 02. 16. 22:29

    Természetesen politizálhat egy pap, mert a konzervatív, keresztény értékrend mentén haladó kormányokat, hitéből eredendően, támogatnia kell.