2021. 02. 11.

7 dolog, amit ne mondj a szingli keresztény barátodnak

A legnagyobb jószándékkal, de sajnos sok olyan kérdésbe bele lehet futni, amely egy egyedülállónak rosszul esik vagy akár kisebbrendűségi érzése alakul ki tőle. 7 olyan kérdést és ,,jó tanácsot” szedett össze az Arrivera blog, amelyet jobb elkerülni, és a végén kitér arra is, mit lehet tenni mégis szeretettel.

1.És van már valaki a láthatáron?

Az évek során a tágabb értelemben vett környezetemben számtalan ember próbálta megfejteni, hogy miért is vagyok még egyedülálló. Ez praktikusan úgy néz ki, hogy amikor találkozunk, nagyon megörül nekem, megszorongatja a kezemet, vagy megölel, megkérdezi, hogy vagyok és általában már ezen a ponton ki lehet olvasni a szeméből, hogy tulajdonképpen a kérdés arra vonatkozik: „éééés van már valaki a láthatáron?” Ha a „hogyvagyokra” adott válaszomban nem érintem a szerelmi életemet, vagy annak hiányát, akkor biztos, ami biztos, bele is kérdez.

Törődésből. Tudom.

A legnagyobb tisztelettel szeretném tanácsolni, hogy ezt a kérdést ne tedd fel az ismerőseidnek. El is mondom, hogy miért. Kétféle válasz lehetséges rá ugyanis. Az egyik az, hogy nincs, és akkor a kérdésed fájdalmat okozhat, hiszen egy olyan hiányra emlékezteted, amely még nincs betöltve az életében. Sőt.

A másik válaszlehetőség, hogy „igen, van valakim”. De ha magától erről még nem mesél, annak bizonyára van oka. Hidd el, hogyha egy ismerkedés vagy randizás már a publikus stádiumba ér, el fogja újságolni örömmel, külön kérdés nélkül is. Van az az időszak egy kapcsolat elején, ami még kevés emberre tartozik.

 

2. Mikor nősülsz már meg? (Mikor mész már férjhez?)

Ezt azért főleg a fiúk kapják. Nagy hátbaveregetés és vicceskedés közepette. Pedig ez egy olyan kérdés, ami ilyen formában szerintem sehogy sem kéne, hogy elhangozzon. A házasulandó korban hidd el, hogy az ember ezen a kérdésen sokat töpreng, gondolkodik, mérlegel és küzd.

A fiúk azért, mert tudják, hogy mekkora felelősség a választás, amivel nemcsak a saját életüket tudják elrontani, hanem a jövőbeli családjukét is. Arról nem beszélve, hogy egzisztenciálisan, valamint lelki és szellemi érettség szempontjából is készen kell állniuk a családalapításra. A lányoknál pedig külön bejátszik, hogy a legtöbb esetben a választás nem az ő kezükben van.

Szerintem egy férfihez kábé egy, max. két személy áll csak olyan közel, hogy észrevételt fogalmazzon meg azzal kapcsolatban, hogy ideje lenne megnősülnie. És tapasztalatom szerint az az egy-két ember pont azért van abban a közeli pozícióban, mert sosem rontana be elefántként a porcelánboltba.

 

3. Ezt és ezt csináld, és akkor majd megházasodsz.

Miután az ember sikeresen kievickél ez első két kérdéskörből és próbálja úgy megfogalmazni a választ, hogy abból ne tűnjön depressziósnak, hitetlennek, kétségbeesettnek, lázadónak vagy mérgesnek, jön a következő kör. A megoldáskeresés. A kedves kérdező ismerős rögtön megoldási javaslatokkal áll elő. Mit csinálhatna az egyedülálló jobban ahhoz, hogy megházasodhasson. Tudom, hogy ezt is a szeretet motiválja.

Én ezeket a ,,jó tanácsokat” kaptam: 

 • legyél nyitottabb,
 • ne legyél annyira közvetlen, mert az flörtölés,
 • flörtölj többet,
 • legyél kedvesebb,
 • ne legyél túl kedves mindenkivel, mert azt hiszik, kétségbe vagy esve
 • menj több gyülekezeti programra,
 • ne legyél ennyire aktív a gyülekezetben, inkább sportolj többet
 • öltözz csinosabban, szexisebben
 • öltözz visszafogottabban,
 • fogyjál,
 • szedj fel magadra pár kilót

Szóval remélem, érzed, mennyire ellentmondásosak ezek a tanácsok, és az kábé alap, hogy az ember zavarba jön és nem is tud rájuk mit mondani.

 

4. Majd jön az igazi, ha itt lesz az ideje

Honnan tudod? Van rá konkrét kijelentésed? Ha nincs, akkor ez csak testi bizakodás, amely hamis reményt kelt a szingli barátodban.

Legyünk őszinték inkább. Nincsenek garanciák. Ez egy romlott világ, amelyben még nem valósul meg Isten tökéletes akarata. Én is szeretném, hogy mindenki megtalálja a szerelmet és a megfelelő társat. De előfordulhat, hogy ez nem történik meg.

A legnagyobb hősök a szemeimben azok az egyedülállók, akik ennek ellenére sem keserednek meg, és nem hagyják el Istent, az egyházat.

A legnagyobb elismerést érdemlik ezért. Plusz minden támogatást, amit nekik adhatunk.

 

5. Nézd a dolog jó oldalát, a házasság sem könnyebb. / Élvezd, hogy szabad vagy.

Nagyon sokszor hallottam ezt is. Úgy próbált meg az illető vigasztalni, hogy közben a házasság nehézségeire hívta fel a figyelmet. Miért lenne könnyebb attól, hogy a másiknak is nehéz? Ráadásul ezzel lekicsinyítjük/lebecsméreljük a másik fájdalmát.

Szó se róla, fontos, hogy az egyedülállók ne a házasságtól várják a megváltást. De egy hiány megfogalmazására nem ez lesz az a vigasztalás, aminek szánod.

 

6. Elég neked Krisztus kegyelme. / Egy jó keresztény boldog egyedül is.

Huh. Ez elég kemény. Lehet, hogy bibliai igazságokat akarsz átadni, de közben hatalmas kárhoztatás és vádlás keletkezik a szavaid nyomában. Azt fogja érezni a barátod, hogy nem elég jó keresztény azért, mert szeretne feleséget/férjet.

Lefordítva kábé az jön át, hogy szégyellje magát, amiért szeretne megházasodni.

A társ utáni vágyat Isten is elismerte a teremtéskor, amikor azt mondta, hogy „Nem jó az embernek egyedül.” Lehetnek olyan helyzetek, hogy a társ iránti vágy betöltése valamiért késlekedik. De lehet az ember megelégedett, miközben azért vágyik egy társra is.

 

7. Sára is 90 éves korában szült

Lehet, hogy jószándékból jön, de ez az egyik legkegyetlenebb dolog, amit az ember egy olyan nőnek mondhat, akiben a biológiai óra már nagyon ketyeg, vagy már túl is haladta a gyerekvállalásra alkalmas kort. Ha egy hívő nő 35-40 évesen sem ment még férjhez, akkor nagy valószínűséggel egy számodra láthatatlan gyászolási folyamatban van. Gyászolja a meg nem született gyermekeit. Ne legyél kegyetlen, kérlek.

 

„Jó, de akkor mit mondjak?”

Az, hogy ott vagy neki, meghallgatod, és tudja, hogy számíthat rád, az igazán sokat jelent. Ha tehát egy egyedülálló emberrel arra terelődik a beszélgetés, hogy nem boldog ebben az állapotában, és te szeretnél neki segíteni, akkor három nagyon egyszerű kérdést ajánlok.

 1. Hogyan tudnálak támogatni ebben a helyzetben?
 2. Hogyan segíthetek?
 3. Hogyan imádkozhatok érted?

Hidd el, hogy ezekre a kérdésekre olyan válaszokat fogsz kapni, amelyek előreviszik a kapcsolatotokat és úgy kifejezik a szeretetedet és tiszteletedet, ahogy szerintem te azt szeretnéd.

Forrás: Arrivera blog

Borítókép - Fotó: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

2 hozzászólás

 • Válasz Géza 2021. 02. 11. 16:01

  Korrekt cikk. Egy dolgot leszámítva. A “szingli” szó a magyar nyelvben sokunk számára egy tudatosan egyedülálló karrierista nőt jelent. Ezt már több közösségi alkalmon is volt módom felmérni, hogy legalább az emberek fele így értelmezi. Mivel itt nem erről van szó, javaslom inkább emiatt az “egyedülálló” szó használatát.

 • Válasz Benyács Tamás 2021. 02. 15. 13:09

  Az “egyedülálló” szó azért is jobb véleményem szerint, mert magyar. 🙂
  De a cikk hiánypótló voltából ez természetesen semmit sem von le.