2021. 02. 07.

Mitől férfi a férfi?

Tényleg veszendőben a férfitársadalom? Mi az oka az egyre femininebb társadalomnak? Milyen értékek teszik igazán férfivé a férfit? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Kettőskereszt legújabb adásában.

A férfiak elnőiesedése Bese Gergő atya szerint annak köszönhető, hogy nincsen jó minta számukra. Hozzátette, hogy a családok többsége sajnos „csonka család”, ahol az anyuka egyedül neveli a gyermekeit, így, amennyiben nincs egy erős férfi a fiú környezetében, nem lát megfelelő férfiképet, ez pedig később például a párkapcsolatára is hatással lehet.

Bedekovics Péter református lelkész fontosnak tartaná, hogy a papok és lelkészek is végezzenek fizikai munkát, mielőtt bevonulnak a szemináriumba, mert ezáltal is férfiasabbak lennének.

„Én azt gondolom, hogy mielőtt a szemináriumba, akármelyik felekezetben, felveszik a kollégákat tanulni, küldjék el két évre őket fizikai munkát végezni, hogy megtanulják, mi az a fizikai munka és erőnlét. Nem azért, mert papként vagy lelkészként nem fognak dolgozni, csak ott annyira a lelki dolgokkal foglalkoznak majd, hogy nagyon kevés idejük marad a fizikai munkára. Ez pedig hasznos lenne, hogy ne tunyuljunk el. Ezt magamra is mondom. Bár azt mondta volna valaki 18 évesen, hogy „nagyon szuper, amiért Isten elhívott lelkésznek, de előtte csinálj valami mást és inkább pár év múlva menj a teológiára.” Ez nagyon jó lett volna!”

Abban egyetértettek a felek, hogy nagyon fontos lenne az is, hogy több férfi pedagógus legyen, mert így azok számára is fontos példák lehetnének, akik apuka nélkül nőnek fel. Aki pedig mindannyiunk számára fontos férfi példakép lehet, az Szent József.

„Az Újszövetség úgy fogalmaz Szent Józsefről, hogy „igaz ember volt”. Ebben pedig minden benne van.

Az, hogy szorgalmas volt, szerette a feleségét, becsülettel nevelte Jézust. Ilyen igaz embereket kellene formálni a mai férfiakból is. Az ideál számunkra tehát Szent József lehet. Ma különösen is fontos az emberek számára, hogy példaképeket kövessenek. Különböző celebek, színészek, bloggerek után futnak. Azonban kérdés, hogy melyik az, amely tiszta ideál lehet és melyik az, amely mesterkélt. Szerencsére nekünk, keresztényeknek is vannak ilyen jó példaképeink, mint például Szent József” – árulta el Gergő atya.

A Kettőskereszt kimondottan a 777 olvasóinak témajavaslataira támaszkodik, ezért örömmel várunk minden ötletet, visszajelzést! Iratkozzatok fel Spotifyon, a Google Podcasten vagy az iTuneson  is a csatornánkra, hogy a többi részről se maradjatok le! Ezúton köszönjük az anyagi támogatásotokat, hiszen kizárólag ennek köszönhetően vághattunk bele a podcast adások készítésébe.

Borítókép - Fotó: Bobo191 | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz filipánics tibor 2021. 02. 08. 01:25

    „Férj az asszonynak a feje”. Remélem ez nem jeleni azt,hogy az asszony engedelmességre van kárhoztatva. A nehézség az,hogy a férfi ott legyen férfi ahol kell,és a nő is legyen nő,ahol kell. Persze ez kultúrfüggő és ami nekünk itt természetes,pár ezer kilométerre arrébb megmosolyogtató és fordítva.
    „alapvetően jó a működés amikor férfi a vezető”. Szerinted a világunkat férfiak vezetik inkább,vagy a nők? Igazad van,meg is látszik az eredménye,igaz? Bár még a nők között is van olyan nézet,hogy sokkal jobb egy férfi vezető,mert a női természet őket jobban gátolja,mint minket. Én mégis azt mondom,hogy együtt vagyunk jók,mert korrigáljuk egymás hibáit.
    „ha hiányzik az imádságos háttér a férfiből,baj van” Megleplek most,de sem a hit sem az imádság sőt még Isten sem szükséges ahhoz,hogy jó férj legyen valaki.(Magunknak kell Isten,de nem ettől válunk jó férjé) Egyedül ahhoz kellenek, ha egy olyan közösséghez akarsz tartozni,ahol fontosnak érzik ezeket. Morál létezik Isten nélkül is. Az istenképzet pedig néha elég veszélyes erkölcsiséget alkot. Ezzel nem azt akarom sugallni,hogy nincs szükségünk Istenre,hanem azt,hogy nem mindegy mit képzelünk Róla.
    Abban van igazság,hogy sok esetben nincs férfi példakép. Elváltak a szülők,esetleg a mostoha apa viszonya a gyermekhez,anyuka kényeztetése,(túlóvása) mind mind okozza az elnőiesedést.
    ” Látszik,hogy a szentírást férfi írta” Azon kívül még nagyon látszik,hogy hatalmas hangsúlyt fektetett a bosszúra,megfélemlítésre és a törvényekre. Vajon mért ilyen istenképpel rendelkezett?
    A felelősségvállalás alig alig mutatkozik meg az életünkben.Minden csip csup ügyel Istenhez fordulunk és várjuk a megoldást Tőle,holott egyszerre kellene cselekedni és imádkozni. Az ördöggel pedig felelősséget hárítunk,nem is kicsit.
    Nagyon élveztem a beszélgetést,tanulságos volt.