2020. 10. 15.

Hogyan hozzál fontos döntéseket félelem nélkül?

Amikor döntést hozunk, három dologra kell támaszkodnunk. A különböző lehetőségekkel teli világban a döntéshozatal a stressz és szorongás forrása lehet, különösen, ha a meghozott döntések következményei nagy hatással vannak az életünkre. Viszont van három kulcsfontosságú dolog, melyekre támaszkodva nyugodtan élhetünk, és nem kell félnünk a rossz döntésektől.


1. Hit

„Mert csak én tudom, mi a tervem veletek,..”( Jer 29, 11). Akkor tudunk kiteljesedni, ha követjük Isten akaratát. Azonban félelmetes lehet bízni az Ő tervében, főleg, ha attól félünk, vajon azt fogjuk-e kapni, amit jelen pillanatban szeretnénk. Mi lesz, ha az a munka, amit szeretné, hogy elfogadj, nem fizet olyan jól? Mit szeretne tőlünk, amikor azt kéri, hogy szakítsunk azzal a személlyel, akiről azt hittük, hogy a házastársunk lesz? Mit vár tőlünk, amikor azt kéri, hogy költözzünk egy teljesen új városba?

Ha hisszük, hogy Ő valóban igazán mélyen ismer minket, akkor bízhatunk abban, hogy amit kér tőlünk, az nekünk békét, boldogságot és kiteljesedést fog hozni. Habár az adott pillanatban tudjuk, hogy mit szeretnénk, Istennél, aki teremtett minket, senki sem ismer jobban. Ha hisszük, hogy Ő valóban igazán mélyen ismer minket, akkor bízhatunk abban, hogy amit kér tőlünk, az nekünk békét, boldogságot és kiteljesedést fog hozni. És honnan tudhatjuk, hogy valójában mi az Ő akarata az életünkkel kapcsolatban? Az egyik út az imádság.

2. Imádság

Az imádságon keresztül beszélgetünk Istennel. Ő válaszol nekünk, és elmondja, hogy mit kér tőlünk. Ha nem adunk esélyt rá, hogy beszéljen hozzánk, sokkal nehezebb lesz megértenünk az akaratát. Leggyakrabban nem úgy fog válaszolni, hogy halljuk, vagy más látható jelekkel, de békét küld nekünk és vezet minket. Ne bonyolultan imádkozzunk: kezdetben egyszerűen csak mondjuk el neki, hogy milyen helyzetben vagyunk és kérdezzük meg, mit gondol erről.

Az imádság arra is lehetőséget nyújt, hogy Isten formálja a vágyainkat.

Ha bizonytalanok vagyunk, hogy a terveink összhangban vannak-e Isten céljaival, mindig kérhetjük, hogy formálja olyanná a szívünket, amilyenné szeretné. És ez gyakran így is történik – valami, ami esetleg taszító vagy félelmetes volt számunkra, hamarosan a vágyunkká válik.

3. Kegyelem

A kegyelem az, ami összeköti Istent a gyermekeivel. Habár a kegyelmet ingyen kapjuk, a bűneinkkel elveszíthetjük azt. Tehát, ha szeretnénk félelem nélkül Isten akarata szerinti döntéseket hozni, akkor a kegyelem állapotában kell lennünk. Ha egy döntés, melyet meghozunk, az Ő parancsolatainak megszegését eredményezi, akkor az nincs összhangban az Ő kérésével, mert Ő soha nem fog bűnbe vinni minket.

Ha egy helyzet csalásba visz minket, akkor az biztos, hogy nem az Ő akarata szerinti.

Ha tisztátalanságba visz minket, akkor szintén nem az ő akarata. Ha egy munka lopásba, vagy hazugságba visz, akkor az sem az Ő akarata. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletesnek kell lennünk ahhoz, hogy megértsük, hogy mit szeretne tőlünk. De meg kell próbálnunk elkerülni a bűnt. Ha mégsem sikerül, bűnbánatot kell tanúsítanunk, a bűnbánat szentségéhez kell járulnunk, hogy tiszta lappal induljunk.

Ha hiszitek, hogy Isten terve a legjobb terv, nehéz döntések idején az imádságon keresztül törekedjetek a kegyelem állapotában maradni, és akkor nem kell félnetek, hogy rossz döntést hoztok. Ezekkel a szellemi alapokkal, ha mégis rosszul döntesz, Isten vissza tud téríteni a helyes útra.

Mint egy navigációs rendszer, meg fogja mutatni a legjobb utat.

Forrás: hkm.hr

Fordította: Lengyel Alexa

Szemle
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 16. 09:18

    „Akkor tudunk kiteljesedni, ha követjük Isten akaratát” Ugye tudjátok,hogy ezzel nem kis stresszt okoztok az embereknek? Nem jó egy olyan élet,amelyben állandóan azon vívódunk,hogy vajon mi Isten akarata. Mert ha csak az a jó,amit Isten elgondolt nekünk akkor egész életünkben stresszelhetünk,hogy valóban tudtuk követni e Isten akaratát? Tehát ezzel a gondolattal,aki picit is lelkiismeretes,annak egy hatalmas bizonytalanságot adtok és állandóan kétségek közé teszitek. Így a bizalom Isten felé,nem fog erősödni.
    „Istennél, aki teremtett minket, senki sem ismer jobban.” Nagyon veszélyes alapok ezek,mert bár tökéletesen igaz,de hallatlanul manipulatív amit erre a gondolatra építünk,én nem alkalmaznám,de ti tudjátok.
    „Az imádságon keresztül beszélgetünk Istennel.” Az imádságon IS beszélgetünk. Istennel állandóan kapcsolatban vagyunk,amikor imádkozunk akkor direkte rá figyelünk de Istennel való beszélgetésünk nem korlátozódik erre.Ezt úgy kell felfogni,hogy Isten mindig jelen van velünk és bármelyik pillanatban – a mi szemszögünkből nézve -,kapcsolatba kerülhetünk vele. Tulajdonképpen nem is teszünk mást,mint beszélgetünk vele. Ez azért stressz mentes,mert nem kell egy tervhez ragaszkodnunk,hisz bármit tehetünk szeretete soha nem csökken. Remélem érted a különbséget egy terv között amit meg akarsz valósítani valakivel és a szabadság között amit tőle kapsz.
    „Vezet minket” Akit feltétel nélkül szeretnek,annak nincs szüksége vezetésre.(ez gyerek kori beidegződés)
    „Ne bonyolultan imádkozzunk” Úgy imádkozz ahogyan neked jól esik.Ne foglalkozz senkivel és semmivel. Egyben biztos lehetsz,akárhogyan is imádkozol,Ő megért. (látod,ez is mennyire korlátok nélküli gondolat. A tiéd megmondja hogyan,az enyém nem)
    „A kegyelem az, ami összeköti Istent a gyermekeivel” Hmm. Ha már kötélt keresel,nem lenn jobb a szeretet??
    „bűneinkkel elveszíthetjük azt! Istentől soha nem tudunk elveszíteni semmit,pont ez a lényeg. Ez is hatalmas stresszt okoz,mért csináljátok ezt?
    „Ő soha nem fog bűnbe vinni minket” Így van,de az imádságotokban benne van.”ne vígy minket a kísértésbe” .Pici ellent mondást érzek.
    Kérlek bocsáss meg,hogy ezt írom de ez szörnyű cikk volt.Tele olyanokkal ami mindenkinek stresszt okoz és eltávolít Istentől. Ha Istenre gondolsz akkor legyen béke,nyugalom,szeretet és boldogság a szívedbe,minden ami nem ez,eltávolít. (a múltkori milyen jó cikk volt:A járvány sem szabhat határt az önkéntességnek.)

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 16. 09:32

    Utóirat a hozzá szólásomhoz.
    „A kegyelem az, ami összeköti Istent a gyermekeivel. Habár a kegyelmet ingyen kapjuk, a bűneinkkel elveszíthetjük azt.” Hogyan lehet ilyet leírni,hogy azt amit ingyen kapunk Istentől azt elveszíthetjük??????
    Ez a gondolat mindennek ellent mond ami Istennel kapcsolatos. Isten nem köt semmit semmihez hisz épp ez a lényege a feltétel nélküli szeretetnek. Ezek a gondolatok egy kisgyermek gondolatai a szüleihez,melyek nem erősítik a kötődést istenhez. Ráadásul bizalomvesztést is okoznak a stressz mellé. Ó ó! Abban a pillanatban,mikor negatív dolgot fogalmazol meg Isten ellen,távolodsz tőle.
    Kérlek értsd meg és fedezd fel magadban a beidegződött gyermekkori komplexusaidat. És kérlek hidd el,én nem távolítani akarlak hanem közelíteni Istenhez,ez nagyon fontos.(nagyon ,nagyon)