2020. 10. 17.

„Számomra még mindig nagyon fájdalmas a lombikprogram” – Veres András

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) újraválasztott elnöke, Veres András, győri megyéspüspök adott interjút a Magyar Hírlapnak, amelyben többek között arról is beszél, hogy miért kiemelt fontosságú az életvédelem manapság is. Ezt a részt szemlézzük.

Az MKPK újraválasztott elnöke, Veres András kiemelte interjújában az életvédelem fontos kérdését. Ebbe szerinte a klímaváltozástól az emberi élet fogantatásán át annak végéig sok terület beletartozik. A püspök atya elmondta, hogy sokkal több figyelmet kellene fordítani az állami törvényekben is az életvédelemmel összefüggő, lelkiismereti kérdésekre.

„Ne kötelezzék az orvostanhallgatókat abortuszon való részvételre, ha keresztény hitük miatt nem szeretnének ebben részt venni. A jelenlegi helyzetet nem lehet másnak tekinteni, mint a lelkiismereten tett erőszaknak. De mondhatnám azt is, hogy sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a házasságon kívül fogant életekre, akiknek a születését nem kívánják. Ma nagy számban születnek gyermekek családon kívül is, nem szabad, hogy az abortusz azért legyen reális alternatíva, mert ezek az anyák nem kapnak helyzetüknek megfelelő segítséget. Ráadásul sok gyermektelen házaspár szívesen örökbe fogadná ezeket a gyermekeket. Jó lenne ennek a gyakorlatát is megkönnyíteni” – nyilatkozta Veres András püspök.

Azt is elmondta, hogy miért nem jó, ha az emberiség isteni dolgokat akar alkotni és átveszi az emberi életek megteremtésének a szerepét.

hirdetés

„Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele!

Az emberi élet továbbadása nem technológia kérdése, hanem két ember, egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezi, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben.

Vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak – és nem jár velük a megfogant életek elpusztítása, mint a lombikprogrammal.”

A teljes interjú itt olvasható el.

Forrás: Magyar Hírlap

Borítókép - Fotó: MTI / Mohai Balázs
Szemle
hirdetés

6 hozzászólás

  • Válasz Kiss Péter András 2020. 10. 17. 21:49

    Lehet-e ekkora kísértést helyezni azon családokra, ahol a gyermekáldást elősegítő módszerek ismert repertoárját már végigvették, hogy ne éljenek a modern tudomány következő lépésével?

    Itt az ideje egy olyan (akár egyházi fenntartású) klinika létrehozásának, ahol megtermékenyített petesejtek elpusztítása nélkül ültetnek be mindig csak egy-két petesejtet. Ugyanis a ma alkalmazott lombikprogram keresztények által elfogadhatatlan része, azaz a petesejtek lefagyasztása, illetve a több petesejt egyidejű beültetése csak a gazdaságosabb arányban elért siker miatt történik. A módszerből adódó többlet költségek fedezésére meg egy pénzalapot kell létrehozni, mert különben meg szociális alapja lesz a megfogant életek fagyasztásának/pusztításának.

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 17. 21:52

    “Azt is elmondta, hogy miért nem jó, ha az emberiség isteni dolgokat akar alkotni és átveszi az emberi életek megteremtésének a szerepét.” Nagyon jó gondolat de vajon mért nem vesszük észre,hogy az emberiség gondolatokat alkot és Isten szájába adja,mintha Ő mondta volna nekünk,azaz mért játszunk Istent?
    Pár példa: minap olvastam tippeket,hogyan imádkozzunk,hogy Isten meghalhassa. Itt mért gondoljuk,hogy Istennél létezik olyan,hogy nem érti az imánkat.
    Másik kedvencem,hogy azt mondjátok csak a keresztények üdvözülnek. Mért ti döntitek el,ki üdvözül? Isten azt és úgy üdvözít ,ahogyan akar.
    Vannak még a “ha” mondatok: Isten akkor segít ha megteszel bizonyos dolgokat,azaz a segítségét feltételhez kötöd. Itt kijelenti,hogy Isten csak akkor segít ha …
    Még véletlen sem akarok senkit rábeszélni az abortuszra de vannak olyan helyzetek,amikor a nő (jó esetben az apával együtt) úgy dönt,hogy nem vállalja a gyereket.
    Itt arra hívtam fel a figyelmet,hogy nem csak ebben játszunk Istent hanem sokkal több dologban mint hinnéd. A probléma itt is az,hogy puzzle darabkákról van szó és nem az egész képről.
    Én azt mondom,lehetőség szerint ne vetesd el a magzatot,fontold meg nyugodtan,kérj segítséget és utána dönts és vállald érte a felelősséget (mert ebben nagyon gyengék vagyunk) . Ám ha már döntöttél és megtetted akkor próbálj meg e tudattal békességben élni. Jóvá a tetted csak úgy tudod tenni,hogy előre figyelsz és előre teszed jóvá.(azaz próbálsz tanulni a “hibádból” és újra nem követed el)
    Hogy te játszol e Istent??? Figyeld magadat és ha azt mondod Isten ezt és azt akarja,akkor igen.

  • Válasz Zoltán 2020. 10. 18. 10:52

    A püspök atya vajon belemondaná a lombik programban született emberek szemébe, hogy: – Te bűnben fogantál, és nem kellene élned! ?

    Most ha provokatív akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy az ezen a honlapon is sokszor bemutatott Csókay professzor is istent játszik az ikrek szétválasztásával, hiszen, “Amit tehát Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza!”

    Aztán arról megint lehetne beszélni, hogy egyébként az Úr miért nem támogatja magától is, hogy szeretetteli, keresztény családokban ilyen beavatkozások nélkül is megszülessenek a várt gyermekek…

    • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 18. 22:21

      ” azt is mondhatnám, hogy az ezen a honlapon is sokszor bemutatott Csókay professzor is istent játszik az ikrek szétválasztásával” Nagyon nagyon jó észrevétel. Itt látszik,hogy mindent a magunk nézőpontjából és érdekéből tudunk csak nézni. Zseniális észrevétel.

  • Válasz Bernadett Bánszki 2020. 10. 18. 12:56

    Tisztelt Mindenki!

    Közvetlen környezetemben és a családomban is van egy-egy példa a lombikprogramra! Mindegyik esetben egy férfi és egy nő szeretetkapcsolata megvalósult! Evvel szemben sokaknál a természetes úton való fogantatásnál kevésbé. Sok esetben a mesterséges megtermékenyítés sem lesz sikeres egyes pároknál! Azt gondolom ha Isten nem akarja hogy egy párnak gyermeke legyen, azt szánta hogy fogadjon örökbe, akkor sem mesterségesen sem természetes úton nem jön össze! Ő dönt, Őt az ember soha nem fogja tudni átvenni. Mindig Élet és Halál Ura fog maradni.

    Javaslom a következő cikkeket: https://hvg.hu/elet/20191114_Lombikprogram_meddoseg_lelkeszhazaspar_Kaposvar
    https://www.evangelikus.hu/lombikbebi-program-evangelikus-velemeny

    Érdemes továbbá végiggondolni azt, hogy hány embert bántanak evvel meg, akik a fogantatásukról nem tehetnek! Továbbá ezen emberek egy része keresztyén, és ugyan úgy Istenért munkálkodnak…

  • Válasz Merre tart a Katolikus Egyház? „NEKÜNK NEM POLITIKAI PÁRTOKHOZ, NEM IDEOLÓGIÁKHOZ KELL KÖTŐDNI, HANEM AZ EVANGÉLIUMHOZ” – VERES ANDRÁS – Cserhátsurányi Szent István Főplébánia 2023. 08. 27. 19:00

    […] az életről és az élet védelméről, az emberről és az emberi méltóságról volt szó, akkor mindig megszólaltam. Az viszont, hogy most éppen milyen támogatás jut ennek vagy annak a szférának, nem az […]