2020. 12. 30.

A Papp megint válaszol! – Kérdezz Te is Papp Miklóstól!

Akik aktívan követik a 777 közösségi oldalait, azok már találkozhattak a karácsonyi bejelentésünkkel: januártól folytatódik “A Papp válaszol” rovatunk, amelyben Papp Miklós görögkatolikus pap és családapa hétről-hétre válaszol az olvasóink kérdéseire! A mai naptól elkezdjük gyűjteni a kérdéseket, hiszen egy hét múlva már érkezik is az első rész!

“A Papp válaszol” rovat a 777 történetének egyik legizgalmasabb kezdeményezése volt: 2018 őszén megkértük Papp Miklós görögkatolikus papot, hogy hétről-hétre válaszoljon az olvasóink által feltett kérdésekre. Miklós atya a kezdetektől a lehető legkomolyabban vette a feladatot, válaszaira egyre többen lettek figyelmesek a Kárpát-medencében. Empatikus, de a keresztény tanításhoz maximálisan hűséges írásai rengeteg embernek jelentettek segítséget. Olvasóinknak hála szinte minden témában érkezett kérdés, gyakran olyan kényes témákban is, amelyekkel lehet, hogy még mi magunk sem mertünk volna foglalkozni. 

Az első “évad” után meg is jelentettük “A Papp válaszol” könyvet, amely Miklós atya válaszait tematikusan, jól felépítve szedi össze. A Szent Imre Gimnáziumban megtartott könyvbemutatóra teljesen megtelt a díszterem, ahol így fogalmazott a válaszok szerzője:

hirdetés

“A papnak ez a dolga: ha kérdezik, akkor beszélnie kell. Amikor Martí Zoltán elárulta, hogy egyes válaszokat nyolcezren olvasnak, akkor azért kicsit megijedtem: kinek van ma manapság nyolcezres hittancsoportja? Miután megírom a válaszokat még egy napig hordozom őket magamban. “Biztos, hogy ezt kell írnom, ez a jó válasz?” – teszem fel a kérdést sokszor.  Sokat imádkozom, hogy legyen meg az Isten akarata, csak ezt követően merem elküldeni a választ.”

2019-ben rövid nyári szünetet követően folytatódott a rovat, egy éven keresztül minden héten olvashattátok Miklós atya válaszait. Idén tudatosan fél év szünetre vonultunk, de 2021 januárjától A Papp megint válaszol! Szeretettel kívánunk jó olvasást, lelki feltöltődést – és őszintén megfogalmazott kérdéseket!

Téged is arra biztatunk, hogy bátran és nyitott szívvel tedd fel kérdésedet!

     

    A Papp válaszol!
    hirdetés

    4 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 30. 16:01

    ” Sokat imádkozom, hogy Uram Te mit mondanál neki” Minden probléma egyedi és amit mi gondolunk az nem biztos, hogy a jó válasz, mert részlet szegény infóval rendelkezünk, nem úgy mint az Úr. Tehát ebben a kérdésben az Urat játszani rossz, itt nyugodtan felvállalhatjuk a mi gondolatainkat, mi így vagy úgy cselekednénk.
    “Az Úr Isten azért választott élő papokat” Nem Ő választ, ha Ő választana akkor a papság és az egyház tiszta lenne. Mivel nem az (és ez nem rágalom) ebből látszik, hogy mi választunk, nincs ezzel semmi baj.
    “Köszönöm aki kérdezett” Egy kérdésből nagyon sok minden kiolvasható, ha értenek hozzá.
    “Isten maga noszogat, hogy kérdezz” Mért noszogatna? Teljes szabadságot adott nekünk és ez azzal jár, hogy ha akarunk kérdezünk. A noszogatás egy finom módja az irányításnak, Isten pedig nem irányít, és ez, ha körül nézünk (vagy magunkba tekintünk) látszik is.
    “Isten bemutatkozik: VAGYOK AKI VAGYOK” Ez az egyedüli gondolat ami csupa nagybetűvel van írva,tudtad? Ha Isten nem elemzi és jellemzi önmagát, nekünk mért kell? Mért kell belelátnunk olyanokat amiket elképzelünk róla. Keresztes Szent János tudta ezt, Istenről ezt mondta: “se nem az, se nem ez”. De mi emberek – és Papp kifejezetten gyakran – tulajdonít elképzeléseket, tulajdonságokat Istennek, mert az ember istenképe nem lehet egy fehér vászon, ezért mindenféléket festünk rá, ami jónak tűnik nekünk és ez óriási hiba. Istent nem lehet jellemezni a mi gondolatainkkal és érzéseinkkel, mert ezek inkább távolítanak, mintsem közelebb vinnének hozzá. És ha ezt fel/beismered, akkor még csak azt tudod, hogy ki NEM Ő.

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 30. 22:04

    “Amelyikőtök szenved, hamarabb kérdez az jó dolog” Vigyázzunk, nem szenvedni jó dolog (nem ezt mondta, tudom, de hátha valaki összemossa). Ahhoz,hogy jókat kérdezz, nem kell a szenvedés, ám mikor szenvedsz, mást kérdezel általa.
    Nem piszkálódok, én vagy összevetek két dolgot, vagy magyarázok, mint fent tettem a szenvedéssel.
    “Pápának nem az a dolga, hogy megmondja mindenkinek mit csináljunk” Ez talált, alkalmazzuk Istenre is.
    22:30 -tól nagyon sok jó hangzott el.
    “Nem járok semmiféle edzésre ez nem bűn (mondják a fiatalok)” Valóban nem bűn, de nem is hasznos. Miért lenne bűn?? Persze ha egy ateista a bűn helyett azt mondja rossz, akkor egyet értek, csakhogy másképp jelenik meg a rossz érzés, mint a bűntudat. Rossznak tartjuk, ha nem állunk meg kocsival a járdánál, de nA

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 31. 10:01

    “Jóga filozófia, hogy egy legyél a mindenséggel” Ezt mint rosszat említette, de a keresztényeknél is van ám ilyen, talán Jézus mondta:”Legyetek tehát tökéletesek” ez ugyan tökéletlen fordítás, mert a sokadik jelentése a görög szónak a tökéletes, inkább azt jelenti légy egész,teljes, ha az vagy akkor egy tudsz lenni a mindenséggel, hisz a mindenség egész,és te hozzá/bele tartozol. Most nézz utána, melyik volt előbb a hindu vallás vagy a kereszténység. Hirdetitek a befogadást és az egy Istent, de csak abban az esetben egy az Isten, ha az a keresztények Istene. Sohasem fogadják el a keresztények más Istenét, mert a sajátjukat sem ismerik, ha ismernék, látnák, hogy a másik is ugyan az, csak az istenkép változik, az meg kultúrfüggő. Tulajdonképpen istenképek harca ez és nem isteneké.
    “Isten végtelen titok és nagyszerű” Ehhez képest pusztított, bosszút állt stb, ha te mondod, hogy ez nagyszerű, akkor én nem értem e szót. Isten valóban nagyszerű, de annyira, hogy mi emberek a megértéséhez nagyon kevesek vagyunk, a mi szeretetünkkel ruházzuk fel, a mi logikánkkal jutalmaz és a mi logikánkkal büntet. Azaz Istent lerángattuk a szintünkre.
    “Hitedet ne veszélyeztesd” Szüleidtől kaptál egy (nagyrészt hibás) istenképet, ami a hited alapja, majd én közlöm veled, hogy Isten soha nem büntetett és nem is fog, ez ugye veszélyezteti a hitedet, ezért abba hagyod a további érdeklődésed. Ez hiba,meg kell vizsgálnod, hogy mért veszélyezteti, mért nem fogadod el, hogy Isten tud büntetés nélkül létezni? Mért hiszed azt, hogy Istennek büntetni kell? Mi a viszonyod a büntetéssel?
    Papp Miklós nagyon jókat mondott, de ha Istenről kezd beszélni, a lelki gubancairól beszél, ugyan úgy mint te is. Ha átugrasz ezeken, picit tisztul a kép, addig a sérüléseid vezetik az istenképedet.
    Azt mondjátok Isten jó és szeret, akkor ne csak mond, valóban hidd el és bízz benne.(de az ég szerelmére, ne találj kifogást és ne magyarázd meg, hogy szeret, de a büntetés az fontos. Neked, szüleidnek, főnöködnek, de nem Istennek)

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 31. 23:08

    “tudatos szembefordulás Istennel” Szerintem ez lehetetlen, de még képletesen sem. Szembe fordulni csak Istenképpel lehet,a tiéddel vagy az egyházéval. Mivel Isten teljes szabadságot adott nekünk, ezért nincs kivel szembe kerüljünk. Ez csak Istenre vonatkozik, az emberi szintre nem.Ahogyan Miklós mondja: “mennyire fogja az életem vagy mások életét kisiklatni”, csak ilyen szinten tudsz szembe fordulni.
    A szexualitásról mondottakkal többségében egyet értek.
    “Az ember több, mint a szexuális orientációja” Ez nagyon tetszik. “Nem homoszexuális , hanem homoszexuális hajlamú ember. A személy a fontos.” Még jobban tetszik. (tévedés ne essék, én nem vagyok az) “Nem tehet róla.”
    Azért azt megjegyezném, hogy aki lopásra hajlamos, azt tolvajnak hívják, azaz nem tudjuk szétválasztani a személyt a cselekedetétől/hajlamától, örökké egyé lesz e kettő,ám azt tudjuk szabályozni, hogy mennyire túlozzuk el ezt.