2020. 11. 25.

,,Magyarországon minden második ember érintett” – Bese Gergő az abortuszról

Az elmúlt hetekben élénk párbeszéd – néha durva vita – alakult ki az abortusz kapcsán. Bese Gergő római katolikus pap és Bedekovics Péter református lelkész a 777 új podcast rovatában, a Kettőskeresztben beszélgetett a kérdésről. Mindketten támogatják, hogy az abortusz szabályozásán szigorítsanak a törvényalkotók, valamint azt is kifejtették, hogy az elvetésre jelentkező nők nagy többsége nincs is tisztában a tettével. A Kettőskereszt első adásának legérdekesebb megszólalásait szemlézzük nektek.

A Kettőskereszt első adásának témája az abortusz volt, a műsor állandó beszélgetőtársai Bedekovics Péter református lelkész és Bese Gergő római katolikus pap, ők beszélték meg Martí Zoltán műsorvezetővel a kérdéskört. Bedekovics Péter szerint kulcsfontosságú, hogy a magzat jogairól is szót ejtsenek az emberek:

,,Az abortusznál nemcsak az anyának és az apának a jogairól kellene végre beszélni, hanem a magzatnak a jogairól is. A magzat, amelyiknek a feje fölött döntenek, az egy Isten által ajándékozott élet. Bárki bárhogy is gondolkodik róla, neki is van joga az élethez, nem része az anyja testének és még kevésbé tulajdona az apjának vagy az anyjának. Nagyon fontosnak tartom a női jogokat – sokkal többet kéne róluk beszélni Magyarországon – de a magzatnak az élete nem az anya jogai közé tartozik. Az abortusz egy életnek az elvétele – ezért szerintem gyilkosság, még ha ezt durva is kimondani vagy leírni. Ugyanakkor vannak nagyon ritka esetek, amikor nincs más lehetőség: amikor az édesanya élete veszélyben van, és aközött kell választani hogy mindketten meghalnak vagy csak a magzat. De ezek rendkívül erős kivételek.

Erről a kérdésről senki nem akar beszélni az iskolában: a biológiatanár az osztályfőnökre mutat, aki a hittanárra, aki széttárja a karjait, hogy ő csak óraadó az iskolában. A tanár azt gondolja, hogy majd a szülő elmondja, ő pedig azt, hogy majd a tanár – és végül senki nem mond semmit. Volt olyan 7. osztályos diákom, akinek abortusza volt – úgy,  hogy ő maga sem tudta, hogy egy baba hogyan fogan meg… Minden felsős hittancsoportomnak részletesen elmondom, hogy mi miért történik, mert nagyon fontos, hogy a diákok tisztában legyenek a következményekkel.” 

hirdetés

Ritkán esik szó az abortusz kapcsán olyan konkrét ötletekről, amelyek segíthetik a várandós kismamákat abban, hogy megszüljék a babájukat. Bese Gergő atya szerint a laktanyákat lenne érdemes anyaotthonokká átalakítani:

,,Olyan alapítványokat és közösségeket kellene létrehoznunk, amelyek kiemelik a veszélyeztetett helyzetből a tinédzser lányokat, ahol figyelnének arra, hogy a magzat egészségesen fejlődhessen. Hány magyar és orosz laktanya van Magyarországon, amelyekkel az enyészet végez, ahelyett, hogy anyamentő otthonokká alakítanánk őket, ahol ezek a fiatalok tanulhatnának és közben életet adhatnának a gyermeküknek? Ebben a témában Magyarországon minden második ember érintett, mégis a biológia- és a hittankönyvek alig ejtenek róla szót. 

Magyarországon a 12. hétig lehet abortálni a magzatot. Addigra már kialakulnak a végtagjai, látszódnak az ujjai, az orra, a szeme és a szája is. A  baba ekkor már mozgatja a kezét és a lábát, és megállapítható a neme is! Ha valaki azt mondja, hogy ő csak egy ,,szövetmassza” és nincs köze az emberi élethez, akkor nyíltan hazudik. 

A felvilágosítás gyakran abban kimerül, hogy kiosztanak egy csomag óvszert az iskolásoknak. Ebből lesz az, hogy két napon keresztül felfújt óvszerrel flangálnak a folyosókon és a legkellemetlenebb helyekre teszik ki. Ezzel egy olyan hazug mankót adnak a gyerekeknek, amiből biztosan elesés lesz. Amikor azt mondjuk, hogy a szexuális szabadosság megélése az óvszerrel kordában tartható, akkor szembeköpjük magunkat és hazudunk a gyerekeknek.”

A Kettőskereszt podcast következő adása az “együttalvástól az összeköltözésig” témáját járja körül! 

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Kettőskereszt
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 26. 09:01

    “egy Isten által ajándékozott élet” Ebbe kár belekeverni Istent,de ha már említettük,minden élőlényre elmondható ez. Azt nem veszitek észre,hogy van akinek csak akkor élőlény egy magzat ha már megszületett. Van akinek akkor élőlény valami,ha van lelke,van akinek a növény nem élőlény,van akinek a vírus nem élőlény és lehet pusztítani. Ezek Istennek mind a teremtményei csak mi nézünk rájuk más szemmel. Ha valamire szeretettel nézünk(magzat,embertárs,háziállat),azt óvjuk,ami kárt okoz bennünk(kullancs,vírus) azt minden eszközzel írtjuk. Ilyenkor nem mérlegelünk,nem számít,hogy minden élőlény Isten teremtménye,igen a vírus is.
    Istent feleslegesen keverjük bele a dolgokba. Nyugodtan álljunk ki magunkért és mondjuk azt,hogy “az abortusz egy életnek az elvétele” ,indokoljunk ész érvekkel,ez így helyes. Gondolkodjunk megoldásokon,ez így helyes.
    Ha belekeveritek Istent azzal csak kárt okoztok a hívőknek,mert a legtöbb hívő vasárnapi hívő,de ennek is megvan az oka.
    Sok sikert a AB elleni küzdelemhez,biztosan meglesz az eredménye.