2020. 11. 03.

„Mélyen megrendített a bécsi merényletek híre” – levélben fejezte ki részvétét Veres András

A tegnap esti bécsi terrorcselekményeket követően részvéttáviratban fejezte ki együttérzését Christoph Schönborni érseknek a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke: Veres András szerint a terror és az erőszak ellen a szolidarítás és a dialógus lehet az egyetlen orvosság. A közleményt változtatás nélkül közöljük.

Eminenciás és Főtisztelendő Bíboros, Érsek úr!

A Bécsben, Halottak napjának csendes éjjelén történt merényletek híre mélyen megrendített, hisz alig néhány nappal a nizzai merénylet után megint ártatlan emberek váltak az erőszak áldozataivá. Terroristák ismét a vallás és Isten nevében öltek meg vétlen embereket, figyelmeztetés és indok nélkül.

Úgy vélem, hogy ezért nekünk, keresztényeknek még erősebben kell vallanunk és hirdetnünk, különösen is ezekben a sötét és szomorú napokban, hogy a terror és az erőszak ellen az egyetlen orvosság csak a szolidaritás és a dialógus lehet.

E nehéz órákban a saját magam, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak nevében is szeretném együttérzésemet és részvétemet kifejezni az áldozatok hozzátartozói és a sebesültek felé, imádsággal:

Budapest, 2020. november 3.

Dr. Veres András
győri megyéspüspök
az MKPK elnöke

Borítókép - Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP)
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz filipánics tibor 2020. 11. 03. 16:02

    „a terror és az erőszak ellen a szolidarítás és a dialógus lehet az egyetlen orvosság” Tökéletesen mutatja a jelen kori látásmód hibáját és még a hasonlat is tökéletes hozzá. Orvosságot ugyan is a tünetekre szedünk jobbára és nem a megelőzésre. Megelőzni pedig úgy lehet ezt az erőszak hullámot, hogy az embert változtatjuk meg úgy ,hogy jobban odafigyelünk a nevelésére. Persze látom azt is, hogy ugyan úgy mint a gyógyszernél, itt is könnyebb a tüneti kezelés, mintsem abbahagyni a dohányzást, például.
    „Eminenciás és Főtisztelendő Bíboros, Érsek úr!” Ez csodálatos, csak és kizárólag titulus, azaz rang. Tiszteletünk gyanánt, fontosabb a másik ember rangja, mint maga az ember.(rendben, így illik, de érdekes ,nem?)
    „Terroristák ismét a vallás és Isten nevében” Ugye milyen könnyű észre venni az „Isten nevében” dolgot, mikor a magunk számára (mert neki nem, illetve nem fogja fel) rosszat kapunk? Rengeteg dolgot teszünk „Isten nevében” csak ezeket nem akarjuk észre venni mert általában jónak tartjuk őket. Pl: a fiatal pár férfi tagja mondta: „Istennel hoztam meg a döntést” A terrorista is pontosan ezt gondolta. És ugyan úgy nem lehet elmagyarázni a helytelen gondolkodását, mint annak aki például jót cselekszik. Mert akkor önmagával kerülne ellentétbe, azt pedig senki nem szereti. Mindketten mélyen hívő emberek. Nyilván aki gyilkol, az terrorista, aki pedig nem az …..hívő.