2020. 10. 22.

Az optimizmus tanulható – Tapolyai Emőke lelkesítő gondolatai

Az optimizmus nem egy adottság, hanem tanulható, fejleszthető hozzáállás – vallja Tapolyai Emőke pszichológus, a 777 OFFLINE korábbi vendége Gondolatok elvitelre című videójában.

A közvélemény szerint az optimizmus velünk született tulajdonság: vagy van, vagy nincs. Sokan gondolják azt is, hogy az optimista embereknek nincsen realitásérzékük, és mindig jókedvűek, naivak. Ennél azonban sokkal árnyaltabb a kép.

Valójában az optimizmus nem egy velünk született tulajdonság, hanem folyamatosan fejleszthető. Az optimizmus nem más, mint hozzáállás. A reális optimizmus pedig az, amikor belátjuk, hogy bizony vannak nehézségek, küzdelmek, de kell, hogy legyen megoldás. Kereshetünk többféle megoldást is. Az optimista gondolkodás azt mondja: „Biztos, hogy van még megoldás, amit most még nem látok, de megtalálom.”

A reális optimizmus tehát tanulható, fejleszthető, életadó.

A teljes videó megtekinthető itt:

 

Forrás: Kandela Központ – YouTube

Borítókép - Fotó: Maksim Prochan | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 23. 10:23

    „Biztos, hogy van még megoldás, amit most még nem látok, de megtalálom.” Ez egy jó hozzá állás és való igaz,hogy tanulható. Azonban ha csecsemőként van két olyan szülőnk,akik nem ezt vallják akkor ezt a hozzá állást éppúgy nehéz megtanulni,mint azt,hogy Isten nem büntet és soha nem is büntetett (exodus,víz özön). Próbáljuk ki,el tudod e sajátítani ezt az új istenképet.
    Akkor most már érted,mennyire tanulható?