2021. 02. 08.

7 gondolat a házasságról

„Az igazi házasság örök bizonyítéka és kinyilvánítása annak, hogy a nő és a férfi eredendően egynek teremtetett.” A Házasság Hete kapcsán Háló Gyula, újságíró és lelkipásztor írta le gondolatait, aki 33 éve él házasságban. Az Igeidők magazin cikkét szemlézzük.

1.Párt az válasszon magának, aki önmagában már önálló, önfenntartó, egészségesen boldog: mert ő tud boldogságot adni. Mert neki már van miből.

 

2. Házasodni annak szabad, aki már képes a teljes önátadásra, a másik teljes befogadására. Itt a teljes a lényeg.

 

3. A szó Bibliai értelmében ezért csak az nevezhető házasságnak, amelyben egyformán tapasztalja férj és feleség, hogy EGY lettek.

 

4. Ahol egy a feleség és férj, ott semmi változás, semmi probléma, semmi konfliktus, semmi szerencse vagy szerencsétlenség nem tudja a házasság egy voltát, boldogságát kikezdeni.

 

5. Az eggyé létel lényegileg más, mint az egység. Az egységhez sok munka, megbeszélés és alkalmazkodás kell. Az eggyé lételhez pedig hit, amely az önátadásban eggyé teremti őket.

 

6. A házasságban sem szűnik meg a legalapvetőbb kötelességünk: saját harmóniánk, fejlődésünk, kiteljesedésünk megteremtése. Ha ezt elhanyagoljuk, azt a párkapcsolati tréning sem tudja megadni.

 

7. Az igazi házastársat erről ismerjük meg: mellette a másik fejlődik, kiteljesedik és boldog. És látszik is rajta.

 

Forrás: Igeidők Magazin 

Borítókép - Fotó: Fizkes | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2021. 02. 08. 15:11

    1. 2.: Nem sok dolga lenne a papoknak. Célnak mindenképp jó.
    4. Konfliktus nélkül nincs házasság,nem szabad áltatni a népet.Inkább elmondani nekik,hogy a konfliktusok nagy részét nem lehet megoldani de lehet vele együtt élni. Amit e pont sugall az visszafelé az,hogy nem vagytok egyek. Minden ember egyedi,egyedi erkölcscsel és történelemmel. Így sohasem lesznek egyek. Spirituálisan talán talán,de ne tegyük fel a lécet a Csomolungmára. Elég lenne az,ha tudnak együtt működni.
    5: „Az eggyé tételhez pedig hit, amely az önátadásban eggyé teremti őket.” Jól van. Szerintem akkor is ez inkább szép gondolat,mint elérhető cél,de hajrá.Kérdés az,hogy kell e egyé lennünk?
    6. 7. Nagyon jó. „A házasságban sem szűnik meg a legalapvetőbb kötelességünk” Leg,leg,leg. Ezt legjobb lenne betiltani. Viszont örülök annak,hogy a szerző észre vette önmagát. „saját harmóniánk, fejlődésünk, kiteljesedésünk megteremtése” Ha figyelsz,én mindig ezt írom. Én,én,én. Hozzá tartozik,hogy én oda szoktam írni,hogy ne feledkezz meg másokról és a környezetről sem,negyediknek pedig ott van még Isten is. A hatodik pont nagyon kedves számomra.

  • Válasz F 2021. 02. 08. 20:24

    „Párt az válasszon magának, aki önmagában már önálló, önfenntartó, egészségesen boldog”
    .
    Namost egyrészt önmagában nem nagyon lesz senki sem boldog. Létezhetnek remeték, én megengedem, de az emberek döntő többsége arra van rendelve, hogy közösségben éljen, erre vágyik, azaz nem lesz „önmagában” boldog.
    .
    Másrészt, hogy kell érteni azt, hogy az válasszon párt, aki önnfenntartó? A férfiakra gondolt, vagy mindenkire? Mert ha utóbbi, akkor ez azt jelenti, hogy minden lánynak előbb szinglivé kell válnia, saját egzisztenciát építenie, és csak utána gondolhat a házasságra? Ez a liberális életmodell, és nem a kereszténység. Ilyen sehol nincs a Bibliában, se az Egyház (semelyik történelmi egyház) tanításában.
    .
    A többi pont többnyire értelmetlen, csupán a szavakon lovalgó „bölcsészkedés”, hogy mi a különbség az eggyé válás meg az eggyé létel között. Elárulom, semmi. Ilyen szó, hogy „létel”, eddig nem volt, most találta ki a szerző, de erről kár ennyit beszélni, mert ettől nem leszünk okosabbak.
    .
    Említésre méltó viszont, hogy a cikkből fájdalmasan hiányzik a házasság lényege: az utódok! A szokásos liberális locsogás, hogy a saját harmóniánk meg kiteljesedésünk, meg satöbbi, ki van egészítve még egy extra ponttal, ez az önátadás. Ez nagyon szép, de egy keresztény házasság ennél több. A jövőről szól, önmagunkat ugyanis elsősorban nem egymásnak, hanem a gyerekeinknek adjuk át, így lesz az egészből egy a jövőbe mutató, értelmes dolog.
    Figyeljük meg, hogy a cikkhez mellékelt kezdőkép is mit sugall: A boldog házasság az, hogy egy szép(nek gondolt) fiatal nő meg egy sármos férfi táncikál a kanapé előtt… Hol vannak a gyerekeik? Ja, hát, az nem fontos. Anélkül is lehet tökéletes a házasság, ha szép lakásuk van.