2021. 02. 10.

Segítséget kér egy ózdi közösség

Ózdon évek óta áll a Győztes Bárány Közösség a szegények, társadalom peremén élők szolgálatában. A családokat nemcsak lelkileg, hanem megélhetési problémák leküzdésében is segítik; élelmiszerrel, tüzelővel, ruházattal, rezsi támogatással. A több mint 5 éves munka és evangelizáció eredményeként felnőtt és gyermek közösségek születtek itt. 

Az ózdi plébánia Karitász Háza adott otthont eddig a Győztes Bárány Közösség alkalmainak, evangelizációs, lelki programjaiknak. 2019 őszén a Metropolita Egyesület állt mögéjük, s így született meg szárnyai alatt a közösséget támogató Nyitott Ajtók Misszió.

Missziójuk fejlődése miatt a közösség tagjai segítséget kértek, ezt szeretnénk felétek is tolmácsolni:

„Most lehetőségünk van a plébánia mellett álló épület használatára, ahol felújítási munkálatok költségeire gyűjtünk. Célunk, hogy közösségünkbe járó, zömmel telepen élő cigány gyerekek számára egy olyan helyet hozhassunk létre, ahol iskola és óvoda után eljöhetnek, töltődhetnek, játszhatnak, tanulhatnak, fejlesztő foglalkozásokat, műhelyeket tarthatunk nekik.

Sokuk olyan „lakásban” él, ahol víz nincs, fűtést fával tudják megoldani, fürdéshez is kútról van csak víz.

Az eddigi időszak alatt is törekedtünk arra, hogy arra menjünk, azt tegyük, amire valóban Isten vezet minket. Nem akarunk struktúrát és terveket kialakítani, amikor ennek még nem jött el az ideje, de azt se akarjuk, hogy alapok és elvek nélkül maradjon az evangelizáció. Fontosnak tartjuk, hogy intézmény és karizma* egyszerre fejlődhessen, de ne emberi alapokon, hanem kizárólag Isten vezetése által.

Követni  szeretnénk a Lélek indíttatásait „ A szél ott fúj, ahol akar, hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön és hova megy” (Jn 3,8) 

Ebben a Szentlélek által fújt szélben benne lenni, s hagyni, hogy könnyedén, akárcsak egy falevelet vigyen arra, amerre szeretne az Úr minket. Ehhez folytonos megújulásra, imára van szükségünk, nekünk szolgálóknak, ahol az Istennel való friss találkozásban megélhetjük, s meghallhatjuk az aktuális terveket. Ez egy folyamatos reflexió és megerősítés, igenlés bizonyos folyamatokra, s olykor „nem” olyan tervekre, amerre nem akar vezetni minket az Úr.

Most lehetőségünk van még inkább bekapcsolódni a gyerekek, ifjúsági közösségünk tagjainak az életébe. Hatalmas erő és ajándék rejlik a velük való foglalkozásban. Beszélgethetünk velük terveikről, pályaválasztásukról, imádkozhatunk értük és velük. 

Ez egy ajándék, aminek otthona, helye lehet ez a fejlesztő ház, aminek a felújítására gyűjtünk. Nem csupán lelki, hitéleti programok valósulhatnak meg itt, hanem tanulószoba, fejlesztési lehetőségek is. Olyan délutáni foglalkozásokat tarthatunk, ahol esélyt kapnak arra, hogy merjenek álmaik felé lépni, túllátni az ózdi, telepi lehetőségeken.

Kérünk, ha teheted te is kapcsolódj be aktuális gyűjtésünkbe

Bármilyen információért írj nekünk! Szabó Rita (közösségi koordinátor és adományszervező: gyoztesbarany@gmail.com)

* Vö.: TOMKA FERENC: Intézmény és karizma az Egyházban. Vázlatok a Katolikus Egyház szociológiájához, Szent István Társulat, Budapest, 2015.

Borítókép: Győztes Bárány Közösség saját fényképe
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás