2021. 01. 20.

„Elfogadhatatlan a döntés a Jézus karikatúrával kapcsolatban” – Veres András

Felháborítónak tartja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, hogy a bíróság első fokon elutasította Vejkey Imrének, a Jézust és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázoló karikatúra miatt indított keresetét.

Veres András az MTI-nek azt közölte, hogy a 2020 tavaszán megjelent karikatúra blaszfémikus ábrázolásával a keresztény értékrendszert gúnyolta ki, emellett a pandémia alatt munkáját végző, keresztény tisztifőorvost is gúny tárgyává tette.

Továbbá az MKPK elnöke megdöbbentőnek nevezte azt is, hogy a szerinte keresztényellenes karikatúra „arcátlan módon” egy szakmai díjat kapott néhány hónappal ezelőtt. Még felháborítóbbnak tartja, hogy a bíróság első fokon keddi sajtóhírek szerint a többi között azzal utasította el a jogi keresetet, hogy a „karikatúra jópofa”. A püspök megjegyezte, hogy a „hírek szerint” a perben az is elhangzott érvként, hogy a karikatúra nem irányult a katolikus közösség ellen, csupán a politikai véleménynyilvánítás eszköze volt.

hirdetés

Veres András hangsúlyozta, a püspöki konferencia elnökeként szeretné világossá tenni:

„felháborítónak és diszkriminatívnak tartják, hogy politikai célra használjanak fel vagy jópofának nevezzenek bármely olyan írást vagy rajzot, amely a keresztény vagy bármely más vallási közösséget méltóságában sérti, megalázza vagy alapvető értékeit, jelképeit gúny tárgyává teszi.”

A Jézust és Müler Cecíliát ábrázoló gúnyrajz 2020 áprilisában jelent meg a Népszavában. A karikatúra miatt Vejkey Imre személyiségi jogi pert indított a lap ellen az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján.

Forrás: MTI

Borítókép - Fotó: MTI / Mohai Balázs
Hírek
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz filipánics tibor 2021. 01. 21. 02:24

    ” karikatúra blaszfémikus ábrázolásával a keresztény értékrendszert gúnyolta ki, ”
    A karikatúrában az a mondat,hogy “alapbetegsége függőséget okozott” kínálja magát egy játékra. Szeretném ha elgondolkodnál azon,mi a sértő ebben a karikatúrában számodra? Ha ez megvan,akkor elemezd ki,hogy mért sértő? Inkább téged sért,vagy azt hiszed Jézust sérti? Ha Jézust sérti,akkor mit gondolsz,miben sérti? Hol jelenik meg a sértés,milyen erkölcsi vagy érzelmi indulatot válthatna ki ez Jézusban? Vagy benned.
    Ez a blassz ..blas….istenkáromlás,érdekes dolog.Egyrészt felháborító,hogy nem tudjuk a magyar megfelelőjét. Másrészt a cikk inkább arról szól (ha jól értelmezem),hogy a keresztény EMBER értékrendjét sértették meg vele,ami tökéletesen igaz lehet.
    Viszont arra már képtelen az ember,hogy Istent káromolja. Egyrészt azért,mert a lelki sérüléseink miatt,képtelenek vagyunk a valódi Istent látni. Helyette egy lelkileg sérült istent látunk,mert önmagunk sérüléseit vetítjük ki rá.
    Istent tökéletesnek hiszitek de nem így látjátok. Egy egészséges személyiséget,nem lehet megsérteni. Természetesen erről senkinek sincs tapasztalata,mert nincs ilyen ember.( Ám Isten az.) Természetesen érthető,hisz az Ószövetség tele van Isten haragjával,bosszújával. Nem is csodálkozom,hogy tudathasadásban szenvedtek (jó értelemben),mert Istent mint a tökéletes személyt,spirituális lényt ábrázoljátok de ebbe nálatok belefér a bosszú,harag,gyilkolás.
    Nálam Isten tökéletes és egészséges személyiség. Még véletlen sem keverem az enyémmel.
    E sorokat csak az értékeli,aki tisztában van azzal,hogy Isten és az amit róla képzelünk,mennyire más. (Írtam már,hogy mennyire nem szoktam Jézusról írni,íme.Karikatúra Jézust ábrázolja én mégis Istent emlegettem)

  • Válasz F 2021. 01. 21. 12:30

    Tény, hogy ez csak egy gúnyrajz, de nem igaz, hogy akkor teszünk a leghelyesebben, ha nem is vesszük észre.

    Ha a mohamedánokkal csinálnak ilyent, azok szitává lövik a szerkesztőséget. Ha a zsidókkal, akkor az izraeli nagykövet személyesen kéri számon magán a miniszterelnökön. Ha a keresztényekkel? Akkor kitüntetés jár érte…

    Igenis meg kell követelni, hogy a liberalizmus legalább a saját törvényeit tartsa be a keresztényekkel kapocsolatban, azaz fogadjon el minket is mint a sokszínűség részét, és ne kezelje a keresztényeket másodrendű állampolgárként!

    Most, hogy Magyarországon keresztény elveket valló kormány van, van reális esély ezt kikényszeríteni, most kell fellépni. Ha visszatér a Gyurcsány-korszak, akkor már semmit nem tehetünk.
    Nem igaz, hogy ez csak egy karikatúra. Most csak karikatúrákat rajzolnak, de aztán ha majd megtehetik, akkor mennek tovább is. Volt már Magyarországon keresztényüldözés, az is karikatúrákkal kezdődött. Aztán törvénybe foglalt tiltásokkal, ellehetetlenítésekkel, meghurcolásokkal folytatódott.

    Már most is sok helyen hátránynak számít az, ha valaki vállalja a kereszténységét, de lesz ez még így se! Majd szépen letörölgeti a közösségi média a keresztény tartalmakat (vagy nem törli le csak elsüllyeszti, azaz nem mutatja meg senkinek), kirúgják a keresztényeket a jobb állásokból, vagy ha fiatalok, akkor nem veszik fel őket a jó iskolákba, és törvényileg kriminalizálni fogják a keresztény hitvallást (ez már elkezdődött a “homofóbia” kapcsán, de majd az abortuszhoz elítélését és a többi keresztény törvény kimondását is hasonlóan fogják büntetni.

    • Válasz Filipánics Tibor 2021. 01. 21. 13:46

      “Igenis meg kell követelni, hogy a liberalizmus legalább a saját törvényeit tartsa be a keresztényekkel kapcsolatban” Ez így van.
      Mi emberek a felszínt kaparásszuk,amihez ez is hozzá tartozik. De ha mélyebbre megyünk,Istent akkor sem tudjuk megsérteni.