2021. 01. 02.

“Jézus volt a legnagyobb inspiráció” – hitéről vallott a magyar olimpiai bajnok

Hitéről tett tanúságot és egy érdekes történetet is felelevenített Czigány Kinga korábbi kiváló kajakos egy szakmai könyvben: Barcelona olimpiai bajnoka hangsúlyozta, hogy a leginkább inspiráló hatással Jézus volt rá az életében.

Czigány Kinga alig múlt 20 éves, amikor az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmet szerzett a kajak-négyes 500 méteres versenyén. A korábbi sportoló ma már Kanadában él családjával, több mint hatezer kilométerre szülővárosától. A profi pályafutását egy sérülés miatt már 26 évesen befejező olimpiai bajnok a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által kiadott “Ahogy tőlünk telt” című könyvében többek között a hitéről is tanúságot tett. 

“Hogy ki volt inspiráló hatással rám? Nagyon sokan, de talán leginkább Jézus. Egyszer egy sportvezetővel beszélgettem egy fogadáson, és szóba került Balczó András. Megvitattuk milyen nagyszerű sportember, amikor beszélgetőpartnerem mellékesen megjegyezte: “Kár, hogy nem lehet sok helyre meghívni, mert állandóan Istenről kezd el beszélni.” Az első gondolatom az volt, hogy annak legalább van értelme, de inkább csak udvariasan mosolyogtam, és nem szóltam egy szót sem. Most sem fogok, de Jézus még mindig hatással van rám, akárcsak a szüleim, akiknek nagyon hálás vagyok azért, hogy mindig, mindenben a legjobb tudásuk szerint támogattak.”

hirdetés

FCzigány Kinga jobbról a 2. Fotó: Sportmonitor.info

Amíg a világ számos országában teljesen természetes, hogy a sportolók beszélnek a hitükről, arról hogy mit jelent hívőként megélni a sikert, addig ez Magyarországon egészen ritka. Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős még 2016-ban adott interjút a 777-nek, ahol így fogalmazott:

“Tartást adott nekem a hitem, a sportban pedig a kitartásban mutatkozott ez meg leginkább. De segített abban is, hogy a kudarcokat – amely minden sportolónál elkerülhetetlen – fel tudjam dolgozni. Ezek a kudarcok az embert nagyon sokáig elkísérik, vannak olyanok, amelyek még most is bennem vannak, főleg hogy tart a riói olimpia. Valahogy fel kell dolgoznom, hogy korlátjaim vannak, valamint, hogy fontosabb értékek vesznek körül a sportnál, mint például a család. Ehhez kell egy nagyon erős bizalom Istenben és a hitemben.”

A Czigány Kinga által is említett, háromszoros olimpiai bajnok Balczó András azon kevesek közé tartozik, aki nyíltan is beszél keresztény hitéről és elveiről. Két évvel ezelőtt így nyilatkozott a JochaPressnek:

Hogy mi lesz a tennivaló holnap, vagy holnapután? Azt nem tudom. De az a tudat, hogy Jézus velem van, mindig megkönnyíti a döntéseimet.”

Az Amerikai Egyesült Államokban teljesen természetesnek számít a tanúságtétel: Shawn Johnson – világ – és olimpiai bajnok tornász – az ötkarikás versenyen való győzelme után fogalmazta meg gondolatait:

“Jézus lesz számomra a legnagyobb díj, Ő a legszebb elismerés a számomra, amely igazán büszkévé tesz.”

Czigány Kinga így lett olimpiai bajnok 1992-ben: (54. perctől)

Ép testben ép lélek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás