2021. 01. 31.

“Nyomatékosan kérjük az elnököt, hogy tisztségét jóra használja” – éles kritikát fogalmaztak meg az amerikai püspökök

Joe Biden amerikai elnök egyik első intézkedése volt, hogy visszavonta elődje egyik rendelkezését, amelyik az abortusz visszaszorítása érdekében született. Az elnök döntése az előzmények alapján nem meglepő, lépésére reagálva az amerikai katolikus püspökök nyilatkozatban határolódtak el a szabályozástól.


Joe Biden aláírta azt a végrehajtó utasítást, mely lehetővé teszi, hogy az amerikai adófizetők pénze olyan szervezetekhez kerüljön, melyek fejlődő országokban támogatják és végrehajtják abortuszt. Az a szabályzat, amelyet most felborított, elválasztotta az abortuszt a családtervezési tevékenységektől és biztosította az amerikai adófizetőket, hogy a pénzük csak olyan szervezetekhez megy, melyek az emberi méltóság tiszteleben tartásával végzik az egészségügyi szolgáltatásikat.

Joseph F. Naumann Kansas City érseke, David J. Malloy rockfordi püspök, valamint a Nemzetközi Igazságügyi és Béke Tanács elnöke a következőt nyilatkozták:

„Igen fájdalmas, hogy Biden elnök egyik első intézkedése aktívan támogatja az emberi élet irtását a fejlődő országokban. Ez a végrehajtó intézkedés ellentmond a józan észnek, sérti az emberi méltóságot és összeegyeztethetetlen a katolikus tanítással. Mi és a püspök testvéreim igen erősen ellenezzük ezt a döntést.

Nyomatékosan kérjük az elnököt, hogy tisztségét jóra használja, előtérbe helyezve a legkiszolgáltatottabbakat, beleértve a meg nem született gyermekeket. Mint a legnagyobb nem állami egészségügyi ellátást szolgáltató a világon, a katolikus egyház készen áll együtt dolgozni vele és kormányával, hogy együtt támogassuk a nők globális egészségét, hogy az elősegítse a szerves emberi fejlődést, megvédve a legbelsőbb emberi jogokat és minden emberi élet méltóságát – kezdve a méhben. Hogy tisztelettel tudjuk mind férfi és női testvéreinket szolgálni, elkerülhetetlen, hogy ez az intézkedés azzal kezdődjön, hogy biztosítsuk, a meg nem szülöttek mentesek lesznek bármi nemű erőszaktól, ezzel is elismerve minden embert Isten gyermekeként. Reméljük, hogy az új kormány együttműködik majd velünk ezekben a fontos igényekben.”

hirdetés

Fordította: Sipka Gergő

Forrás: USCCB.org

Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2021. 01. 31. 15:49

    “ezzel is elismerve minden embert Isten gyermekeként” Ha minden ember Isten gyermeke,akkor Isten nem különböztet meg egyes népeket ,mások rovására. Én azt vallom,hogy nem különböztet meg,te úgy tanultad,megkülönböztet. E kettősséget csak úgy oldhatod fel magadban,hogy kitalálsz valami észszerű/érzelmes magyarázatot. Megkérdezhetnéd magadtól,hogy a magyarázatod honnan gyökerezik. Milyen gondolat,érzelem,eszme,kötődési minta,tapasztalat,idézet volt az,ami arra késztet,hogy leírd/gondold: minden ember Isten gyermeke. De azzal is azonosulj,hogy Istennek van kiválasztott népe,akiket mások kárára -sokszor az életüket is elvéve – támogat.
    Félre ne érts,nem akarlak uszítani senki ellen és kárhoztatni sem akarok senkit. Én Isten felől nézem a dolgot és felőled. Nehezen tudom elfogadni ugyanis azt -mint talán te a melegfelvonulást,- hogy Isten akinek nyitva áll a szíve minden ember felé,részre hajló. Aki ugyanis kivételez,az nem érett személyiség és én Istent érett személyiségnek tartom,azaz nem részlehajlónak.
    A többi hozzászóló politizál majd én Istennel vagyok elfoglalva és a hozzá fűződő viszonyunkkal.