2020. 12. 28.

777 PODCAST – Konfliktusok a párkapcsolatban?

A 777 PODCAST Szerintünk rovatának új adásában Anna és Dóri arról beszélgettek, miért is fontos, hogy legyenek konfliktusok egy párkapcsolatban. Mik azok az elvárások, melyeket le kell vetkőznünk, és hol kezdődik az egészségtelen veszekedés?

Túl vagytok az első veszekedésen, te pedig úgy érzed: egy világ omlott össze benned. Azt hitted sosem fogtok veszekedni, hiszen az azt jelenti, hogy problémáitok vannak, nem? 

Ebben az adásban minden tévhitet eloszlatunk a veszekedésekkel kapcsolatban! A Szerintünk legújabb adását hallgasd meg itt:

hirdetés

Az adás elérhető a Spotify, az iTunes és a Google Podcast felületén is. Iratkozzatok fel ránk az általatok kedvelt platformon, hogy ne maradjatok le a legújabb epizódokról! Ha tetszett az adás, akkor pedig hagyjatok értékelést és osszátok meg, hogy mások is könnyen megtalálhassák!

 

777 PODCAST Szerintünk
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 29. 22:28

    Elnézést, egyszerűen nem tudok a hangokhoz neveket társítani.
    “mások a mintáink” Csodálatos észre vétel, de ez mindenre igaz.
    “mint mindennek ennek is az önismeret az alapja” Nem ezt hajtogatom már egy ideje? Önmagunk fontossága, ismerete nagyon fontos. És ebben Istent is mögém helyezem.
    “egyedül állóként volt időnk elképzelni egy nagyon ideális párkapcsolatot” Az Isten és a párkapcsolathoz tartozó elképzelés ugyan az, ám a gyakorlat nem. Érdekesnek tartom, hogy a párkapcsolatot inkább képzeljük magunkra nézve pozitívnak, mint az istenképünket. Arról nem fantáziálunk, hogy Isten megbüntet, bosszúz áll,követel, stb.
    “nálatok is eljönnek a konfliktusok” Tehát pozitív képzet, negatív realitás,Istennel kapcsolatban fordított a helyzet: negatív képzet és a realitás pozitív (de nem eltúlzott)
    “nagyon fontos, hogy monitorozzuk önmagunkat” Végre, végre, végre. Ez egy jó podcast lesz.
    “számomra a hisztisség azzal egyenlő, hogy szóvá teszek valamit” Szuper, már majdnem a gyökérproblémánál vagyunk és miért baj, ha szóvá teszel valamit?
    “arany középútnak vagyok a híve” Jó is az!
    “mikor benne vagy egy viharban, nehéz józanul gondolkozni” Mert akkor a tudat alattidban őrzött mintáid irányítanak és ha nem tanulod meg észre venni ezt, véged. Ilyen minta az, mikor Istentől várunk segítséget. (kérlek ne mérgelődj, inkább fedezd ezt fel magadban, és főleg azt, hogy mért is van ez?)
    Ha figyelmesen hallgatod (min 8 percig) és mélyen elgondolkodsz amit eddig a két hölgy ZSENIÁLISAN elmond, még az istenkapcsolatodon is segít. Nagyon hiányzott már ez! Később talán lesz szó picit Istenről is, kíváncsi vagyok ott tudják e alkalmazni az elmondottakat.

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 30. 01:51

    “vettünk mi is egy párkapcsolati könyvet” Ez az! Kérlek benneteket, vegyetek olyat is, ami a gyereknevelésről és a komplexusokról szólnak. Így lehet a jövőt (csak a közgondolkodásban) befolyásolni, a jelennel.
    “Ha már együtt laktok, az is sok konfliktust szülhet” Emlékeztek, mikor elleneztétek az együtt lakást/élést? Pontosan a konfliktusok miatt kell ezt megtenni, mert jónak,rendesnek, könnyű lenni egy templomban, társaságban, kiránduláson.
    “Csak Istennek lehet odaadni a büszkeségünket és Ő tud megtanítani az alázatra.” (végre Isten) Istennek semmi szüksége a mi alázatunkra, mit kezdene vele egy olyan valaki aki mindennek a birtokosa és legfőképpen itt az a baj, hogy kinézitek Istenből az alázat szükségességét. Ne alázkodj, inkább légy társa valakinek.
    “Ne menjen le a nap a te haragoddal” Ezt sokszor nem lehet, itt inkább arra figyelj, hogy igyekezz minél előbb megoldani a problémát. Az is fontos, hogy önmagában a haraggal nincs olyan sok gond, inkább azzal, hogy a harag mit kezd veled. Megéled a haragod vagy kiéled? Látjátok, a fenti idézettel is annyi baj van mint nagyon sok másikkal: FELÜLETES. Az ilyeneket nem veszitek legtöbbször észre, mert nem figyeltek magatokra, csak az idézetre.
    “A problémákat nem elfojtani kell, hanem kezelni” Zseniális!
    (13:57 kor)”Akkor él egy kapcsolat, ha van konfliktus” Beleestél ismét a szépségbe. Csodásan hangzik, de nem kell hozzá veszekedés (mint ahogy az élethez sem kell szenvedés), viszont nehéz veszekedés nélkül egy kapcsolatot fenntartani. Ezt a pindurka hibát rengetegszer észreveszem, valamiért bedőltök ennek a logikának, vajon mért nem veszitek észre?
    “megélhetjük a haragunkat is” Helyes, csak tudnám melyikőjük mondta (talán nem is fontos).
    Még mindig nagyon szuper. (22:00)

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 30. 12:11

    “férfi a feje a feleségének …akkor nekem igazam van” Valóban sokan ezt látják, de vajon honnan jön ez a torz érzés? Nem fogod elhinni de köze van az istenkapcsolatokhoz. Vedd észre, hogy Mózes istene milyen! (azt is vedd észre, hogy most nem Istenről beszélek) Mózes egy bosszúálló, gyilkos istenben hitt akinek rengeteg fura szokása volt. Természetes volt nála a büntetés, megalázás, kirekesztés, bosszú stb. Ha a tudatalatti összegyúrja ezeket a sérült gyermekkori traumákkal, ne csodálkozz, ha a férfi öntörvényű és megalázó lesz. Jézus valamelyest tompít ezen, de az emberek Istenben hisznek inkább és őt követik. Ugyan is Jézus erre az istenképre alapozott és próbálta szebbé, érthetőbbé tenni, némi sikerrel. Istennek mindenben igaza van és ezt képzeli a férfi is, mert tudattalanul azonosulni akar vele és ha a lelki problémák segítik ezt, akkor baj van.
    “Isten adja a bölcsességet, hogy ha kérjük” Csak akkor ad? Mért gondolod, hogy önmagától nem akar Isten jót nekünk? Isten csak azt adja amit kérünk? Itt sincs meg a teljes bizalom Isten felé, mert nem hisszük el, hogy Ő tudja mi jó nekünk, és azt kérés nélkül meg is adja. Ez ismét gyermekkori gyakorlatot mutat Istenre is, mikor a szüleink nem tudták az igényeinket kitalálni, segítségükre mi kéréssel fogalmaztuk meg azt. De a szülő nem Isten, neki segítség kell, Istennek nem kell segítség, minden gondolatunkat, érzelmeinket egyidőben tud velünk, sőt azt is amit fel sem fogunk.
    Nem Isten mutatja meg a helyünket a kapcsolatban. Oly nagy szabadságot kaptunk Tőle, hogy ésszel fel sem fogjuk, magunknak kell rájönnünk, hol a helyünk.
    ” Jézus bűntelen ember volt közöttünk” Gondolom, a templomi kizavarást (árusok) nem tartod bűnnek, de mért nem, mert Jézus tette? Mért jogos nála a rend zavarás és másnál mért nem, vesd össze ezeket de mélyen áss le,ne csak a felszínt bolygasd.
    Pár dologban nem értek egyet, de az utóbbi idők leghasznosabb gondolatait hallottam.