2020. 11. 17.

„Tiszteletben kell tartanunk mások meggyőződését is” – Beer Miklós a lengyel abortusztörvényről

Beer Miklós nyugalmazott váci püspök egy interjújában kitért többek között a lengyelországi tüntetésekre is: mint ismert az országban az abortusztörvény szigorítása után hatalmas tüntetések kezdődtek, szélsőséges csoportok templomokadt támadtak meg. Beer Miklós a Pesti Hírlapnak adott interjújában mások meggyőződésének tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az abortusz semmilyen esetben nem lehet elfogadható megoldás.

Több társadalmi és egyházi kérdést is érintő interjút adott a Pesti Hírlapnak Beer Miklós: a nyugalmazott váci püspök a lengyel abortusztörvény kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy tiszteletben kell tartani mások meggyőzédését is – annak ellenére, hogy az abortusz semmiféle eseteben sem fogadható el.

„Katolikusként bármennyire is szimpatikusnak tartunk egy állami törvényt, nem lenne szabad beleszólni a polgári rendtartásba. Nem szabad címkézni a társadalmat. Lengyelország sem nevezhető keresztény országnak, bármennyire is szeretnénk. A vallásszabadság eszméje megköveteli az egyház és az állam szétválasztását.

Az más dolog, hogy szeretünk szabadon élni keresztényként, a saját hitünk szerint képviselni erkölcsi elveket, de ugyanúgy tiszteletben kell tartanunk mások meggyőződését is. Az lenne elfogadhatatlan, ha kötelező lenne az abortusz, ahogy sajnos a történelemben már erre is volt példa. Az előbbi témához hasonlóan, hívő emberként az abortuszt sem fogadhatjuk el semmiféle esetben. Ezt a véleményünket megfogalmazhatjuk, meg is kell fogalmaznunk, de ezt nem kényszeríthetjük rá a társadalom egészére” – zárta mondanivalóját a korábbi váci püspök.

Forrás: Pesti Hírlap

Fotó: Youtube

Szemle
hirdetés

7 hozzászólás

  • Válasz Lajos 2020. 11. 17. 13:56

    Valami nagyon nem stimmel ebben a gondolatmenetben. Akkor, ha terroristák emberekre lövöldöznek az utcán, azt is el kell fogadnunk, amíg minket nem kényszerítenek arra, hogy mi is emberekre lövöldözzünk?
    Az abortuszt ugyanúgy gyilkosságnak tartom, mintha az utcán lövöldözik valaki géppisztollyal, csak ott még van egy kicsi esélye a megtámadottaknak elmenekülni, elbújni.
    Nagyon szomorú, hogy a magát kereszténynek mondó kormányunk nem lép fel az abortusz ellen, pedig három 2/3-os ciklus alatt lett volna rá lehetőség!

    • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 17. 18:22

      Az abortuszt valóban tekintheted gyilkosságnak de vedd figyelembe,hogy kit gyilkol meg. Ez egy megoldhatatlan dolog,ezért a kevésbé rosszat kell választani,ami egyénfüggő.

  • Válasz Kovács János 2020. 11. 17. 13:58

    Mások véleményét addig tartom tiszteletben, ha az adott vélemény nem megy szembe a Teremtő Isten Rendjével. Üdv: János

    • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 17. 18:18

      Picit pontosabban fejezd ki magadat: „Mások véleményét addig tartom tiszteletben,ha az adott vélemény nem megy szeme ” az általam elfogadott nézetekkel,melyeket az adott kultúrában mások (talán a többség is) is elfogadnak.
      Az,hogy feltételezzük,hogy tisztában vagyunk „Teremtő Isten rendjével” szerintem nem igaz.

  • Válasz Virág Ferenc 2020. 11. 17. 18:17

    Jézus rákényszerítette a kereskedőkre azt a véleményét, hogy nem tehetik rablók barlangjává a templomot! Ha valakit éppen agyonvernek az utcán, csak nézzem és fogalmazzam meg a véleményem, hogy ezt nem szabadna? Csatlakozom Lajoshoz, nagyon nem stimmel püspök úr gondolatmenete! Püspök úr többre tartja a másként gondolkodók meggyőződését, mint a védtelen gyermekek életét? Ez ijesztő gondolat! Volt már a történelemben sok olyan helyzet, amikor az aktuális „polgári rendtartás” égbekiáltó bűnöket eredményezett! Szodomában és Gomorában is volt egyfajta „polgári rendtartás”…

  • Válasz Atle 2020. 11. 18. 17:14

    Katolikusként nem szimpatikusnak kell tartani egy törvényt! Van ám Igazság! És Ő az Élet is! Most akkor melyik Úton haladjon a katolikus? A vallásszabadság eszméjének zavaros útján, vagy Krisztus tanítását követve? Hogy manapság ki kire próbálja rákényszeríti az akaratát, azt inkább hagyjuk is.
    „Az más dolog, hogy szeretünk szabadon élni keresztényként, a saját hitünk szerint képviselni erkölcsi elveket, de ugyanúgy tiszteletben kell tartanunk mások meggyőződését is.” Tehát? A katolikus hitben benne foglalt „erkölcsi elvek” nem tettekre váltandó Istentől kapott igazságok.?! Csak vélemények, amit a katolikusoknak nem szabad ráeröltetniük a nem katolikusokra. ( A mózesi tíz vélemény/avaslat) Az ördögnek is van ám véleménye! Azt is tartsuk tiszteletben!!
    A katolikus tanítás nem ütközik más igazsággal. Nem egy, a sok vélemény közül. És azért kaptuk, (nem mi találtuk ki, hanem elfogadjuk Istentől, mert ez vezet a boldogsághoz)hogy kövessük, és hogy figyelmeztessük az úgynevezett „MÁSOKAT”,( akik gyilkolászni akarják a méhükben kibontakozó gyermeküket). Azért kaptuk, mert van örökkévalóság. Nem azért kell követnünk mert mi úgy érezzük. Az Igazság nem erőszakos! Nem lenne IGAZ, ha nem lenne tisztelettel mások iránt. … ” Ezt a véleményünket megfogalmazhatjuk, meg is kell fogalmaznunk, de ezt nem kényszeríthetjük rá a társadalom egészére” …. A társadalom a mérce? Az az értéksemleges közeg ahol eldönthetjük, hogy melyik véleményt akarjuk követni? Erkölcsileg semleges terület? Itt gyilkosságról van szó. A gyerek nem saját, (My body my choice) hanem legelső sorban Istené! Az emberiség jövőjéről van szó. Az abortusz a legalapvetőbb közösségi kérdés is!! Beer Miklós nem ért egyet a lengyel kormány élet védelme melleti döntésével? Vagy mi katolikusok csak járjunk templomba vasárnap, amíg a többiek megölik a saját magzatukat? Milyen értékek alapján mozogjon az”értksemleges”társadalom? Ki erőltessen kire mit? Talán jobb volna Krisztus tanításából kiindulni.

  • Válasz dr. Frivaldszky Gáspár 2020. 11. 20. 07:02

    Megdöbbentő szavak egy katolikus püspöktől. Ezek a tolerancia diktatúrájának eszméi.