2020. 11. 28.

Honnan ered az adventi koszorú?

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” is nevezték ezt az időszakot. De hogyan kapcsolódik az adventi koszorú mindehhez?

Az adventi koszorú készítése mára olyan általánossá vált, hogy úgy érezhetjük, egy ősrégi szokásról van szó, azonban csak a 19. században jelent meg német evangélikusoknál.

Az első koszorú elkészítését Johann Hinrich Wichern (1808–1881) evangélikus lelkész nevéhez kötik, aki az általa alapított hamburgi Rauhen Haus gyermekotthonban csinálta az első koszorút. 

Wichern már 1838-ban gyertyagyújtással jelölte az adventi időszak napjait: minden nap egy új gyertyát gyújtott meg egy tartóban, míg végül karácsony napján az összes gyertya égett. 1839-ben a gyertyákat egy két méter átmérőjű, örökzölddel díszített fakerékre helyezte, ezzel megalkotva a mai adventi koszorú ősét. 20 piros gyertya jelképezte a hétköznapokat, 4 fehér pedig az advent vasárnapjait (1839-ben a karácsony szerdára esett, így az adventi időszak 24 napos volt).

 

Wikipédia

Közel egy évszázadig az adventi koszorút csak evangélikus ifjúsági körökben használták. A katolikus egyházban feltehetőleg az első világháború után terjedt el. Mivel a koszorú időközben egyszerűsödött és már csak a vasárnapokat jelölték négy darab gyertyával, így a háztartásoknak is a részévé válhatott. Azonban szélesebb körben csak az 1930-as évektől kezdve terjedt el, ehhez a virágkötők is hozzájárultak. 

A koszorú szimbolikája

Az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt, azaz Jézus eljövetelének a közeledtét. 

A négy gyertya négy fogalmat is jelképez: hit, remény, öröm, szeretet. A római katolikus hagyományban ezen felül egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak: Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit); zsidó nép – amelynek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény); Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm); Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).

A katolikusoknál a gyertyák színei általában megegyeznek az advent időszakának liturgikus színeivel: három lila, egy pedig rózsaszín; a rózsaszín gyertyát advent harmadik vasárnapján gyújtják meg. Elfogadott az olyan koszorú is, melyen mind a négy gyertya lila vagy fehér. A protestánsok általában piros gyertyákat használnak. Egyes koszorúkon megjelenik egy ötödik, fehér gyertya is, az úgynevezett Krisztus-gyertya, melyet karácsony előestéjén gyújtanak meg.

Borítókép: Wikipédia
Nagy kérdések
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás