2021. 01. 11.

„Ezeket a kérdéseket rendezni kellene” – Bese Gergő az általános feloldozásról és a hétköznapi misék elfogadásáról

Habár a Kettőskereszt első idei adásának témája a fogadalmak és az új év céljai voltak, Bese Gergő atya gondoskodott arról, hogy más témák is szóba kerüljenek. A jánoshalmai káplán szerint az idei évben rendezni kellene olyan kérdéseket, mint például a hétköznapi szentmisék elfogadását vasárnapi szertartásként. A cikk alján a teljes beszélgetés meghallgatható!

Bese Gergő a 777 „Kettőskereszt” című podcastjében örömének adott hangot, amiért a katolikus egyház vezetői ősszel meghagyták a híveknek a választás lehetőségét. Szerinte vannak olyan kérdések, amelyeket idén rendezni kell majd:

„Ilyennel nem találkoztunk azelőtt: amikor a katolikus rádióadók megjelentek a médiapiacon, akkor mindenki azt mondta, hogy az úgy hallgatott szentmisék nem ugyanolyan érvényesek, mintha személyesen ott lennénk. Mint ahogy az általános feloldozás is elképzelhetetlen volt korábban, hiszen azt hangsúlyoztuk mindig, hogy a „fülbe gyónást” nem helyettesítheti semmi más, nem lehet interneten keresztül gyóntatni – mint ahogyan egyébként most sem lehet. Az általános feloldozás kifejezést korábban én legfeljebb csak szitokszóként hallottam, de a márciusi nagy bezárások után ezzel is megismerkedtünk. 

Tavasszal egyetlen lehetősége volt csak a híveknek – a virtuális világban, esetleg a hagyományos médiumokon keresztül tudtak szentmisén részt venni. Engem ez bántott igazán a járvány első hullámánál: nem a választás lehetőségét adtuk meg, hanem egy levegővel azt mondtuk, hogy csak online vagy televízió. A második hullám idején viszont nem zártuk be a templomokat, hanem már megadtuk azt a választási lehetőséget, hogy online vagy személyesen is részt lehet venni a szentmisén, mindkettő ugyanúgy érvényes. Ami számomra szintén érdekes kérdés, hogy a vasárnapi szentmiséket valahol lehet hétköznap pótolni. Miközben korábban azt mondtuk, hogy a vasárnap az vasárnap, míg a hétfő az hétfő. A tavalyi esztendőben sok ilyen kuszaság volt, amit úgy érzem hogy idén rendezni kellene. „

Az adásban arról is beszélgetett Bese Gergő és Bedekovics Péter, hogy milyen módon érdemes nekivágni az újévi fogadalmaknak, kihívásoknak.

„Nagy probléma, ha a rövidtávú célt túltervezzük, míg a hosszútávút alátervezzük. Hiba lenne például azt tervezni, hogy 2021-ben a bakancslistád kétharmadát teljesíteni fogod, mint ahogy az sem fog működni, ha a 2020-as évet próbálod teljesen bepótolni idén, hiszen még most sem lehet tudni, hogy mikor térhet vissza a régi kerékvágásba az életünk. Ugyanakkor kellenek célok, amelyeket ki kell tűznünk: a saját képességünkhöz igazítva, tartható fogadalmakat kell tennünk. Ha vékony, szálkás srác vagy, akkor ne azt tűzd ki célul, hogy Schwarzenegger leszel!  Az a jó fogadalom, ami nem terhel túl, de hosszútávon kihatással van az életedre.

Az álom és a cél akkor tud igazán megvalósulni, ha az Isten akaratával is találkozik. Ezért fontos megkérdezned az imáidban Őt, hogy mi a terve veled. Ha valakinek van Isten-kapcsolata, az meghallja Isten válaszát” – mondta Bese Gergő atya a podcast legújabb adásában.

A Kettőskereszt másik állandó vendége, Bedekovics Péter is ismét értékes gondolatokat fogalmazott meg: a református lelkész szerint muszáj célokat kitűznünk az életben. A szempont pedig a jobb emberré válás lehet:

„Szerintem sokat segít, ha ezeket a célokat átbeszéled valakivel vagy akár le is írod magadnak – nekem például van egy „titkos” Excel-táblázatom, ahol gyűjtöm ezeket. Jó rápillantani, hogy éppen merre tartok a céljaim elérésében. Ha nincsenek célok az életedben, akkor sosem fogod megtudni, hogy elérted-e azt, amit szerettél volna. 

Ne fogyasztói célokat tűzzél ki magad elé, hogy mit vegyél meg, vagy mihez jussál hozzá: próbálj meg jellembeli, az élet mélységeihez tartozó döntéseket hozni. Ha ezek megvannak, akkor a többit már tudod igazítani hozzá” – tanácsolta a hallgatóknak Bedekovics Péter.

 

 

777 PODCAST Kettőskereszt
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2021. 01. 11. 21:04

    „próbálj meg jellembeli, az élet mélységeihez tartozó döntéseket hozni” Nagyon jó cél,nehéz megfogni és lassan érik be,de hosszútávon megéri.
    „Az álom és a cél akkor tud igazán megvalósulni, ha az Isten akaratával is találkozik.” Mi mondatja ezt veletek? Rengeteg kellemetlen dolog történik a világba,amiről úgy gondolhatjuk,hogy se a keresztények se Isten akaratával nem egyezne meg. Ilyen pl mikor megkéseltek egy hívőt a templomban. A merénylő célja tökéletesre sikeredett, de nem hinném,hogy ez találkozott Isten akaratával. Kérlek figyelj a hangsúlyra,ami az,hogy a cél és az álom nem függ Istentől,ha nem hiszed,nézz körül a magad eseményeiben.
    Azonban ha pozitív célra gondolunk,akkor nagyon is tud segíteni az a hit,hogy ezt egyeztessük Isten tervével. Ez egyfajta lökést adhat nekünk. Itt inkább abban látom a bajt,hogy mindig utólag magyarázzuk meg a dolgokat. Jelen esetben ha a cél sikerrel járt,akkor úgy értelmezzük,hogy Isten tervével megegyezett, sikertelenség esetén pedig az ellenkezőjét képzeljük. Tehát nincs meg a szilárd és folyamatos hit,bizalom és elszántság a céljainkban.
    Sőt,valami oknál fogva,nagyon erős az „Isten akarata” gondolat. Csakhogy Isten akaratát -és ezt mutatja a tapasztalatunk is -nem ismerhetjük. Istent nagyon leegyszerűsítjük,lerángatjuk a szintünkre.
    Talán jobban járnánk,ha bizalommal fordulnánk felé,és törekednénk a jóra. De tégy ahogy jónak látod.