2020. 11. 25.

Elhárult az omlásveszély a Notre-Dame-nál

Másfél évvel a pusztító tűz után eltávolították a restaurátorok a párizsi Notre-Dame-székesegyház veszélyes állványait a leomlott huszártorony környékéről, így elhárult az omlásveszély. Ez pedig kulcsfontosságú volt az újjáépítés szempontjából.

A tűzvész során a hő hatására eldeformálódott 200 tonna súlyú állvány eltávolítását veszélyesnek tartották, ugyanis több szakértő attól félt, hogy a gótikus emlékmű további részei omolhatnak össze miatta.

Amikor tavaly április 15-én tűz keletkezett a Notre-Dame-székesegyházban, akkor már zajlott az épület felújítása, ezért voltak ott ezek az állványok. Bár a tűz következtében nem omlottak össze, de a nagy hő miatt deformálódtak és ezért fennállt annak a veszélye, hogy újabb összeomlást okoznak. Ennek az állványnak az elbontása volt az előfeltétele annak, hogy megkezdődhessen a tényleges felújítás. Az elbontást idén június 8-án kezdték, de mivel több helyen 40 méter magasan voltak ezek az eszközök, lassan tudtak csak haladni a veszélyes munkálatok során, amelyekben egyszerre mindössze négy alpinista dolgozhatott a megrongálódott állványzaton. Ráadásul erősebb szélben szüneteltetni kellett a munkát.

hirdetés

„Ha minden a tervek szerint halad és mindenki megkezdi a munkát, akkor elképzelhető, hogy a székesegyházba öt éven belül ismét visszatérjen a szakrális élet.

Természetesen ekkor a Notre-Dame környéke még nem lesz teljesen kész, és lehet, hogy még a torony sem készül el, de a székesegyház már ismét a dicsőítés helye lehetne. Ez most a célunk” – nyilatkozta Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame újjáépítéséért felelős kormánybiztos a The Guardian-nek.

Emmanuel Macron francia elnök korábban azt mondta, hogy 2024-re várható a Notre-Dame újranyitása és mindent megtesznek ezért, azonban a koronavírus-járvány következtében bizonytalanná vált ez a dátum.

Forrás: usatoday.com

Borítókép - Fotó: Radu Razvan Gheorghe | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás