2021. 02. 10.

Két év után térhet haza a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek családja

Óvodába megy Rabeya, a szétválasztott sziámi ikrek egyik tagja, kinek állapota a kezdetektől fogva rohamosan javult. A család két év után térhet haza a Dakkai Központi Katonai Kórházból, ahol a világhírű műtétsorozat zajlott – olvasható a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány oldalán.

„Örömmel tudatjuk, hogy a fejüknél összenőtt, és a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes orvosai és egyéb egészségügyi szakemberei, valamint az ikrek szétválasztására tervezett sok szakma támogatásával létrejött műtétsorozatban, az Operation Freedom projektben részt vevő bangladesi orvosok és egészségügyi szakemberek által 2019 augusztusában szétválasztott kislányok e hónapban családjukkal együtt elhagyják az eddig otthonukul szolgáló Dakkai Központi Katonai Kórházat, és 2 év után visszatérnek a civil életbe.” – írja a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleményében

„A szülők folytatják eredeti foglalkozásukat. A tervek szerint Rabeya, akinek felépülése különösebb akadályok nélkül zajlott, s jelenleg korának megfelelő, kiváló állapotban van, óvodás közösség tagja lesz, Rukaya gondozását pedig a szülők távollétük idejére segítséggel oldják meg. Ő még sok fejlesztésre szorul, de állapota folyamatosan javul, a család mindennapjaiban érzelmileg jelen van, és egyre több külső inger iránt érdeklődik.”

hirdetés

Míg a kislányok állapota egyre javul, addig az alapítványban zajló konfliktusokról és feszültségekről olvashatunk a sajtóban – ezeknek egy részéről dr. Csókay András az életét bemutató a Istennel a műtőben című könyvben is említést tesz; többek között arról is, hogy nyilvános imakérését nem fogadta mindenki kitörő örömmel. 

Vasárnap az alapítvány közleményt adott ki egy bizonyos jogi vitáról, mely köztük és a műtétről dokumentumfilmet forgató Szász János között zajlik. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának a napokban vendége volt Csókay András osztályvezető főorvos és Hudák István idegsebész is, akik támogatásukról biztosították Szász Jánost. 

Borítókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás