2020. 12. 21.

#csakegygondolat – Az év legsötétebb napja egyben a remény kezdete is

A téli napforduló jelentheti az év legsötétebb napját, de egyben a fordulatot is: a világosság teret nyer az életünkben. Hiszünk ebben?

Nem tudom, ki hogy van vele, számomra a télben nem a hideg a legnehezebben elviselhető, hanem a rövid nappalok. Mikor felkelek, még sötét van, mikor kijövök a munkahelyemről, már sötét. Nagyon lehangoló tud lenni, amikor fél 5-kor olyan érzésünk van, mintha már késő este lenne. Ezért is szeretem a december 21-i dátumot: a téli napfordulót. Ez az év legsötétebb napja, ugyanakkor tudjuk, hogy innentől jön a fordulat és a nap egyre korábban kel fel, egyre később nyugszik le.

Mi ez, ha nem a remény megnyilvánulása? A Világosság térnyerése.

Jézus érkezése a Földre is hasonló érzést kelthetett: Isten Fia, aki elhozza a fordulatot a sötétségben. Igazi reménység – élő, lélegző, teljesen ember, miközben teljesen Isten is.

Már a tudat, hogy Ő van, hogy hihetünk Benne, minden sötét időszakunkban fénysugár.

Ha érzéseink, körülményeink nem is ezt tükrözik pillanatnyilag, a Megváltó eljött és fordulatot hozott. Ha az emberiség számára Ő jelenti az áttörést, akkor neked személyesen is Ő adja a reményt.

Bár még észrevehetetlenül, de hosszabbodnak a nappalok. A sötétség nem tarthatja fogva a Földet. Isten megígérte, és be is tartotta a szavát.

hirdetés
Borítókép - Fotó: Pavel Chagochkin | Dreamstime.com
#csakegygondolat
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 21. 12:47

    “Isten megígérte, és be is tartotta a szavát.” Néha annyira a ti gondolkodásmódotok szerint írok, hogy én is elkövettem e hibát. Istennek ugyanis nincs szüksége ígérgetésre ellentétben az emberrel, aki így nyomatékosítja a szavát. Ráadásul Jézustól sem tanultátok, meg, hogy ne ígérj/esküdj “Egyáltalán ne esküdjetek, ….Így beszéljetek inkább: az igen igen, a nem nem.” Azaz már Jézus is meg akarta szabadítani az emberiséget ettől és ti még mindig Isten szájába adjátok. Ez is bizalmatlanság Isten felé, mert nem hiszitek el amit mond, mint az embertársaitoknak vagy ahogyan magatok is tesztek az emberek felé. Mivel nem vagytok megbízhatóak (mert ember vagy), ezért mikor nagyon fontos dolog kerül szóba, azt mondjátok “ígérem vagy esküszöm”, és mivel nem vagytok megbízhatóak, nem is tudtok bízni. De ezt mért kell Istenre alkalmazni, azon érdemes elgondolkodni. A bizalom és a megbízhatóság együtt jár.
    ” A sötétség nem tarthatja fogva a Földet.” A sötétséggel semmi baj, annak mindig van egy csúcs és egy mélypontja, de az emberi gondolkodás ennél lassabb és simább is, azaz a sötétség okai mi vagyunk.
    Ám mit is várhatnánk magunktól, mikor teljesen normálisnak tartjuk azt, hogy Isten ígér. Vajon amit nem ígért meg csak mondott, azt komolytalannak gondoljuk? Nem hinném, hogy Ő rászorulna a nyomatékosításra. De majd te eldöntöd, hogy csak úgy hiszed e el szavait, ha ígér vagy ígéret nélkül is menni fog.