2020. 12. 25.

#csakegygondolat – A születés után

Bár nekem még nincs gyermekem, körülöttem sok család van, ahol közelebbről vagy távolabbról részese lehettem a születés csodájának. Karácsony alkalmából ezekre az időszakokra gondoltam vissza.

Ahogy karácsony előtt van adventi időszak, úgy egy baba érkezését is megelőzi – legalább – 9 hónap várakozás – ha nem több, azoknál a pároknál, akiknek többet kell várniuk gyermekáldásra. Ezek az időszakok nem véletlenül vannak: lelkileg és fizikailag felkészül az anya, az apa, a család, közben pedig formálódik odabent a kis magzat. Mindenkinek szüksége van erre az időre.

Aztán amikor megszületik a gyermek, kitörő öröm van a családban, barátok között.

Hogy is van ez a karácsonnyal? Készülődünk lelkileg: virrasztás, adventi igehelyek, rorate szentmisék, lelkigyakorlat, csendesedés. Készülődünk gyakorlatiasabban is: főzünk, ajándékokat készítünk vagy vásárolunk, takarítunk. Erről szólt az elmúlt négy hét – remélhetőleg.

És mi következik ezután? A Kis Jézus megszületik, örülünk egymásnak és neki, megünnepeljük. Még egy darabig „hangulatban maradunk” – amíg áll a karácsonyfa, amíg kipihentek vagyunk, remélhetőleg a járvány ellenére is valamennyire megtaláljuk a biztonságos lehetőséget a családi találkozásokra.

Aztán kevesebb, mint két hét múlva már újra dolgozunk: az élet visszalendül a hétköznapi kerékvágásba.

A Kis Jézus pedig…

Ő pedig kicsi, védtelen apró csöppségként várja, hogy foglalkozzunk vele. Töltsünk vele időt. Gyönyörködjünk benne. Nevelgessük őt a szívünkben. Legyünk közel hozzá, hadd bűvöljön el minket a gyermeki szeretetével, ami árad belőle. Vigyázzunk rá, hiszen kicsi még, szüksége van ránk!

Hát még nekünk rá!

Kívánom mindenkinek ezen a karácsonyon, hogy úgy tudja ünnepelni Jézus születését, mint amikor egy gyermek születik a családba: még hosszú-hosszú heteken át tartson az öröm, a figyelmesség, a gondoskodás, az odafordulás, a neki szentelt idő.

Jézussal minden perc ajándék, és igazából nem (csak) neki, hanem főleg nekünk!

Borítókép: Kevin Carden | Dreamstime.com
#csakegygondolat Téglásy Nóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás