2020. 11. 16.

Papnak lenni 0/24-es szolgálat – Egyházak megoldásai a kijárási korlátozás idején

Mivel nemrég a járványügyi helyzet szükségessé tette azt a szabályt, hogy este 8 óráig haza kell érni, kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a papokkal, lelkészekkel, akiknek a szolgálata nem fix munkaidőhöz kötött. Vajon rájuk is vonatkozik a korlátozás? Egy pap kimehet éjszaka is feladni a betegek szentségét, ha hívják? Kérdéseinkkel megkerestük a három legnagyobb történelmi egyházat.

Katolikusok

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) válasza a következő volt a 777-nek: „A tavaszi járványhelyzetben hozott intézkedésekhez képest a hitéleti tevékenységekre vonatkozó szabályok a jelenlegi helyzetben sem változtak, a rendelet mint kivételt nem említi, tehát a lelkipásztori célú mozgást, tevékenységet nem korlátozzák. A most kiadott rendelet lehetővé teszi a „munkavégzés céljából” történő lakhelyelhagyást, amely egy lelkipásztor esetében akár esti, sürgősségi szentségkiszolgáltatás is lehet. A papoknak ebben az esetben vagy a papi igazolványt vagy az illetékes felettesük által kiállított igazolást szükséges magukkal vinniük.”

 

Evangélikusok

Az evangélikus egyház kommunikációs referense így válaszolt: „A 2020. november 11-től érvényes járványügyi védekezi szabályok 20:00 és 5:00 között továbbra is lehetővé teszik a munkavégzéssel összefüggő lakhely- vagy szálláselhagyást. Ennek értelmében a gyülekezetekkel szolgálati jogviszonyban álló gyülekezeti lelkészek szolgálati igazolással, a Magyarországi Evangélikus Egyházzal munkáltatói jogviszonyban álló lelkészek pedig munkáltatói igazolással végezhetik szükség esetén munkájukat a kijárási tilalom idején is. Természetesen minden, a lelkészi szolgálattal összefüggő tevékenység kizárólag a hatályos állami és önkormányzati rendelkezésekkel összhangban valósulhat meg.”

Kondor Péter evangélikus püspök pedig a következő választ adta a 777-nek: „A lelkészi szolgálat valóban nem munkaidőhöz kötött, de jellemzően minden elvégezhető a nappali időszakban. Ma kiadott püspöki pásztorlevelünkben, mely az evangelikus.hu honlapon olvasható, igyekeztünk a korlátozó intézkedéseknek megfelelő útmutatást adni lelkészeink és gyülekezeteink számára. Vigyáznunk kell egymásra. Azok a hívások, amikor például haldoklóhoz kérik a lelkészt, nagyrészt szintén napközben futnak be. A korlátozás alá eső időben végzett szolgálathoz a jogszabályoknak megfelelően a presbitérium képviseletében a gyülekezeti felügyelő adhat ki igazolást.”

 

Reformátusok

Kérdésünkkel a református egyházat is megkérdeztük, ám a cikk megjelenéséig nem kaptunk tőlük választ.

Borítókép - Fotó: Sirinarth Mekvorawuth | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás