2021. 02. 04.

Így befolyásolta a koronavírus a házasságkötések számát

A koronavírus-járvány ellenére nőtt a házasságok száma az elmúlt években. A legtöbben a Dél-Alföldön házasodtak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal nemrég publikált házasságkötési adataiból.

Nőtt a házasságkötések száma – ez derült ki a KSH 2020-as hajlandóságot mutató, nemrég publikált házasságkötési adataiból. A Dél-Alföldön pontosan 235,7 százalékkal házasodtak többen az első negyedévben, mint egy évvel korábban, 2019-ben. 

A házasságkötések száma Magyarországon (1960-2020)/MTI

hirdetés

A legnagyobb fellendülés a Közép-dunántúli régióban mutatkozott, ezen belül is Veszprém megyében, ahol majdnem két és félszeres értéket jeleznek az adatok. A szakértők szerint nem lehet elvonatkoztatni a 2019-ben indult, házasságkötéseket ösztönző kormányzati intézkedésektől (pl.: családi otthonteremtési kedvezmény). 

KSH

A koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában életbe lépett számos korlátozó rendelkezés a lakodalmak számát is negatívan befolyásolta. Erre jó példa, hogy a második negyedévben az új házasságkötések száma a fővárosban mindössze a 2019-es érték 65; vidéken pedig a 84 százaléka volt. A később erősödő, lassú növekedésben az Észak-alföldi és a Dél-alföldi régió volt a legaktívabb, Budapest pedig az utolsó lett a sorban.

A megyénkénti bontás számai érdekes különbségre hívják fel a figyelmet a főváros és a vidék között.  A 2019-es negyedik negyedévhez képest 1055-tel kevesebben esküdtek örök hűséget Budapesten. Ugyanakkor Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyékben 35 százalékkal többen esküdtek örök hűséget, mint a fővárosban.

Forrás: okosmeghivo.hu

Borítókép: Unsplash
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás