2020. 10. 20.

Félelem helyett

A világ tele van szörnyűségekkel és katasztrófákkal – ezt tudjuk. Azt is, hogy a média egy percre sem fogja abbahagyni ezeknek a közvetítését. A kérdés az, hogy mi mit tehetünk, ha hisszük, hogy itt nem áll meg a történet? Ha a tragédiákon túl van egy szerető Isten, akihez fordulhatunk? Tényleg dönthetünk úgy, hogy a félelem helyett Istenre nézünk?

Nem telik el úgy nap, hogy ne olvasnánk hírt valamilyen borzalmas számadatról, hogy hányan haltak meg balesetben, terrortámadásban, meg persze koronavírusban. És ez még csak a jéghegy csúcsa: a számok „túl szárazak”, ennél jóval véresebb sorokat olvashatunk bármely magyar vagy külföldi hírportálon. Mindegy, milyen téma, csak minél sokkolóbb legyen. Az újságírók pontosan tudják: az ingerküszöbünk elképesztően magas, már csak unottan görgetjük a közösségi oldalakon olvasható híreket, és valami extra erős cím és/vagy téma kell, hogy mégis rákattintsunk. Immunisak lettünk sok rossz dologra, ami a világban történik, mert annyira elárasztanak ezekkel. Jóformán egyetlen eszköz maradt, ha az olvasók/nézők figyelmét akarják: a félelem.

De mit tegyünk keresztényként, ha nem akarunk közönyössé válni a világ dolgai iránt, ugyanakkor rettegni sem akarunk attól, ami körülvesz? Mindig jó rágondolni, hogy a Bibliában pontosan 365-ször szerepel a felszólítás: „ne félj”!

Olyan, mintha Isten minden nap ott állna mellettünk, végtelen türelemmel visszaterelgetné a figyelmünket a borzalmakról önmagára, és azt mondaná: „Ne félj ma sem! Veled vagyok”.

Sajnos vannak, akiknek érdeke, hogy egy istentelen világ képét fessék le, ahol a tömegek manipulálhatók. Ahol nincs legfelsőbb hatalom, csak a kiszolgáltatottság. Ahol a „félek, tehát vagyok” gondolata egyre jobban beszivárog az életekbe. Na, akkor most kicsit lépjünk hátra és keressünk egy tükröt! Nézzünk bele: kik vagyunk? Hát nem Isten gyermekei? Nem adta nekünk a hit ajándékát, amely épp a félelem legjobb ellenszere? Nem beszélve a szeretetről, amely képes kiűzni minden félelmet. Ez nem csak egy jól hangzó gondolat, ez Isten igazsága.

Szerintem nem megoldás, ha keresztényként tartózkodunk a hírektől és homokba dugjuk a fejünket, mondván: amiről nem tudunk, az nem fáj.

Bátor szívet teremtett bennünk Isten, amely képes ellenállni a félelemnek.

Meghallgathatjuk a híreket, de a tekintetünket azonnal szegezzük Jézusra! Ennél jobb döntés nincs, amikor az élet viharai jönnek – akár a világban, akár az egyéni életünkben. „Mikor félnem kellene is, én bízom te benned.” (Zsolt. 56:4.) Lehet, hogy egy ateista fél, mert csak a tragédiákat látja, egy világjárványt, egy tűzvészt, egyre erősödő hatalmakat, amelyeknek semmi sem szent. De mi látjuk a mindenható Istent, aki mindenek felett áll, és aki annyiszor megmutatta már a szeretetét az emberiség iránt. Irántunk. Ezt egy percre se felejtsük el.

Borítókép - Fotó: Aaron West | Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 20. 15:42

    „Tényleg dönthetünk úgy, hogy a félelem helyett Istenre nézünk?” Nehogy megint a bűntudat legyen az alapja.
    A félelem ha nem túl sok,hasznos tud lenni,mert éberen tart és ezáltal meg tudjuk óvni magunkat.
    A média a félelemünket használja ki,mások a bűntudatunkat. Szerinted melyik jobb?
    „a Bibliában pontosan 365-ször szerepel a felszólítás: „ne félj”. Ejha,számmisztikával egy másik csoport foglalkozik.
    „ez Isten igazsága” Óvatosan csak óvatosan.
    „De mi látjuk a mindenható Istent, aki mindenek felett áll, és aki annyiszor megmutatta már a szeretetét az emberiség iránt.” Ez nagyszerű gondolat. De még mindig a gyermeki alá fölé rendeltségi viszonyban látjuk Istent. Ez nem így van! Meg kell értened,hogy csak neked van ez a képzeted. Isten nem süllyed le ilyen gondolatokhoz.,mert Ő tökéletesen tisztában van magával. Te aki csak ebben a szisztémában tudsz gondolkodni pontosan ezért nem tudsz közel kerülni hozzá. Ő nem fölötted van hanem jelen van melletted.
    Alapjaiban határozza meg a gondolkodásodat és istenképedet ez a gyermekkorból rád maradt alá fölé rendeltségi bla bla. Gyermek -szülő,diák – tanár,törvény – állampolgár,beosztott – főnök. Ebben élsz,ez ivódott beléd. Ám Istennél nem ezek játszanak. Neki nincs szüksége ilyen szintekre. Amíg ezt nem érted meg,addig Istenről is kevés fogalmad lesz. Ám mikor megérted,megvilágosulsz és rájössz,hogy mért nem bűnösként tekint rád Isten és mit jelent az,hogy feltétel nélküli szeretet.
    Amíg emberi logikával magyarázod Istent,emberi gyarlóságokat is vetítesz ki rá.
    Amúgy nem rossz cikk.