2021. 02. 09.

Mentális és fizikai hatásai is lehetnek az online világnak a gyermekekre

Egy gondolkodás nélkül közölt információnak, vagy egy gyenge jelszóval védett fióknak károsabb következményei lehetnek, mint gondolnánk. A biztonságos internet napját (Safer Internet Day) 18. alkalommal rendezik meg, melynek keretében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) a közösségi média veszélyeire hívja fel a figyelmet. „Gondolkodj, mielőtt posztolsz!” szól a kampányüzenet.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írta: a közösségi média kiemelt szerepet tölt be az emberek közötti kapcsolattartásban. Az elmúlt csaknem egy évben a koronavírus-járvány miatt ez még fontosabbá vált, hiszen számos országban – köztük Magyarországon is – különböző korlátozásokat vezettek be, az online közösségi oldalak révén viszont legalább virtuálisan lehetett tartani a kapcsolatot az ismerősökkel, barátokkal, rokonokkal.

A Facebook népszerűsége megdönthetetlen

A statisztikák alapján Magyarországon a Facebook az egyik legnépszerűbb közösségimédia-platform, melynek felhasználói bázisa folyamatosan növekszik. A közösségi média felhasználóinak körében a fiatalabb korosztály a legaktívabb – írták, megjegyezve: hogy ez különösen problémás a kiskorúaknál. A legtöbb közösségi oldal használatára vonatkozó korhatár 13 év, azonban – mint kiemelték – a felhasználók valódi életkorának ellenőrzése nem biztosított.

Tudod, milyen hatással van az online világ a gyerekedre?

Kiemelték, hogy a gyermekek esetében a közösségimédia-használat komoly pszichológiai következményekkel járhat. Példaként említették többek között, hogy felerősödhetnek a deviáns viselkedési magatartásformák;

hirdetés

félelem alakulhat ki a valós, fizikai kontaktusoktól, személyes beszélgetésektől;

az úgynevezett FOMO (vagyis a kimaradástól való félelem) tovább erősíti a függőség állapotát; a gyermek online zaklatás áldozata vagy elkövetője lehet. Ezeken felül kitértek a nem biztonságtudatos internethasználatból eredő kockázatokra is, mint a káros tartalmak, az adathalászat, az adat- és személyiséglopás.

A Kibervédelmi Intézet felhívta a figyelmet arra: „mivel a közösségi oldalak ekkora szerepet töltenek be az életünkben”, különösen a fiatalokéban, ezért

nemcsak a „klasszikus” technikai kiberfenyegetésekkel, hanem a mentális és fizikai következményekkel is számolni kell. 

Mindezek miatt kiemelten fontos, hogy a gyermekekkel még azelőtt megismertessék az internethasználat veszélyeit, mielőtt okoseszközt adnának a kezükbe. Ezután pedig folyamatosan figyelemmel kell követni, mi érdekli a gyermeket, milyen oldalakra regisztrál, és milyen viselkedést tanúsít az online térben. A szülőknek figyelemmel kell kísérniük az online létből eredő kockázatok alakulását is.

A biztonságos internet napjához kapcsolódóan az NBSZ NKI egy figyelemfelhívó kisfilmet készített:

Forrás: MTI

 

Borítókép: Rawpixelimages | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás