2020. 10. 31.

11 tipp a jobb imaélethez – egyenesen Avilai Szent Teréztől!

Avilai Nagy Szent Teréz – aki egyébként a sakkozók védőszentje is – tizenegy javaslatot fogalmazott meg az imaéletről. Vannak közöttük olyanok, amelyeknek a teljesítése kimondottan nehéz feladatnak tűnik!

1. Minden tevékenységedet ajánld fel Istennek, kérd tőle, hogy az ő dicsőségét szolgálják.

2. Naponta ötvenszer ajánld fel magad Istennek, buzgalommal és utána való vágyakozással.

3. Ismerd fel Isten gondoskodását és bölcsességét mindenben és dicsőítsd őt.

hirdetés

4. Ha szomorú vagy és ha aggódsz, ne hanyagold el a munkád vagy az imát, sem a bűnbánati cselekedeteket. Inkább végezd őket még odaadóbban és hamarosan érezni fogod, hogy Isten erőt ad.

5. Soha ne szidalmazz másokat, ne hallgasd azokat, akik másról rosszat mondanak, kivéve, ha rólad beszélnek.

6. Soha ne hozz szóba magadról semmit csak azért, hogy, elnyerd mások csodálatát- se a tudásodat, se az erényeidet, se a származásodat- kivéve, ha ezzel másokat szolgálhatsz. Ha pedig mások szolgálatáért teszed, akkor légy szerény, ismerd fel, hogy ezeket az ajándékokat Istentől kaptad.

7. Úgy tekints magadra, mint aki mindenkinek a szolgája és mindenkiben ismerd fel Jézust, a mi Urunkat. Így tisztelni és becsülni fogsz másokat.

8. Ne érdeklődj olyan dolgok iránt, amelyekhez semmi közöd, sem kérdések vagy megjegyzések formájában.

9. Csak akkor hagyd, hogy mások lássák az Isten iránti áhitatodat, ha ez elengedhetetlenül szükséges.

10. Mindig cselekedj úgy, mintha Jézus látható alakban jelen volna. A lelked sokat fog gazdagodni, ha így teszel.

11. Arra vágyj, hogy lásd Istent és attól félj, hogy elveszítheted Őt. Az szomorítson el, ha Benne nem lelsz örömet. Nyerj megnyugvást mindenben, ami Hozza vezet. Így békében fogsz élni.

Forrás: Aleteia

Fordította: Zölde Júlia

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Pontokba szedve
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 31. 19:38

    “Minden tevékenységedet ajánld fel Istennek, kérd tőle, hogy az ő dicsőségét szolgálják.” Vajon Istennek szüksége van arra,hogy szolgálja valami a dicsőségét? Itt szerintem hatalmas mértékben kivetítjük Istenre a magunk elképzelését,mert mi emberek így működünk,nekünk kell a dicsőség. Vajon mért hisszük azt,hogy annak aki a világ teremtője,(amit el sem tudsz képzelni mekkora) vágyik dicsőségre.
    “2. Naponta ötvenszer ajánld fel magad Istennek,” Ne már!! Máshol talán érted a minőség és a mennyiség fogalmát,de itt nem. Hogyan lehet azt leírni egy számot Istennel kapcsolatban?? Ez erőltetett,Istenhez nem erőlködve kell menni. Erről nem is kívánok többet írni,a saját érdekemben.
    “Úgy tekints magadra, mint aki mindenkinek a szolgája” Ha szolga akarsz lenni,akkor fogadj be egy iszlám radikálist és szolgálj neki. Értsd meg,senki szolgájának nem kell lenni és senkit nem kell szolgasorba taszítani semmilyen módon. Vajon milyen komplexus hozhatta létre ezt a szolgaelvűséget?
    Végre!! “10. Mindig cselekedj úgy, mintha Jézus látható alakban jelen volna.” Ez nagyon jó,nem csak azt találtad el,hogy “jelen van” hanem azt is,hogy vajon Jézus azt gondolná,hogy legyél mások szolgája? Kétlem. Jézus azt mondaná,hogy szeress és ne kényszeríts senkit arra,hogy szolgáljanak,amiből következik az is,hogy te se legyél szolga.
    “attól félj, hogy elveszítheted Őt” Félelemmel nem lehet Istenhez közeledni. Nem attól kell félni,hogy elveszítheted hanem arra az örömre kell gondolnod mikor megleled. Mint amikor a gyermekeidet meglátod,nem arra gondolsz,hogy egyszer elhagynak,hanem az öröm érzése jár át,mikor közelednek feléd.
    Ez a 11 tipp érdekes istenképre vall,nekem nagyon negatív.