2021. 02. 16.

Jól keresed a hivatásodat?

Hogyan tudom megtalálni azt az állást, melyet jól végzek és ki tudok benne teljesedni? Mik azok az alapelvek, melyeket érdemes követni a pályaválasztás során? Stumpf Kata, a Konnekt Egyesület alapítója osztotta meg tanácsait az Axióma új videójában.

A világon a főállású dolgozók 85%-át nem köti le a munkája,vagy egyenesen utálja azt – hívta fel a figyelmet az Axióma új videójában Stumpf Kata. Bár a munka csak az életünknek egy dimenziója, mégis természetes vágyunk, hogy egy olyan állást találjunk, amelyben kiteljesedhetünk. Hogyan lehetséges mindez?

„Mindenekelőtt értsük meg, hogy nem véletlenül nehéz az útkeresés.

A legtöbbünk számára nem az a felállás, hogy gyerekkorunk óta tudjuk, hogy mit szeretnénk csinálni.  

 A  jelenlegi oktatási rendszer pedig sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a lexikális tudás elsajátítására, mint az egyéni készségeink fejlesztésére. Így 18 évesen, minimális önismerettel, nulla tapasztalattal és még kibontakozó világképpel kell döntenünk a jövőnkről.” – hangzik a videóban. 

hirdetés

„Mindezek közepette nem baj, ha azt érzed, nem jó irányt választottál. Nem baj, ha még nem tudod pontosan, mihez akarsz kezdeni.

A kérdés az, hogy jól keresed-e?”

Stumpf Kata szerint hivatásunk megtalálásához szükséges, hogy jó önismerettel rendelkezzünk; fogalmazzuk meg, hogy miben vagyunk jók, és mit szeretünk csinálni. Ezt úgy is megtudhatjuk, ha minél több tapasztalatot szerzünk, vagy másokat kérdezünk meg saját szakmai tapasztalataikról, mindennapjaikról. Ha érdekel minket egy szakma vagy egyetem elvégzése, akkor keressünk olyan embereket, akik már ott tanulnak, és kérjük ki a véleményüket!

Azon túl, hogy mit szeretünk csinálni, és miben vagyunk jók, a közismert IKIGAI-módszer még két megkerülhetetlen szempontot javasol pályánk megválasztásához: Mi az, amire a világnak szüksége van, és mi az, amit megfizetnek? 

A teljes videót itt tudod megtekinteni:

Borítókép: YouTube/Axióma
Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás