2020. 12. 23.

“Hálás vagyok a püspökeinknek, hogy nem adták fel a szentmisék megtartásának lehetőségét” – Bese Gergő

Sokat lendíthetett az adventi készülődésben a roráték megtartása – többek között erről beszélgettek a Kettőskereszt podcast legújabb adásában Bese Gergő káplán és Bedekovics Péter református lelkész. A teljes beszélgetés a cikk alján megtalálható, most csak néhány megszólalást ajánlunk figyelmetkbe!

A Kettőskereszt podcast legújabb részében természetesen a karácsony volt a téma: Bese Gergő atya hat év után először nem a bencés szerzetesrenddel ünnepli a szentestét, hanem immáron káplánként:

“Számomra az idei advent és a karácsony nem csak azért rendhagyó, mert háborús helyzetben vagyunk a vírussal szemben: hat év után újra káplánként fogom megélni az ünnepet. Az előző karácsonyokat a bencés szerzetesrenddel töltöttem Pannonhalmán, most viszont már Jánoshalmán leszek. Hálás vagyok a püspökeinknek, hogy nem adták fel a szentmisék megtartásának lehetőségét, mert a rorátéknak köszönhetően különlegesen tudtunk készülni. Természetesen fárasztó, hogy hajnalban kezdődik a nap, de nagyon jó volt látni, hogy milyen sokan jöttek el. Nekem ez egy nagy megerősítés volt abban, hogy a járvány nem tudja az ünnepünket elpusztítani, így feltöltekezve várhatom az elkövetkező napokat.”

hirdetés

Bedekovics Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a papoknak és a lelkészeknek kihívás ez az időszak, sokan túlvállalják magukat. Az egyetemi lelkész szerint az idei karácsonykor több lehetőségünk lesz kicsit lassítani:

“Egy normális évben rengeteg esemény lenne ilyenkor, idősotthonok látogatása, betegek látogatása, különböző rendezvények. Ilyenkor általában csak beesünk a szentestére: a pap és a lelkész ilyenkor már két hete “karácsonyozik, amire az ünnephez érkezik már minden gondolatát elmondta arról. Nem csak a lelki munkásoknak gyilkos ez az időszak: annak az édesanyának is, aki mindent megtesz azért, hogy gyönyörű legyen az otthon az ünnepekre, miközben nyolcfogásos vacsorát készít. Azt tapasztalom, hogy Black Friday-tól kezdve mindenki pörög, de talán ez az advent kicsit lassabban telik. Érdemes magán az ünnepen sem végigrohanni, főleg hogy most lehetőségünk lesz kicsit nyugodtabban átélni.”

A beszélgetés során többek között a jócselekedetek is szóba kerültek, hiszen a karácsonyi időszakban nyitottabb szemmel járunk és nyitottabb szívvel cselekszünk. Bedekovics Péter szerint ezért is különösen fontos, hogy a szegényekről ne feledkezzünk el:

“Ha van erős mondat ebben az évben, akkor az számomra a “Vigyázzunk egymásra!”. Nem az állam feladata ez, hanem a miénk. Nekem is feladatom, hogy vigyázzak a mellettem lévőre, aki mellett elsétálok az utcán, a boltban, a tömegközlekedési eszközön. De ne álljunk meg a maszkviselésnél és a másfélméteres távolságtartásnál, hanem merjünk tovább gondolkodni. Lépjünk a szegények felé: nem csak az afrikai országokra kell ilyenkor gondolni, mert a szomszéd utcában is laknak olyanok, akik nálam sokkal szegényebbek.

Mindannyian találunk ilyen embert – és ez feladatunk is.”

A Kettőskereszt kimondottan a 777 olvasóinak témajavaslataira támaszkodik ezért örömmel várunk minden ötletet, visszajelzést! Iratkozzatok fel Spotifyon, a Google Podcasten vagy az iTuneson  is a csatornánkra, hogy a többi részről se maradjatok le! Ezúton köszönjük az anyagi támogatásotokat, hiszen kizárólag ennek köszönhetően vághattunk bele a podcast adások készítésébe.

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime
777 PODCAST Kettőskereszt
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás