2020. 11. 08.

“A hitünk nem ad hatalmat arra, hogy elítéljünk másokat” – Lecrae Moore

Személyes hangvételű tanúságtételt tett hitéről Lecrae Moore kétszeres Grammy-díjas amerikai rapper, amelyet a Relevant Magazine közölt. A 19 éves korában megtért énekes többek között olyan mély témákat érint írásában mint a megbocsájtás és a megváltás.

Lelki nézőpontomban a legnagyobb változást az jelentette, amikor szembesítettem magam azzal, hogy miként is tekintek a Bibliára. Életemnek ebben a szakaszában egészen más szemszögből olvasom a Bibliát, mint korábban. A múltban úgy fordultam Isten szavához, hogy én mit nyerhetek belőle. Azzal a céllal olvastam a Szentírást, hogy megpróbáljak jobb emberré válni. De bármennyit is beszéltem Isten kegyelméről és irgalmáról, mégis odaadásom bizonyításával szerettem volna elnyerni Isten tetszését.  

Valójában ez volt a problémám gyökere. Nem igazán hittem Isten megváltó, megbocsátó erejében. Amikor ezzel a szemüveggel olvasod a Szentírást, nehéz elhinni, hogy az egyes történetek valóságosak. Távolinak tűnnek. De helyezd magad a bibliai történetek valóságába, és rájössz, hogy a beszámolók nem is állnak olyan messze tőlünk. Megmutatják, hogy Isten megváltó ereje milyen hatalmas. Csak nézd meg ezeket a példákat:

Noé részeges volt.

hirdetés

Ábrahám túl öreg volt, hogy fia születhessen.

Izsák egy álmodozó volt.

Jákob egy hazug volt.

Lea csúnya volt.

Józsefet bántalmazták.

Mózes dadogott.

Gideon félt.

Sámson egy nőcsábász volt.

Ráháb prostituált volt.

Jeremiás azt gondolta, hogy ő túl fiatal ahhoz, hogy Istennek munkálkodjon.

Dávid házasságtörő volt (és gyilkos is).

Illésnek öngyilkos hajlamai voltak.

Izajás mezítelenül prédikált.

Jónás elmenekült Isten elől.

Noémi özvegy volt.

Jób csődbe ment.

Keresztelő János bogarakkal táplálkozott.

András idősebb fivére árnyékában élt.

Péter megtagadta Krisztust.

A tanítványok elaludtak imádkozás közben.

Márta minden miatt aggodalmaskodott.

A szamariai asszony ötször vált el.

Mária Magdolnát démonok szállták meg.

Zakeus kapzsi volt.

Timóteusnak fekélye volt.

Pál (Saul) keresztényeket ölt.

Lázár halott volt.

Ha jobban megnézed ezeket a példákat, akkor kezdesz rájönni, hogy mi nem egy olyan Istenben hiszünk, aki eldobja az embereket, csatornába hajítja őket, amikor hibáznak.

A hitünk nem olyan, amely hatalmat adna arra, hogy elítéljünk másokat a hibáikért.

Még a legrosszabb emberek is megbocsátást nyerhetnek. Bár felemelő erről elméleti síkon beszélni, de valójában mit gondolunk, meddig ér el Isten megváltó ereje? Saját hibáim felismerése kényszerített a kérdés megválaszolására.

Hiszem, hogy Isten még a bántalmazó és kizsákmányoló embereket is megválthatja, ha elfordulnak útjaiktól, és megkapják a szükséges segítséget. Ezért nem vagyok hajlandó bántalmazóim iránt gyűlöletet és keserűséget érezni. Könnyű lenne ragaszkodni ehhez a fájdalomhoz és hagyni, hogy elhomályosítsa a látásomat. De úgy gondolom, hogy Isten még a bántalmazóimat is képes megváltani.

Úgy gondolom, hogy Isten megválthatja azokat a szülőket is, akik elhagyják gyermekeiket, beleértve a biológiai apámat, még akkor is, ha távollétének fájdalma továbbra is erős bennem. Sok időt töltöttem azzal, hogy nehogy olyanná váljak, mint ő. Keserűséget éreztem, mert elhagyott. Aztán felfedeztem, hogy az ő múltja is olyan, mint az enyém. Talán szüksége volt valamire, amit soha nem kapott meg a saját nevelése során. Talán traumával küzdött, és nem volt olyan kiváltságos helyzetben, hogy terápiára járhasson, hogy a fájdalmait enyhítse. Rossz döntéseket hozott, amelyek befolyásolták a családunkat és a jövőmet, de mindezzel együtt is megváltható.

Azok a keresztény társaim is okoztak nekem sebeket, akik vitatták az indítékaimat, és szégyentelenül nyilatkoztak álláspontomról. Megbántottak, és a sebek még gyógyulásra várnak. De bármennyire is szerettem volna elhagyni a közösséget, arra a következtetésre jutottam, hogy mindannyian tanulunk és növekszünk. Néhány évvel ezelőtt én is hasonló voltam hozzájuk, ugyanolyan hozzáállással mások felé. Ha engem meg tud váltani Isten, akkor őket is.

Rabja voltam az önpusztító magatartásmintáknak, amelyek szinte tönkretették az életemet és mindent, amiért valaha dolgoztam. De Isten nem mondott le rólam. Utánam jött és felemelt, még a legkínosabb pillanataimban is. Isten kihúzott a gödörből. Mivel Isten megváltott engem, meg vagyok győződve arról, hogy mindenki, akinek valamilyen hiányossága van, szintén megtalálhatja a megváltást.

Éveken keresztül hallgattam, hogy „a kereszt lábánál a talaj egy szintben van”.

Most már magam is elhiszem.

Lecrae Moore

Forrás: Relevant Magazine

Fordította: Ward Henrietta

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés

4 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 08. 16:58

    “A hitünk nem ad hatalmat arra, hogy elítéljünk másokat” De magadat se ítéld el.
    “odaadásom bizonyításával szerettem volna elnyerni Isten tetszését.” Miből gondolod,hogy Isten az alapján ÍTÉL meg(tetszik neki),hogy neki tetsző dolgokat csinálsz e vagy sem? Te mi alapján ÍTÉLED meg magadat? Mi alapján döntöd el,hogy mi tetszik Istennek? Biztosan tisztában vagy vele,hogy Isten mi alapján ÍTÉL?
    “A hitünk nem olyan, amely hatalmat adna arra, hogy elítéljünk másokat a hibáikért.” Dehogy nem olyan. Azt hiszed,hogy a cselekedetet szét tudod választani az elkövetőtől,de ez nem megy. Gondolj csak arra mikor hallottad,hogy egy vallási fanatikus,levágta a templomban egy nő fejét. Mit gondoltál először az elkövetővel kapcsolatban? Legjobb esetben azt,hogy majd egy bíróság előtt felel a bűnéért és elítélik. Vagy úgy gondolod,elég ha elítélik a cselekedetet és az embert szabadon engedik? Ezért egy örökké a kettő. Mi emberek így működünk,ítélünk és büntetünk.(Az ószövetség Istene(ez fontos!!) is ezt tettem,aki egy “hentes mészáros volt”,bocsáss meg,ezt egy híres paptól idéztem) És ezt a mintát követjük mi is.
    “Isten még a bántalmazó és kizsákmányoló embereket is megválthatja, HA elfordulnak útjaiktól, és megkapják a szükséges segítséget.” Istennel kapcsolatban ne használj HA-t. Mert ezzel,te szabod meg,mit tegyen. Jegyezd meg végre,hogy Isten azt váltja meg és oly módon,akit akar. Ehhez nincs beleszólásunk,bármennyire is szeretnénk (azaz ne mond,hogy HA …) A “ha” -val ugyanis árnyaltan ítélkezel.
    “Talán szüksége volt valamire, amit soha nem kapott meg a saját nevelése során. Talán traumával küzdött” Végre egy észrevétel ami messzebb mutat,a szokásosnál.
    “Ha engem meg tud váltani Isten, akkor őket is.” Egoizmus. Isten nem azért váltja meg őket mert te azt gondolod,hogy téged is képes megváltani. Ez aztán az önközpontúság.
    “Utánam jött és felemelt, még a legkínosabb pillanataimban is. Isten kihúzott a gödörből.” Ez meg álszerénység. Picit észre kellene venned magad. Isten kezét látod abban,amit te csinálsz és a magad gondolatát teszed Isten szájába,ahol pedig Ő dönt.

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 08. 17:05

    Fontos kiegészítés,a korábbi hozzászólásomhoz!!
    (Az ószövetség Istene is ezt tettem,aki egy “hentes mészáros volt”,bocsáss meg,ezt egy híres paptól idéztem. Én személy szerint NEM vallom,hogy Isten rosszat tett velünk emberekkel,valaha is!!!! mielőtt mérges lennél,olvasd el újra az utolsó mondatomat)

    • Válasz David 2020. 11. 08. 22:05

      Ugye tisztában vagy azzal, hogy senki sem olvassa a lényegében zűrzavaros hozzászólásaidat?

      • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 10. 22:20

        Nem tudom ki olvassa és te sem tudod ki olvassa.
        Zavart a “hentes mészáros” kifejezés? Ne feledd,hogy én Mózes istenéről írtam,aki ha olvastad,gyilkolt és bosszút állt. Ezeket nem én találom ki,benne van a Bibliában. Érdekes,hogy ezt veszed észre és azt nem,mikor azt írom,hogy Isten mindenkinél,mindig jelen van. Vajon ez mért kerüli el a figyelmed??