2021. 02. 11.

Te mit bántál meg az életben? – Izgalmas kutatás keresi rá a választ

Egy folyamatosan frissülő világtérkép gyűjti országonként azt, hogy mit bántak meg az emberek. A válaszát bárki beküldheti, de böngészni is lehet a már beérkezett bánatok között. 

Daniel H. Pink több sikeres könyvet írt már az üzleti és az emberi viselkedés témakörében. Most egy hatalmas felmérés keretében arra kéri az embereket, hogy válaszoljanak neki egy kérdésre: Mit bántál meg?

A válaszokat egy térképen lehet megnézni, mely interaktív, folyamatosan frissül és magyarok is hozzászóltak már. A nyilatkozó honfitársaink főleg a negyvenes éveikben járnak. Van, aki megbánásnak nem nevezné, de van, amit ma már másként csinálna, pl.: a gyermeke nevelését. Viszont volt olyan negyvenes éveiben élő nő, aki egy rossz kapcsolatot bánt meg, melyre „tíz évet pazarolt” az életéből.

Egészen megrázó válaszok is érkeztek. Egy 49 éves nő arról számolt be, megbánta, hogy a magánéletét nem tekintette prioritásnak. 

hirdetés

„Most már tudom, hogy vannak dolgok az életben, amiket nem lehet később megtenni, vagy bármikor, például azt, hogy saját gyermekem legyen.”

Van, aki a karrierváltásba kezdett volna bele korábban, más egészen személyes gyónásként vallja meg, hogy néha túl kemény a gyermekeivel. Egy 44 éves férfi azt bánta meg, hogy 23-25 éves korában nem tervezte tudatosan a jövőjét. De akad olyan is, aki megbánta, hogy nem látogatta meg a rákos keresztanyját, aki elhunyt, mielőtt találkozhattak volna.

A térkép nagyon tanulságos és egy tabunak mondható témát feszeget. Az emberiség szeretné, ha a döntéseinknek nem lennének következményei; mintha meg sem hallaná azoknak a hangját, akik megbántak valamit az életben. Például a korai alkoholfogyasztás veszélyeiről is keveset beszélünk (egy 31 éves román férfi ezt a döntését bánta meg); az sem divat, hogy a családi életet részesítsük előnyben a karrier helyett (43 éves román nő bánta meg ezt a döntését).

Az anonim kérdőívben rengeteg rossz döntésről őszintén olvashatunk, és nem azért osztjuk meg, mert szeretnénk, ha bárki is kárörvendéssel olvasná. Úgy gondoljuk, hogy ha őszintén tudunk beszélni a megbánásainkról, akkor azzal másoknak is segíthetünk, hogy jobb döntéseket hozzanak az életükben.

A térkép itt tekinthető meg.

Borítókép: Anna Om | Dreamstime.com
Nagy kérdések Nagyvilág
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás