2021. 01. 06.

LEGO-ból készítette el a Vatikán kicsinyített mását az amerikai művész

Bár a Szent Péter Bazilikát már korábban is megépítették LEGO-ból, az egész Vatikánt még senki nem csinálta meg eddig. Rocco Buttliere viszont vállalkozott erre és részletgazdag alkotásának köszönhetően mindenki bebarangolhatja virtuálisan a városállamot.

Emlékszem, amikor gyerekként szebbnél szebb alkotásokat készítettünk LEGO-ból. Gondolom sokan tekintünk vissza örömmel ezekre az emlékeinkre. A chicagói Rocco Buttliere viszont nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy több mint 67 ezer LEGOkockából megépítse a világ legkisebb államának, a Vatikánnak a kicsinyített másolatát.

Ez nem az első reprodukciója a Szent Péter Bazilikának, ugyanis az egyik pennsylvaniai pap a 2015-ös pápai látogatáskor félmillió darabból építette meg a székesegyház kicsinyített mását. Azonban Buttliere az első, aki az egész városállamot LEGO-ból építette fel. 70 nap alatt, több mint 500 órájába telt, amíg megálmodta, megtervezte és megalkotta a modellt. Az összeszerelés pedig további 28 nap alatt 300 óráját vette igénybe.

Arányaiban 1:650-hez illeszkedik a kicsinyített más, amelyhez több mint 67 ezer darabot vett igénybe Buttliere, ráadásul ebből 1300 egyedi darab volt. Az elkészült alkotás egy pingpongasztalnyi területű, tehát nem feltétlenül ajánlanánk bármelyik gyerekszobába, hiszen sok helyet foglal el.

A chicagói művész elmondta, hogy a Vatikán hihetetlen öröksége inspirálta, hogy megalkossa az egész államot. Azonban nem ez volt Buttliere első egyházi alkotása, hiszen megépítette például a párizsi Notre Dame-ot is, a tűzvész másnapján.

hirdetés

2019-ben egyébként már megalkotta az az ókori Rómát is, azt 66 ezer darabból sikerült felépítenie. Annak az évnek novemberében látogatott el Rómába, ami inspirálta őt alkotásaira. Ez az út három hónappal azelőtt volt, hogy a koronavírus-járvány felforgatta volna a világot. Aztán a márciusi lezárásokat követően döntötte el, hogy elkezdi tervezni a Vatikánt.

Különböző számítógépes tervezőprogramokkal és 3D-s modellekkel, valamint műholdas és történelmi képek segítségével tudta az egyedi épületeket megtervezni.

„Csak kreatívnak kell lenned az alkatrészekkel. A téglalap vagy négyzet alakú dolgokat nehezebb reprodukálni, mint egy kupolát” – árulta el. Kreativitását jól jellemzi, hogy például ahol Ferenc pápa a szokásos audienciáit szokta tartani, a VI. Pál teremben, az ott található ablakot a Csillagok háborújából származó pajzzsal alkotta meg.

Aki kíváncsi, hogy milyen egy virtuális túra a „LEGO Vatikánban”, az alábbi videóban maga is megtekintheti.

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Rocco Buttliere
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás