2021. 01. 29.

„Mindenki heteroszexuális” – a katolikus pap „coming outja”

Miért vállalkozott egy katolikus pap „comig outra”? Mik azok a gondolatok, amelyek legbelül vannak benne és most feltárja nekünk? Egyáltalán mit gondol arról, hogy vannak-e homoszexuális emberek? Ezeket a témákat is érintette Tokodi Laci atya vlogjában.

A Prédikátor Testvérek Rendjéhez tartozik Tokodi Laci atya, amely egy római katolikus szerzetesrend. A Prédikátorok vlogon pedig izgalmas témákat dolgoz fel videó formájában. Ezúttal a homoszexualitás és heteroszexualitás kérdéskörét járta körbe a Teremtés könyvének soraira alapozva gondolatait.

„Isten mindegyikünket a saját képére és hasonlatosságára teremtett meg. Férfinak és nőnek alkotott és arra teremtett, hogy szeressünk. Olyat csináljunk, mint amilyet Ő. Hiszen Ő Isten, a szeretet. Férfiként és nőként képesek vagyunk arra, hogy szeretetben egyesüljünk, és ez a szeretet termékeny legyen, azaz egy új életnek biztosítson lehetőséget. Azonban ugyanúgy, ahogy Ádámhoz és Évához odalépett az Édenkertben a kígyó és megkísértette őket, odaléphet hozzánk is és azt súghatja a fülünkbe, hogy „Figyelj csak, te nem is vagy olyan, mint az Isten. Te más vagy. Neked még valami hiányzik, de én segítek neked és elvezetlek a boldogságra. Segítek neked felfedezni a valódi önmagadat, csak hallgass rám és olyan lehetsz végre, mint Isten!” Amikor az ember ilyet hall, akkor elbizonytalanodik, hogy „ki is vagyok én”? Sok olyan élethelyzet adódhat, hogy az ördög kihasználja a lehetőségeket és a fülünkbe súghat ilyen, és ehhez hasonló dolgokat.”

Laci atya a továbbiakban a családon belüli anyai és apai szerepekre is kitért, hogy milyen rossz példák lehetnek, amelyek elbizonytalanítanak minket saját szerepünket tekintve, hogy miért is vagyunk másak, mint a többiek.

„Előfordulhat nemi erőszak, pedofília. Lehet a családon belül, vagy azon kívül is, esetleg iskolában. Nagyon sok olyan helyzet lehet tehát, amely alkalmat ad arra, hogy az ördög a fülünkbe súgja azt, hogy te nem is vagy az, aki vagy. Neked meg kell változnod. Elbizonytalanít abban, hogy kik is vagyunk valójában. De az is lehet, hogy nem mások bűne sodor minket rossz irányba, hanem mi magunk lépünk rá egy rossz útra. Például elkezdünk pornót nézni. Ez pedig lehetőséget biztosít arra, hogy bennünk átalakuljon mindaz, amelyet a Jóisten a teremtésben lefektetett. Az, hogy ki az ember? Mi a szexualitás? Milyen célt szolgál? És feltesszük magunknak a kérdést, hogy biztos így kell ezt csinálni? Nem lehet úgy, hogy férfi a férfival, nő a nővel?”

Ezt követően Laci atya hangsúlyozta, hogy nem így van, mert az ördög mindig hazudik. Mindannyian Isten képére és hasonlatosságára teremtett emberek vagyunk, akiket férfinak és nőnek alkotott. Arra lettünk teremtve, hogy a férfi és nő szeretetközösségét alkossuk, amely új életnek adhat otthont.

„Nincsenek tehát homoszexuális emberek, csak olyanok, akik azt gondolják magukról, hogy homoszexuálisok. Mindenki heteroszexuálisnak lett alkotva, ez a génjeinkben van.

Nincs homoszexuális gén, ez biológia, ami bizonyított. Az erről szóló kutatás ezen a linken elérhető. Előfordulhat, hogy valaki elkezd máshogy gondolkodni. Ekkor egy dolgot kell tenni, megváltoztatni a gondolkodást, azaz meg kell térni. A valósággal megegyező dolgokat kell gondolni.”

A teljes videó lentebb megtekinthető.

Forrás: Youtube / Prédikátorok 

Borítókép - Fotó: Youtube
Szemle
hirdetés

9 hozzászólás

 • Válasz filipánics tibor 2021. 01. 30. 10:08

  “Isten mindegyikünket a saját képére és hasonlatosságára teremtett meg.” Ez a gondolat -bár igaz -de inkább félre vezeti az embert. Félre,mert azt hisszük,ha Istenhez hasonló az ember akkor nyilvánvalóan, az Isten is hasonló az emberhez. Ha végig gondoljuk,rájöhetünk,hogy nem így van. Az ember születésekor már bűnös,mondjátok -ami nem igaz – de akkor Isten is bűnös. Isten képes a feltétel nélküli szeretetre,neked megy ez? Isten végtelen szabadságot adott nekünk,te is ezt adod a gyerekednek,társadnak? Isten képes bosszút állni az emberen (vízözön),te is képes vagy erre? Ja,bocsi,ez megy nekünk.
  Lényeg,hogy ami az emberben pislákol az Istenen mint egész ,megvan. Én csak a jót feltételezem róla – te rosszat is gondolhatsz,bár nem ezt hangoztatod – mert a rossz a törvényekből ered és nem Istenből,pl: szolgaságban kényszerítés,erőszakos akarat nyilvánítás,ölés,bosszú,hazugság,stb. A legapróbb dolog ami létezik az univerzumban,az Isten és minden Istenből épül fel. Ha ez nem tetszik,ültesd át a spirituális gondolkodásba,ugyan az.
  Az alkotó eleme mindenkinek egy. Persze,ahhoz hogy ezt megértsük,szembe kell állnunk sok mindennel,az pedig nem megy. Így marad az ami eddig,egy ember féle Isten,mert ezt tudjuk értelmezni és ebben vagyunk otthon.
  “Olyat csináljunk, mint amilyet Ő. Hiszen Ő Isten, a szeretet.” Ezt a képet imádjuk hangoztatni. És mikor én az orrod alá dörgölöm (századszor is),hogy a vízözönben az emberek pusztításában,milyen szeretet van,te gyönyörűen megmagyarázod és igazad van,ebben a magyarázatodban az Istened valóban olyan mint egy ember. Csak a pusztításban/bosszúban látja a végső megoldást. Mi ilyenek vagyunk,na de Istenből azért illene többet kinézni. Érted már,hogy miért furcsa olvasni ezt a gondolatot?
  “Ádámhoz és Évához odalépett az Édenkertben a kígyó” Szép költői kép, ami megszemélyesíti mindazt ami bennünk van. Mint egy kisgyermek,a rosszat magán kívülre helyezi,hogy így tudjon harcolni vele és így védje meg magát a kínzó belső feszültségtől. De már felnőttek vagyunk, erre nincs szükségünk, tudnunk kell,hogy van egy gonosz részünk is,amit többé kevésbé tudunk irányítani. A “kígyó” ellen nem tudsz küzdeni,csak ráhárítod a felelősséget,ha magadba nézel,ott már el tudod érni a változást.

 • Válasz filipánics tibor 2021. 01. 30. 10:48

  Ha unod,az utolsó idézettel kezd.
  “olyan lehetsz végre, mint Isten!” Érdekes elképzelésbe takarózunk ezzel a magyarázattal. Az előbb kijelented,hogy Isten képmására vagyunk teremtve,most meg bűnnek mondod,ha olyan akarok lenni mint Isten. Érthetetlen.
  Aki valamennyire is tisztában van Istennel,az ezen az elképzelésen mosolyog. Lehetetlen leírni ,mekkora a távolság tőlünk és Istentől. Egyedül az alapok azonosak,de mint ahogyan a tükörképem sem én vagyok úgy Istennel sem lehetek azonos. Én ezt el tudom fogadni.
  “Sok olyan élethelyzet adódhat, hogy az ördög kihasználja a lehetőségeket és a fülünkbe súghat ..” Újra. Még véletlenül sem merül fel bennünk,hogy a gonoszt önmagunkba keressük. Nem,nem,inkább kifelé figyelünk,és elképzeljük,hogy mi kis ártatlan lények, a legjobbak vagyunk,csak az a fránya ördög,az settenkedik mindig körülöttünk. Bocsánat,nem gúny akar lenni,csak leírása a gondolkodásunknak. Soha nem találjuk meg az ördögöt ,mert kint keressük,pedig bent van. Gondold végig,ezzel rosszat akarok szerinted? Azt akarom,hogy nézz magadba,vizsgáld meg magad és változz jóvá,ha ez rossz,akkor hozzád nem szóltam.
  “Ez pedig lehetőséget biztosít arra, hogy bennünk átalakuljon mindaz ….” Egész jó,csak rossz a példa. Meg kellene vizsgálni,hogy milyen lelki sérülés miatt kezdünk el vonzódni a saját nemünkhöz. Állítólag nincs homoszexuális gén,akkor pedig a lelkünkben törik meg valami ami erre az útra visz. Azt hiszitek Hitler gonosznak született? Olvasd el az önéletrajzát és világossá válik számodra,hogy a szülei (főleg a nevelő apja) mit tettek vele. Persze belekeverheted az ördögöt is,csak akkor nem leszel okosab. Lényeg,hogy a legtöbb estben valami mély trauma okozza a homoszexualitást és szegény férfi még csak nem is érti,nemhogy ellene tudjon tenni.
  “mert az ördög mindig hazudik” Nagyon hisztek az ördögben,ebben a cikkben sokszor előfordul. Nem kell időt szánni rá,mert amin gondolkodsz,az megerősödik és ami megerősödik,attól elkezdesz függni,észrevétlenül.Elkezdesz az általad rossznak tartott dolgokat az ördöggel magyarázni,részlegesen kidolgozod a személyiségét,stb. Magadra figyelj,majd Istenre.
  “Nincsenek tehát homoszexuális emberek, csak olyanok, akik azt gondolják magukról, hogy homoszexuálisok.” EZ AZ!!! Zse ni á lis!! És akkor ha már felszálló ágban vagy,helyettesítsd be az ördögöt a gondolatba és lőn,megvilágosodtál. Garantáltan olyan érzésed lesz,mint aki három mázsa kőtől szabadult meg.A lelked szárnyalni fog,és három napig vigyorogsz,mert végre rájöttél,hogy mi az ami nincs.(utána kérlek jöjj,rá arra is,hogy mi az ami van)

 • Válasz Jankó Dániel 2021. 01. 30. 11:16

  A tisztelt szerkesztőséget kérdezném, hogy a Szájer-ügyben mikor fog erélyes véleményt formálni és elhatárolódni attól, hogy magas pozícióban lévő politikai döntéshozók magyarok millióinak szexuális identitásába avatkoznak bele a keresztény erkölcsre hivatkozva? Mikor olvashatok ezen a felületen egy cikket, mely határozottan kimondja, hogy bűnös és képmutató dolog meleg orgiákra járni mindeközben arról prédikálni és törvénykezni, hogy egy család az kizárólag férfiból és nőből áll, ráadásul mindezt Krisztus nevével fémjelezve. Értem én, hogy meg kell változtatni a gondolkodást a szexuális identitásunkról és minden rendbe jön, de esetleg ezt a munkát nem lehetne máshol elkezdeni és máshol rendet tenni? Tényleg nincs fontosabb téma ennél?

 • Válasz Horváth Máté 2021. 01. 30. 23:39

  Kedves Laci atya!

  Szeretném felhívni rá a figyelmet, hogy a videó alapjául szolgáló gondolat és a cím, miszerint „mindenki heteroszexuális” sajnos egy FÉLREÉRTÉS eredménye. Nincs kétségem afelől, hogy a videó elkészítését a jó szándék vezérelte és az alábbiakban csak a következő részletre szeretnék reagálni:
  „Nincsenek tehát homoszexuális emberek, csak olyanok, akik azt gondolják magukról, hogy homoszexuálisok. Mindenki heteroszexuálisnak lett alkotva, ez a génjeinkben van. Nincs homoszexuális gén, ez biológia, ami bizonyított. Az erről szóló kutatás ezen a linken elérhető. Előfordulhat, hogy valaki elkezd máshogy gondolkodni. Ekkor egy dolgot kell tenni, megváltoztatni a gondolkodást, azaz meg kell térni. A valósággal megegyező dolgokat kell gondolni.”

  A linken elérhető ismeretterjesztő cikknek (1) már a címe is, mindössze arra utal, hogy egy tanulmány „nem talált egyetlen genetikai okot” a homoszexualitásra. (Az említett tanulmányra mutató hivatkozás, még mindig nem a kutatási eredményre (3), hanem annak egy interpretációjára (2) irányítja az olvasót.)
  (1) és (2) is megállapítja, hogy egy kutatás (3), ami azon emberek genetikai hasonlóságát vizsgálta, akiknek valaha volt azonos neművel szexuális tapasztalata (kb. fél millió ember közül), arra jutott, hogy a genetika az esetek 8 és 25%-a között magyarázhatta a viselkedést. A többi eset feltehetőleg környezeti és más biológiai hatásokra vezethető vissza. Ennek ellenére (3) szerzői szerint a genetikai hasonlóságok alapján nem megállapítható egy egyénről, hogy meleg-e vagy sem. Ahogy az ismeretterjesztő cikk is hangsúlyozza, ez ellentmondhat annak feltételezésnek, miszerint létezik EGYETLEN GÉN, ami a homoszexualitásért felelős. Ugyanakkor a cikkben megszólaltatott szakértők is egyetértenek abban, hogy AZ EGYETLEN FELELŐS GÉN HIÁNYÁBÓL LEVONHATÓ KÖVETKEZTETÉSEK NEM VILÁGOSAK.

  Az eredeti tanulmány (3) konklúziója nagyon röviden a következő: „Same-sex sexual behavior is influenced by not one or a few genes but many” (azaz a homoszexualitást nem egy vagy néhány, hanem sok gén befolyásolja). Más szavakkal: „like other behavioral traits, nonheterosexual behavior is polygenic” (azaz más viselkedési jellemvonásokhoz hasonlóan a nem heteroszexuális viselkedés poligénia alapján öröklődik, vagyis sokgénes öröklődésmenetű).

  Következik-e ebből, hogy „mindenki heteroszexuálisnak lett alkotva”?
  Nem vagyok a téma szakértője, de a wikipédia szerint (https://hu.wikipedia.org/wiki/Polig%C3%A9nia) poligénia alapján öröklődik például az embereknél a magasság, az intelligencia, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a tumorok egy része, a skizofrénia, Alzheimer kór, epilepszia, valamint a fejlődési rendellenességek egy része (pl. a nyitott gerinc).
  Nem állítom, hogy a homoszexualitás a magassághoz vagy a tumorokhoz hasonlóan öröklődik. De azt igen, hogy a cikkben hivatkozott ismeretterjesztő anyag és az alapjául szolgáló kutatás NEM TÁMASZTJA ALÁ, HOGY MINDENKI HETEROSZEXUÁLISNAK LETT ALKOTVA és ezt sehol nem is állítja egyik írás sem. Ez félreértés, ami akár nagy károkat is okozhat, ha az ellenkezője lenne igaz.

  Például ha egyszer a jövőben kiderülne, hogy a homoszexualitás mégis öröklődhet akár az Alzheimer kórhoz hasonlóan is, akkor Laci atya mondanivalója, ahhoz lenne hasonlatos, mintha egy Alzheimer kórosnak mondanánk azt, hogy „egy dolgot kell tenni, megváltoztatni a gondolkodást, azaz meg kell térni. A valósággal megegyező dolgokat kell gondolni.” Ez persze csak egy gondolatkísérlet, de talán érzékelteti, mennyire kell vigyázni az ilyen kijelentésekkel. (A kontextus teljesen más és ez egy nagyon szélsőséges példa, de a következő dokumentumfilm megmutatja, hogy milyen szörnyű következményei lehetnek (pl. elképesztő számú öngyilkosság a fiatalok körében), ha a „normálistól” való eltérést nem megfelelően kezeli egy közösség: https://youtu.be/Ex0CN9DRwN8 — Heteroszexuális, házas, katolikusként, részben ez a dokumentumfilm késztetett, hogy ne menjek el szó nélkül a kutatási eredmények félreértése mellett.)

  Hogy mi az igazság? Egy 2020-as, a kapcsolódó kutatásokról szóló áttekintés szerint, erről még nagyon keveset tudhatunk (4), azt azonban ez a cikk sem állítja, hogy létezne olyan tudományos eredmény, ami szerint mindenki heteroszexuálisként születik és csak a gondolkodásának megváltozása okozhatja az ettől eltérő szexualitást.

  Hivatkozások:
  1. Reardon, Sara. Massive Study Finds No Single Genetic Cause of Same-Sex Sexual Behavior. [Online] https://www.scientificamerican.com/article/massive-study-finds-no-single-genetic-cause-of-same-sex-sexual-behavior/.
  2. Mills, Melinda C. How do genes affect same-sex behavior? Science. 2019. https://sci-hub.se/10.1126/science.aay2726
  3. Ganna et at. Large-scale GWAS reveals insights into the genetic architecture of same-sex sexual behavior. Science. 2019. https://science.sciencemag.org/content/365/6456/eaat7693
  4. Anthony F. Bogaert, Malvina N. Skorska. A short review of biological research on the development of sexual orientation. Hormones and Behavior. 2020. https://tinyurl.com/y4oj7d4t.

 • Válasz Taróczki Dömdödöm 2021. 01. 31. 05:37

  Tegyük tisztába:
  Az, hogy nem találkoztam még olyan emberrel, aki szereti az almalevelet, kék a szeme és minimum 107kg, az nem egyenlő azzal, hogy nincs ilyen ember. Aki szerint azért, mert nem találtak szexuális beállítottságot meghatározó gént = bizonyított, hogy nincs ilyen, annak halvány lila gőze sincs arról, hogy a tudományban mit jelent a bizonyítás, inkább evezzen általa jobban ismert vizekre…
  Vagy tegyük fel: nincs ilyen gén. Ahogy tegyük fel: nincs olyan gén, ami Random Zoltán futballszeretetéért felelős. Ebből következik-e, hogy ha Random Zoltán őszintén azt mondja magáról, hogy ő bizony kifejezetten vonzódik a futballhoz (és mondjuk a Wagner operák meg nem dobogtatják meg a szívét), akkor Random Viktor hazudik? Vagy elfogadjuk, hogy nem mindenért a génjeink felelnek?
  Biztos van sok igaz mondat is a videóban, de a szemlézett sületlenségek miatt a megnézését másra bízom, mert most a Pozsonyi csatát terveztem megtekinteni.

 • Válasz Megint Dömdödöm 2021. 01. 31. 05:53

  “Férfiként és nőként képesek vagyunk arra, hogy szeretetben egyesüljünk, és ez a szeretet termékeny legyen, azaz egy új életnek biztosítson lehetőséget.” – lehet, hogy hibás itt a levezetésem, de a gondolatmenetet követve senki sem születik úgy, hogy utódnemzésre alkalmatlan (testileg). Kíváncsi vagyok, hogy ez is bizonyított? Valahol elérhető egy link erről a kutatásról? Annak ellenére elolvasnám a tanulmányt, ha a “szájensz” szót nem tartalmazza a webhely címe.

 • Válasz Dömdödöm the third 2021. 01. 31. 06:15

  A videót továbbra sem megtekintve, a butaságokat továbbra is butaságnak tartva, Tokodi Laci atya bátorságát nagyra tartom!

 • Válasz GA 2021. 01. 31. 16:46

  Üdv mindenkinek!

  Ez egy nagyon összetett téma, ami messze túlmutat azon, minthogy két ember éppen hogyan érzi magát együtt. Hosszú távon komoly társadalmi konzekvenciái vannak, úgyhogy mielőtt azt mondjuk, hogy ez két ember magánügye, és senki nem tehet róla meg amúgy is kezelhetetlen, sőt normális variáns, azért előbb nézzünk mélyebbre, mielőtt kieresztjük az LMBTQ szellemet a palackból, mert ha jönnek a problémák, visszatuszkolni már nehezebb lesz.

  A homoszexualitás kialakulásának oka összetett folyamat, ezért is van még folyamatban rengeteg kutatás (valamint azért is húzódik a kutatás, mert egy ideje “szokássá” vált – az USA-ban-, hogy ha egy kutató a homoszexualitásra nézve negatív következtetésekre jut, akkor búcsút mondhat a munkahelyének, és esetleg némi perrel is boldogítják) .

  Amit eddig lehet tudni: homoszexualitásért felelős gént, vagy géneket eddig nem sikerült lokalizálni. Nagy valószínűség szerint ún. epigenetikai okai vannak – azaz különböző környezeti hatásokra megváltozik bizonyos gének expressziója.
  Ilyen epigenetikai hatások már bőven a magzati fejlődés alatt létrejöhetnek, de akár még korábban is, az anya petesejtjeiben, ill. az apa örökítőanyagában is – és utána ez az epigenetikai hatások miatt módosult “program” adódik tovább a gyermekbe. (Valószínűleg lesznek akik számára felháborító lesz a hasonlat, de tudományosan teljes mértékben megalapozott: szociopata tulajdonságokért felelős gén sincs, azonban epigenetikai hatásokra egy ember szociopatává válhat, és teljesen abnormális viselkedésmintákat produkálhat. Tehát attól, hogy voltak-vannak-lesznek géndefektus nélküli szociopaták, attól az még nem egy normál variánsnak számító viselkedésforma – senkit sem akartam megbántani, ez csak egy könnyen érthető példa.)

  A homoszexualitást normál variánsnak nem igazán lehet tekinteni, mivel az ember neurohormonális tengelyével szorosan együttműködő nemi szervrendszerének a feladata a fajfenntartás. És ez két azonos nemű ember között nem jöhet létre. Tehát, ha valaki a saját neméhez vonzódik, akkor azzal nem képes utódot létrehozni, azaz a neurohormonális-nemi szervrendszer együttes nem működik megfelelően. Így bármennyire is “kirekesztően” hangzik, semmiképpen sem nevezhető normál variánsnak.

  Mi lehet a lehetséges megoldás?
  Azért mert valakit magzati, gyermek vagy akár felnőtt kora során olyan epigenetikai hatások értek, melynek hatására benne a biológiailag egészséges – “célravezető” génexpresszió módosult, arról az adott személy az esetek jó részében nem tehet. Környezete már igen, hiszen az epigenetikai hatások túlnyomó részét az emberi viselkedés hatása okozza.
  Éppen ezért a megfelelő válasz szerintem a homoszexualitásra nem az, hogy az érintett “kirekesztődjön”, valamint nyomja el magában az érzéseit, és meg se említse – mert ez a ló egyik oldala, de az sem, hogy ezt megpróbálják normál variánsként feltüntetni, provokatív pride felvonulásokat szerveznek, gyermekeknek adnak még pubertás előtt hormonblokkolókat és operáltatnak át hol ide hol oda.

  A megfelelő válasz erre az lenne, hogy az illetőt, aki ebben szenved (és szenvednek, mert rengetegen össze-vissza variálnak a hormonlökésekkel – átoperáltatásokkal hol női, hol férfi irányba, utána meg vissza, ami nyilván nem a boldogság, elégedettség visszajelzője. Valamint homoszexuális párok között szignifikánsan magasabb a válások száma a hetero párokéhoz képest, általában az egyik kérészéletű kapcsolatból csapódnak a másikba, gyermekük nem születhet – és ez nagyon fontos ami most jön: komoly egyetemi kutatások mutatták ki /Mark Regnerus (NFSS), Paul Sullins/, hogy a homoszexuális párok által örökbefogadott és felnevelt gyermekek között sokkal magasabb a – NEM HOMOFÓBIÁRA, és NEM DISZKRIMINÁCIÓRA visszavezethető – mentális, viselkedési, pszichés zavarok gyakorisága, és ÖTSZÖR magasabb az öngyilkossági késztetés azokhoz a gyerekhez képest, akiket női-férfi páros nevelt fel) megfelelő terápiás módszerekkel sikerülne visszaterelni a természet adta normál hetero kerékvágásba. Ők járnának vele a legjobban.
  Csak amíg ez a téma haszonleső politikai csoportok, lobbiszervezetek csatározásának a “helyszíne”, addig a kutatók, pszichoterapeuták sem fogják tudni normális körülmények között végezni a dolgukat, hogy ki tudjanak dolgozni megfelelő terápiás eljárásokat.
  Márpedig a tét nagy, mint az a gyermekere gyakorolt negatív hatásaiból látszik.

  • Válasz Filipánics Tibor 2021. 01. 31. 22:23

   (nem tartom nagyra az olyan hozzászólásokat,amiben leírják azt,hogy) nagyon tetszett és hogy egyet értek (de hozzá tenni nem tudok semmit.) Mégis megteszem,mert talán azt hiszik páran,hogy csípőből mondok mindennek ellent. Nem így van.