2020. 10. 27.

Csókay Andrásék elvégezték az újabb műtétet Bangladesben

Ma kora reggel Bangladesben végrehajtotta Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata. Az orvosok vallják, mindez nem sikerülhetett volna a támogató imádságok nélkül. 

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány friss közleményében számol be a bangladesi sziámi ikerlányok állapotáról és a legújabb műtét eredményeiről.  

„Az újrainduló első repülőgépjáratok egyikével orvoscsapatunk a hétvégén Bangladesbe utazott, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát. Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétét végezték el ma reggel a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai a helyi kollégáikkal közösen Bangladesben.

A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

Magyar részről dr. Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője, dr. Pataki Gergely a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és dr. Csapody Marcell az aneszteziológuscsapat vezetője irányította és végezte a műtétet.

Az ikrek rehabilitációja folytatódik és még évekig eltarthat a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül. Rehabilitációs teamünkből Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus utazott ki Dakkába a család, és a gyermekek állapotának felmérése céljából. A járvánnyal is nehezített rehabilitációs munkának és Rabeya töretlen életerejének köszönhetően a kislány tavasz óta még aktívabb lett, sokat tanul, beszél és játszik.

A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a magyar vezetéssel történő rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog. Beszélni nem tud. Rukayán tavaly decemberben végzett koponya-helyreállító műtétet orvoscsapatunk. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat még mindig nem tehető.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szüksége, melyet Dakkában Pataki Gergely vezetésével fog végezni alapítványunk. Az egy évtizede megkezdett helyreállító sebészeti misszió folytatódik.

Kintlétünk során a korábban vizsgált, sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken is tervezünk műtéteket végezni.

Az aktuális járványügyi helyzet miatt meglehetősen nagy kockázatú kiutazás és kint tartózkodás rizikófaktorait csapatunk rendkívül szigorú Covid-19 prevenciós protokoll kidolgozásával segítette elő, vállalva a kockázatot, hogy ha kint megfertőződik valamely csapattagunk, csak hosszú kinti karantén után tud hazatérni.

Köszönjük, ha Önök is imádkoznak orvosmissziónk, küldetésünk sikeréért, és küldik felénk jókívánságaikat. Meggyőződésünk, hogy a gyógyító tevékenységet a tudományos munka mellett nagyban segítette sokak támogató imája, lelki segítsége, amit továbbra is köszönünk szépen.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2020.10.27.”

Borítókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás