2020. 11. 10.

Szerdától nem tartanak nyilvános istentiszteletet a reformátusok

Szerdától elmaradnak a nyilvános istentiszteletek és közösségi alkalmak a református egyházban, a katolikusok viszont egyelőre nem szüneteltetik a nyilvános szentmiséket.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége azt kéri, hogy az egyházközségek szerdától ne tartsanak istentiszteletet, közösségi alkalmakat. Az egyházközségek „szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat: istentiszteletet, áhítatot, gyülekezeti hitoktatást, jegyesoktatást, bibliaórát, konfirmáció-előkészítést”, és minden közösségi alkalmat.

A gyülekezeteket kérik továbbá, hogy a járvány első hulláma idején közzétett liturgiai ajánlások szerint térjenek vissza online istentisztelet-közvetítésre, a helyi adottságok és lehetőségek szerint. Az egyházi testületi üléseket (egyházmegyei és egyházkerületi közgyűlés, illetve tanács, zsinati tanács, zsinat) online térben kell tartani, egyházközségi közgyűlés (lelkészválasztás, stb. céljából) nem tartható.

A tisztújítással összefüggő presbiteri gyűlések és választási bizottsági ülések a járványügyi rendelkezések betartásával tarthatók meg. A már megbeszélt és megszervezett esküvők és temetések a hatályba lépett állami rendelkezések betartásával megrendezhetők. Az egyház tagjaitól azt is kérik, hogy a közösségi médiában csak megalapozott és igazolt információkat osszanak meg egymással, a különböző fórumokon tartózkodjanak a félelemkeltéstől és felelőtlen megnyilatkozásoktól. Végül arra buzdítják a híveket, hogy imádkozzanak a járvány megszűnéséért, a betegekért, az egészségügyi dolgozókért, és a felelős döntéshozókért.

(MTI)

Borítókép: Dreamstime
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás