2020. 12. 06.

Szent Miklóst tiszteljük vagy a szakállas, túlsúlyos figurát?

Advent második vasárnapja idén egybeesik Szent Miklós ünnepével: Szent Márton kortársa talán a világ egyik legnépszerűbb szentje, különösen a gyermekek körében. Szinte nincs olyan helye a világnak, ahol ne ismernék Miklós ajándékozó szeretetét. De Szent Miklós püspököt tiszteljük vagy csupán a belőle megalkotott és a fogyasztóknak jobban eladható szakállas, túlsúlyos, a kéményen közlekedő, a rénszarvasok szánján utazó északi-sarki figurát?

A mesehőssé degradált hősünket a Coca-Cola alkotta meg a ’30-as évek elején. A vállalat arra kereste a választ, hogyan tudná fellendíteni a télen pangó üdítőpiacot. A választás Szent Miklósra esett és Haddon Sundblom reklámgrafikus megalkotta a ,,Coca-Cola Mikulást”, mely mára teljesen átalakította a keresztény jócselekedetek szentjének alakját.

A karácsony és Santa Claus szinte teljesen összemosódott: a televízió általános megjelenésével pedig egyre nagyobb teret nyert a hamis, csupán a fogyasztást ösztönző ünnep népszerűsítése. Pedig mennyire valós és igaz ember volt Szent Miklós püspök! Myra város lelki elöljárója nagy tiszteletnek örvendett már életében is, mert hivatása és a rábízottakért végzett munkája hűen tükrözte az evangéliumok tanítását: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. (Mt. 22,39)

De ki a mi felebarátunk? Ferenc pápa erre így válaszol: ,,…mindenki felebarát, akivel összehoz a sors, akivel a nap során találkozom”. Nem lehetünk személyválogatók, nem nekünk kell eldöntenünk kikkel kell jót tenni. Legyen szemem meglátni felebarátomat és legyen szívem az ő javát akarni. De a segítség pusztán nem elég: a kinyújtott kéz mellé ott kell, hogy legyen a mosoly az arcunkon, meg kell hallgatnunk és imádkoznunk kell a másikért, imádkoznunk kell vele együtt. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor Szent Miklós utódai vagyunk. Ha csak elhelyezzük az édességet, gyümölcsöt, virgácsot az ablakban, akkor a fogyasztói ,,Coca-Cola Mikik” vagyunk.

Segítsen bennünket advent kedves szentje, hogy lehántsuk Miklós püspökről a modern kor mázát, giccsét és Krisztus hű szolgája álljon példaként előttünk és azzal a szeretettel ajándékozzunk, mellyel Myra püspöke tette azt 1700 évvel ezelőtt.

Bese Gergő atya

Bese Gergő
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás