2020. 11. 06.

Milyen Isten szeretete valójában?

,,A kereszt nem azt jelenti, hogy nézzél már rá és legyen már bűntudatod minden egyes napon a rossz életed miatt. A kereszt azt jelenti, hogy ennyire szeretlek, ennyire elmentem a legvégsőkig és ennyire megteszek mindent, hogy megértsd végre, hogy mennyire szeretlek.” Záborszky Dávid baptista lelkipásztor Facebook-posztját szemlézzük.

Csodálkozunk, hogy az emberek nem értik meg a világ legnagyszerűbb üzenetét, hogy ISTEN SZERETI AZ EMBERT, miközben olykor/gyakran mi magunk sem igazán hisszük a saját üzenetünket.

Hát azért annyira nem is szeret, meg nem mindig szeret, meg módjával szeret, meg csak akkor szeret, ha jók vagyunk, meg azért vannak feltételek, meg kivételek, meg azért a viselkedésre ügyelni kéne, meg hát amúgy is csak a vallásosokat szereti, meg hát téged is, csak hát rosszéletű vagy és így azért mégse, megint megsértetted, egyfolytában csak bántod, az Isten és a szeretet amúgy is egy könnyelmű dolog a kereszténység meg szigorú, ennyire talán nem kéne ellazázni, büntetni fog, ha holnapig nem változol meg, ma még van bocsánat, de tudod, hogy Isten türelme is véges, még van három dobásod, többször nem szólok, nem szégyelled magad, most már cseszheted, innen nincs visszaút, előtte kellett volna gondolkoznod…

hirdetés

Talán időnként magunkba kéne nézni – keresztényként elvileg ez az egyik képességünk – , hogy amúgy mennyire is valós ez az istenszeretet nevű dolog.

És nem szóbeszédügyileg, mert ahhoz nagyon értünk. Úgy komolyan, legeslegbelül mit is gondolunk erről. Az oké, hogy a gyakorlat nem mindig megy, de az, hogy még az elmélettel se legyünk tisztában, az már nagyon nem oké.

A kereszt nem azt jelenti, hogy nézzél már rá és legyen már bűntudatod minden egyes napon a rossz életed miatt. A kereszt azt jelenti, hogy ennyire szeretlek, ennyire elmentem a legvégsőkig és ennyire megteszek mindent, hogy megértsd végre, hogy mennyire szeretlek. Ennyire.

Inkább én halok meg, hogy te élhess.

Igen, Shakespearetől kezdve a Harry Potteren át, mindenhol ezzel a szeretettel találkozunk, cak azok művészeti alkotások, ez meg mennyei alkotás. Ez az önfeláldozó szeretet.

Borítókép - Fotó: Jk Sulit | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 06. 11:15

    Azt a mindenit! Bár azt nem tudtuk meg mi a szeretet DE azt,hogy mi nem azt igen. Nagyon jó felsorolás volt. Tökéletesen leírta a legtöbb keresztény tévképzetét a szeretetről. Ezeket mint negatív dolgot,meg kellene tanulnunk,ha már a pozitív nem megy. Persze nem csoda,hogy képtelenek vagyunk isten szeretetét felfogni,hisz életünk első szakaszában,senki nem kapott igazi szeretetet. Sajnos a szüleink “hibája ” ez és valószínűleg te sem tudtad az igazi szeretetet tovább adni gyerekeidnek. Ebből viszont az következik,hogy egyszerűen a gyakorlatban fogalmunk sincs a szeretetről és ehhez az elmélet is közel van.
    Végre olyan gondolatok,amik tetszenek,mert már nagyon kezdett zavarni,hogy csak kritizálok.
    Tehát akkor leírom szerintem milyen az Isteni szeretet: először is semmi köze a mi emberi szeretetünkhöz,jól olvasod,semmi.
    Ez annak az oka,hogy soha nem fogod megérteni (na jó,nem ez,hanem mert nem is akarod). Az isteni szeretnek a mi szeretet szavunkhoz nem sok köze van,pont azért mert távolról sem tökéletes. Ahhoz,hogy ezt megértsük úgy ahogy van,el kellene felejtenünk az ószövetséget,amit természetesen nem fogsz. Ám ha mégis,tisztáznod kellene magadban,hogy mi a feltétel nélküliség,ami nem nehéz,hisz önmagát magyarázza a szó. Utána tisztában kellene lenned,hogy mi az,hogy szabad akarat. Ez is benne van szóban. E két gondolaton alapszik Isten szeretete de csak abból a szempontból,hogy megértsed valamelyest. Ezt a két jelentést azonban azért nem fogod fel,mert rossz tanáraid voltak,rossz könyveket olvasol és nem vagy hajlandó egységben gondolkodni.
    Tehát:feltétel nélküli szeretet és a szabad akarat. Majd ha ezeket megérted,akkor vehetjük az isteni szeretetet. De ezzel is csak az óvodáig juthatunk el,ahhoz,hogy az iskolába mehessünk,Istent is tudnod kell kicsoda.
    Addig pedig kivetítjük istenre a mi elképzelt tökéletes “isteni szeretetét”.
    ok,segítek: van e Istennek kiválasztott népe??? Ez a belépő. Sok sikert.