2020. 12. 18.

Zöld utat adott a spanyol alsóház az eutanáziának

A spanyol parlament alsóháza a csütörtöki ülésén jóváhagyta az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot. Így, ha azt a felsőház is elfogadja, akkor jövő tavasztól Spanyolország lehet Európa negyedik országa, amely bizonyos esetekben engedélyezi az eutanáziát.

A törvényjavaslatot az előterjesztő kormánypártok mellett a parlamenti pártok többsége támogatta. A 350 fős alsóházban 198 képviselő szavazott igennel és 138-an szavaztak nemmel, az ellenzéki konzervatív Néppárt, a Vox bevándorlásellenes, ultranacionalista párt és a Navarrai Népi Unió (UPN) képviselői.

„Társadalomként nem maradhatunk közömbösek az elviselhetetlen szenvedéssel szemben. Spanyolország kellően érett társadalom ahhoz, hogy szembenézzen ezzel a kérdéssel” – fogalmazott a jogszabályról szóló vitában Salvador Illa egészségügyi miniszter.

A jogszabályt a parlament felsőháza is megtárgyalja, és amennyiben elfogadja, jövő év tavaszán léphet életbe. Ezzel Spanyolország lehet a világ hatodik és Európa negyedik országa (Belgium, Hollandia és Luxemburg után), amely engedélyezi az eutanáziát.

A törvényjavaslat pontosan szabályozza, hogy csak nagykorú, legalább egy éve Spanyolországban élő, gyógyíthatatlan, vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenvedők kérelmezhetik haláluk előidézését.

A kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálják felül egészségügyi és jogi szakemberek is.

A témában legutóbb 2019-ben készült átfogó közvélemény-kutatás Spanyolországban. A Metroscopia Intézet felmérésében akkor a megkérdezettek 87 százaléka támogatta az eutanázia engedélyezését.

Forrás: MTI

Borítókép - Fotó: Skypixel | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz filipánics tibor 2020. 12. 18. 19:55

    Az eutanázia ugyan úgy gyilkosság mint az abortusz, mégis e cikk csupán tényt közölt és nem akart tovább gondolkodni. Vajon mért vagyunk elnézőbbek, együtt érzőbbek az előbbivel? Sajnálatból, hisz mi is tapasztaltunk már szenvedést? Vajon mért szívfacsaróbb egy embrió halála (aki lehet(!!), hogy értelmi fogyatékos lesz) mint egy beteg felnőtté? Teológiailag, mindkettő gyilkosság, azaz bűn.
    Hogyan magyarázzuk meg magunknak a kettő közötti különbséget, persze csak akik különbséget éreznek, azok játszanak. De ha emlékeim nem csalnak, a AB hírhez, mindig volt vélemény is. Egyik sem probléma, csak érdekes.

    • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 19. 09:04

      Fordítva írtad! Szerintem helyesen: teológiailag bűn, mert gyilkosság. Jobban figyelj!!

  • Válasz F 2020. 12. 19. 14:08

    A kedves szerkesztőknek nincs véleménye a kérdésben? Talán a Katolikus Egyháznak sincs? Vagy azt nem ismerik, nem tartják relevánsnak? Akkor egyáltalán minek tették ki ezt a bejegyzést?