2020. 10. 26.

“Bolberitz Pál meg tudott állni a társadalom előtt” – Gájer László

Vasárnap, életének 80. évében elhunyt Bolberitz Pál Széchenyi-díjas tudós, római katolikus pap. A rendkívüli szónoki képességgel megáldott filozófusra Gájer László emlékezett az InfoRádióban.

“Engem még pár éve tanított. Sok mindent tanultam tőle, filozófiát is, de az életről is nagyon sokat; katolikus pap volt, rendszeresen jártam a szentmiséire, hogy retorikát tanuljak tőle. Aki hallgatta az ő prédikációit, tudja, mekkora rétor volt. Az óráin az volt a legizgalmasabb, amikor kitért egy-egy aktuális, napi politikai kérdésre, árnyaltan fogalmazott, bölcsen. 

A szemináriumain mindig sokan voltunk, nagyon gyakran adott eredeti szövegeket a kezünkbe: az egyetemnek egy olyan személyisége volt, aki ismerte az aktuális filozófiát – elsősorban a keresztény filozófiát. Kiemelkedő filozófus volt, nem csak a könyveinek száma jelzi ezt, hanem a megszólalásai is. Bolberitz Pálnak volt stílusa, kiválóan beszélt és frappáns megjegyzései voltak.

hirdetés

Egy olyan papot láttunk benne, aki meg tud állni a társadalom előtt is. Ő kísérte halálos ágyán Antall József miniszterelnököt, akinek lelkiatyja volt, ő látta el a betegek szentségével is” – zárta gondolatait Gájer László.

A rendkívül nagy tekintélynek örvendő pap négy évvel ezelőtt nyilatkozott a Magyar Kurírnak, ahol édesanyja felemelő szavait is megosztotta:

“Ötven év után azt kell mondanom, hogy soha nem volt gond a reményemmel és a hitemmel. Talán a szeretettel olykor akadtak problémáim, de szerencsére nem vagyok haragtartó típus – és ez nagy kegyelem. Lelkipásztori módszerem mindig az volt, hogy egyesével szólítottam meg az embereket. Ez nehéz szolgálat, de úgy gondolom, hogy fontos a személyes kapcsolat.

Egyszer, amikor nagyon lehangolt voltam, édesanyám azt mondta nekem: ha csak egyetlen ember is az Istenhez tér a közvetítéseddel, már megérte, hogy pap lettél. Nagyon igaza volt. Talán három ember igazolta vissza, hogy kifejezetten az én hatásomra tért meg, és jutott közelebb Istenhez.

De biztos vagyok abban, hogy odaát többet is meg fogok tudni erről.”

Borítókép - Fotó: MTI/Mohai Balázs
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás