2021. 02. 01.

“Tegyétek félre az ellenségeskedést” – így kérte békére a világot II. János Pál

1986-ban történelmi esemény helyszíne volt Assisi: II. János Pál összehívta a világ vallásának vezetőit, hogy együtt hívják fel a béke fontosságára a figyelmet. A lengyel pápa nagy hatású beszédet mondott, amelyben arra kérte a világ vezetőit, hogy tegyék félre az ellenségeskedést.

“Kedves Barátaim, fivéreim és nővéreim: az új év elején megismétlem felhívásomat mindannyiótok számára, hogy tegyétek félre az ellenségeskedést, törjétek meg a világban fennálló feszültségek kényszerét. Arra hívlak bennetek, hogy fordítsátok az észak és dél, a kelet és nyugat közti feszültségeket a társadalmi szolidaritás és a párbeszéd új kapcsolataivá.

Hozzátok, politikusuk és államférfiak, ezzel a kéréssel fordulok: adjátok meg azt az iránymutatást, amely az embereket ebbe az irányba tett új erőfeszítésekre ösztönzi.

Titeket, üzletembereket, akik felelősek vagytok a pénzügyi és kereskedelmi szervezetekért, arra hívlak: vizsgáljátok meg újra az összes emberrel szembeni felelősségeteket.

Hozzátok, katonai stratégák, tisztek, tudósok és technológusok, azzal a kéréssel fordulok: szakértelmeteket olyan módon használjátok fel, amely elősegíti a párbeszédet és a megértést.

hirdetés

Tőletek, szenvedők, fogyatékkal élők, fizikailag korlátozottak, azt kérem: ajánljátok fel imáitokat és életeteket a világot megosztó akadályok lebontása érdekében.

Mindazokhoz, akik hisznek Istenben, ezzel a felhívással fordulok: az életeteket annak tudatában éljétek, hogy egy család vagytok Isten atyasága alatt.

Mindannyiótokhoz és mindegyikőtökhöz, fiatalokhoz és idősekhez, gyengékhez és hatalmasokhoz, ez a kérésem: fogadjátok be és öleljétek át a békét, mint életetek nagy egyesítő értékét. Bárhol is élj ezen a bolygón, őszintén arra hívlak, hogy törekedj a szolidaritásra és az őszinte párbeszédre, olyan békére, ami határok nélküli: észak-dél, kelet-nyugat, mindenütt egy nép egy békében egyesül.”

Fordította: Ward Henrietta

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Dreamstine
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz filipánics tibor 2021. 02. 01. 16:33

    “az életeteket annak tudatában éljétek, hogy egy család vagytok Isten atyasága alatt.” Gyönyörű gondolat! Egyet is értek vele. Azért megkérdezném,hogy mióta vagyunk egy család? Istenről sokan mondjátok,hogy nem változik,igaz? Ha nem változik,akkor a fenti idézet hamis. Hamis mert pár ezer éve,Isten kiválasztott valakiket és bizony miattuk Jerikó népét és városát kegyetlenül megbüntette. Elgondolkodtató tehát,hogy Isten megváltozott,vagy soha nem is pusztított az emberek között. Szerintem igaz II. János Pál gondolata:”egy család vagytok Isten atyasága alatt” Nagyon szeretném ezt hinni,és nem vagyok hajlandó elfogadni a rombolást,bosszút,gyilkolást Istentől. Te kevesebbért is felemeled a hangod,pl a homoszexuális családok ellen.
    Sajnos azonban a világ vezetői annyit értettek meg a szavaiból mint én egy mandarin nyelven előadott versből.
    Újra II. János Pál gondolata:”egy család vagytok Isten atyasága alatt” Ezen mélyen gondolkozz el.