2020. 10. 29.

Terrortámadás egy nizzai templomban – 15 órakor megszólalnak Franciaország harangjai

Csütörtök reggel kilenc órakor keresztényellenes terrortámadás történt Nizzában, ahol a Nagyboldogasszonyról elnevezett bazilikában egy késes támadó három embert megölt. A támadót elfogták, a francia egyházi és állami vezetők döbbenten ítélték el az esetet. Franciaországban több ezer templom harangja szólalhat meg 15 órakor az áldozatok emlékére.

Franciaország tehetetlenül és döbbenten fogadta a hírt, hogy újra keresztényellenes terrortámadás történt az országban: ezúttal Nizzában, a Notre-Dame székesegyházban rendezett ámokfutást egy férfi, akit a rendőrség megsebesített és őrizetbe vett. Nem sokkal a támadást követően Avignonban egy lőfegyverrel fenyegetőző férfit ártalmatlanítottak a hatóságok.

Az iszlamista terrorista a Le Figaro cikke szerint brutálisan barbár támadást intézett a nizzai székesegyházban: egy imádkozó nőt szinte lefejezett, a sekrestyés torkát pedig átvágta. A harmadik áldozatot is több késszúrással megsebesítette, aki hiába menekült el egy szomszédos kávézóba, az életét már nem tudták megmenteni. A terrortámadást követően elővigyázatosságból az összes nizzai templomot bezárták, rendőrök járőröznek körülöttük. 

hirdetés

A francia püspöki kar közleményben ítélte el az eseményeket, amely Jacques Hamel vértanúságára emlékezteti az ország katolikus közösségét. (Mint ismert, a 85 éves idős atyát négy évvel ezelőtt szintén iszlamista terroristák ölték meg.) A püspöki kar arra kérte a francia templomokat, hogy 15 órakor szólaljanak meg a harangok az áldozatok emlékére.

A nizzai helyzetről értesült Ferenc pápa is, aki „imádkozik az áldozatokért és szeretteikért, az erőszak megszűnéséért.” A Vatikán hozzátette, hogy “a terrorizmust és az erőszakot soha nem lehet elfogadni” .

A politikai és az egyházi vezetők sürgős változásokat követelnek, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló cselekmények az országban. A muszlim vezetők a közösségi médiában szintén elítélték a támadást.


A 777 szerkesztősége arra kéri Olvasóit, hogy egy fohász erejéig mindannyian csendesedjünk el 15 órakor – vagy amikor lehetőségünk lesz rá a nap folyamán. 

Borítókép - Fotó: Eric Gaillard/ AFP)
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz filipánics tibor 2020. 10. 30. 03:18

    “a francia egyházi és állami vezetők döbbenten ítélték el az esetet” Az ember nem tudja szétválasztani az esetet az elkövetőtől. Honnan tudom? Onnan, hogy mikor meghallottad e hírt és azt, hogy egy bevándorló követte el, a szívedben harag gyúlt ellenük. Ha pedig nem tudjuk szétválasztani az embert és annak cselekedetét, akkor képtelenség azt követni, hogy “ne ítélj”, mert a tettel együtt az embert is megítéljük.
    “egy imádkozó nőt szinte lefejezett” Ez borzalom! Isten házában, imádkozó nőt, hogyan lehet lefejezni? Ugye azt állítjátok, hogy Isten azt adja mindenkinek amit megérdemel, akkor hogyan is van ez? Vagy ez csak olyan esetekre vonatkozik, amikre úgy gondoljátok, hogy vonatkozhat?
    “Ferenc pápa is, aki „imádkozik az áldozatokért és szeretteikért, az erőszak megszűnéséért.” Valahol itt olvastam, hogy Isten akkor teljesíti a kérésed, ha jól imádkozol. Gondolom a Pápa már imádkozott ilyen ügyben.
    “A politikai és az egyházi vezetők sürgős változásokat követelnek” Kiváló, tehát az, hogy tudtára adják a népnek, hogy ők ezt akarják már megvan. Sajnos azonban a változáshoz nem társul cselekedet. Azt meg látjuk és (szerencsére más nemzetek bőrén) tapasztaljuk, hogy az imádsággal mit érünk el.
    Az esetek többségében a vezetőinkkel vannak bajok. A vezetőink azonban egy terv szerint haladnak és a terv eredménye világosan látszik.
    Facebookról(777) ” Mikor az alacsony intelligencia találkozik a vallási buzgalommal…akkor ez történik.” Szerintem az intelligencia szót behelyettesíthetjük az együtt érző szavakkal.
    Egyik kommentelő a másiknak: “Ne ugass,mert elmegyek és eláslak” Ez igen, és én vagyok kitiltva!